Dans cu Ana Catalina Gubandru

De doua ori pe an, primavara si toamna, Bacaul danseaza. Rezidentele pe dans contemporan ArtistNe(s)t gazduite de Centrul de Cultura si Arte „George Apostu” din Bacau au devenit o traditie. Artisti români sau din alte spatii de creatie din lume concep in inima acestui tirg de provincie proiectul unui spectacol, care va purta, inevitabil, genele orasului in care s-a nascut, urma unor oameni sau a unor locuri care s-au lipit de sufletul sau de mintea rezidentului in timpul acestui proces de creatie.

Concursul de proiecte pentru actuala rezidenta din octombrie a fost cistigat de coregrafa si interpreta Ana Catalina Gubandru (Bucuresti), care va fi gazduita de Centrul de Cultura din Bacau pe durata lunii octombrie 2010, timp in care va beneficia de cazare, de o bursa, oferita de Centrul National al Dansului Bucuresti, pentru costurile de cercetare si productie artistica, cit si de sprijinul echipei de coordonatori bacauani ai programului.

Noua etapa de rezidenta va fi lansata joi, 30 septembrie 2010, ora 11.00, in cadrul unei conferinte de presa la care va fi prezent la Centrul de Cultura „George Apostu” si artistul american Ben Pryor, managerul unor importanti coregrafi din Statele Unite ale Americii si organizatorul unui festival de dans la New York, aflat in România intr-o rezidenta de trei saptamini in cadrul programului Gabriela Tudor Memorial Exchange Programme”.

Comunicat de presa al Centrului de Cultura si Arte „George Apostu”, Bacau:

Centrul Internaţional de Cultură şi Arte „George Apostu” Bacău organizează joi, 30 septembrie 2010, ora 11,00, conferinţa de presă prilejuită de debutul celei de a treia etape de rezidenţă artistică ArtistNe(s)t, din acest an.

Pentru publicul avizat, şi nu numai, participant activ în derularea programului de rezidenţă artistică, implementat şi derulat la Centru încă din toamna anului 2005, această nouă etapă nu face decât să confirme pe deplin statornicia deciziei instituţiei de a dezvolta şi diversifica activitatea artistică în domeniu, cu scopul, declarat, de a crea o nouă dimensiune în dezvoltarea dansului contemporan, tot mai aproape de realizarea, în final, a unei platforme de gen în zona Moldovei.

Statornicia şi determinarea au făcut ca, oricât de surprinzător ar părea, în an de îngrijorătoare criză economică, Centrul Internaţional de Cultură şi Arte « George Apostu » să reuşească şi acest pas, punând bazele realizării unei noi rezidenţe artistice oferite unui coregraf român.

În perioada rezidenţei la Centru, pe durata lunii octombrie, artistului îi sunt puse la dispoziţie toate condiţiile de lucru şi cazare, echipa de coordonatori ai programului şi o bursă, finanţată de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, în scopul acoperirii costurilor de cercetare şi producţie artistică.

Cu acelaşi scop, de a susţine activitatea creativă a artiştilor şi cercetătorilor deschişi spre inovaţie şi colaborare în domeniul dans contemporan, precum şi de a încuraja dialogul între artiştii români şi străini din domeniu, noua rezidenţă vine să se alăture proiectului «Rezidenţă, dans contemporan» realizat, în perioada 2009 – 2011, în parteneriat cu Centre de création chorégraphique Trois C-L Luxemburg.

Coregrafa Ana Cătălina Gubandru, câştigătoare a concursului de proiecte pentru această nouă rezidenţă, va încheia lista artiştilor interpreţi din acest an, alături de: Gianfranco Celestino din Luxemburg şi Carmen Gianina Coţofană, prezenţi în Bacău şi Luxemburg, pe durata lunii mai, respectiv, iulie.

La conferinţa de presă, rezidenta va fi însoţită de artistul american Ben Pryor, managerul unor importanţi coregrafi din Statele Unite ale Americii si organizatorul unui festival de dans la New York, aflat în România într-o rezidenţă de 3 săptămâni, în cadrul programului „Gabriela Tudor Memorial Exchange Programme”.

Vă aşteptăm la conferinţa de presă, care va fi susţinută la sediul Centrului Internaţional de Cultură şi Arte „George Apostu”, de :

Ana Cătălina Gubandru – coregraf şi interpret din Bucureşti
Gheorghe Popa, directorul Centrului Internaţional de Cultură şi Arte „George Apostu” Bacău
Mariana Popa, coordonator de program – şef Serviciu „Programe, proiecte, promovare, muzeu”
Maria Ignat, coordonator de program – consultant artistic al Centrului.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular