Dans Contemporan – Bacau 2009

2
1108

dans0.jpgIn Bacaul conservator si inchis in sine, a carei bucurie in fata lucrurilor frumoase pare anchilozata de crize materiale, se contureaza discret dar tot mai distinct un eveniment cultural cu ecouri inernationale: Festivalul de dans contemporan, organizat de Centrul de Cultura “George Apostu”, in colaborare cu Centrul de Creatie coregrafica “Trois C-L” din Luxemburg si Centrul National al Dansului din Bucuresti.

Odata cu evenimentul, creste si publicul sau, divers si fidel, un grup de prieteni in ale artei, care se mareste cu fiecare an. Cea de-a treia editie s-a desfasurat la finele saptaminii trecute (29 – 31 octombrie) in Bacau, cu participarea unor coregrafi, dansatori, critici de dans, manageri culturali din România, Luxemburg, Marea Britanie si SUA. Proiectele conturate in ultimii doi ani in rezidentele artistice de la Centrul de Cultura “George Apostu” si Centrul Coregrafic din Luxemburg au fost prezentate zilele acestea, intr-o forma finala sau de avanpremiera, pe scena Muzeului de Arta Contemporana “George Apostu” sau la Teatrul Municipal “Bacovia”, partener al evenimentului.

dans.jpg

Ultima reprezentantie din editia 2009 a festivalului, “Exil in pamintul uitarii”, conceput la Luxemburg, de coregrafa românca Andreea Tanasescu, a fost dedicata memoriei managerului cultural Gabriela Tudor, directorul Fundatiei “Pro Helvetia” si initiatorul programului de rezidente artistice “ArtistNe(s)t”, derulata in Bacau pe dans contemporan.

dans7.jpg

Trei zile de spectacole, de dezbateri si ateliere de dans, coordonate de generosul coregraf Cosmin Manolescu, sau de gazda Mariana Popa, au conturat ideea ca dansul este o arta accesibila si celor neinitiati, pentru ca trebuie simtit, nu explicat.

dans1.jpg

“Cred ca rezidentele contribuie in mod benefic la dezvoltarea unui artist. In afara de rezidentele individuale, in care artistul vine si lucreaza singur, este foarte important si acest festival, in care se intilnesc din toate rezidentele. Comunica, schimbari pareri despre creatiile lor si aceasta este cea mai buna modalitate de a cunoaste cum au fost spectacolele receptate de public”

, a declarat, in finalul ultimei intilniri din cadrul editiei 2009 a festivalului, Severine Zimmer (foto), directoare a Centrului de Creatie Coregrafica din Luxemburg.

dans5.jpg

La dezbateri au participat, alaturi de artisti si criticul de dans Gina Serbanescu, care isi va publica opiniile despre festival in revista “Observator cultural”.

dans10.jpg

Urmatoarea rezidenta artistica pe dans contemporan de la Centrul de Cultura “George Apostu” din Bacau va fi in luna mai 2010.

dans2.jpg

Dansul contemporan, care poate imbina miscare, teatru, muzica, proiectie video pare sa fi aparut ca raspuns la nevoile unui public, in aceste timpuri in care o singura arta nu mai reuseste exprima intotdeauna complexitatea sufletului uman.

dans9.jpg

dans3.jpg

dans4.jpg

dans6.jpg

Foto 5, 6: Liviu MAFTEI (Ziarul de Bacau, Mediafax)