De ce a plecat prozatorul Petru Cimpoeşu de pe Facebook

Tot mai mulţi scriitori români folosesc reţeaua de socializare Facebook pentru promovare şi pentru o comunicare directă cu publicul. În această „junglă” internaută găsiţi, dacă vă interesează, şi ostroave literare, în care vă puteţi întîlni cu autori precum Gabriela Adameşteanu, Radu Aldulescu, Emil Brumaru, Mircea Cărtărescu, Dan Lungu, Octavian Soviany şi lista poate continua.

Prozatorul băcăuan Petru Cimpoeşu, al cărui roman „Simion liftnicul”, de exemplu, a fost tradus în Cehia, Italia, Spania, Croaţia, Bulgaria şi Franţa, a renunţat însă la contul său de Facebook după doar cîteva luni de utilizare. De ce a făcut asta? Cunoscutul scriitor răspunde foarte tranşant:

„E o chestie foarte frivolă şi devenise penibil la un moment dat. Pentru că toţi îşi arătau acolo pisicile şi nu mai ştiu ce lucruri fără importanţă. Nu mă interesează. Toţi vor să vorbească despre ei şi despre ce pisică grozavă au sau ce parchet nou şi-au pus. Eu credeam că vorbim despre altceva. Am plecat cu dezamăgirea că acolo sunt numai oameni pe care nu-i interesează literatura, care caută altceva decît mine, care sînt interesaţi de lucruri care pe mine nu mă interesează. Publicul de Facebook nu este interesat de literatură, ca regulă generală, că or mai fi şi excepţii. Dacă îl interesa literatura nu ar fi avut nevoie de Facebook pentru a o întîlni, ar citi cărţi”, a declarat Petru Cimpoeşu pentru farafiltru.net.

Nici argumentul că renumita reţea de socilizare poate fi un bun mijloc de promovare nu l-a convins pe prozator că ar avea motive să revină pe Facebook.

„Nu cred că e treaba mea să fac promovare. Este nevoie de promovare, dar nu trebuie s-o fac eu, eu scriu, să facă altul promovarea, care să cîştige bani din chestia asta. Eu cred că singurul lucru care te poate promova este ceea ce scrii, cartea, valoarea cărţii, calitatea ei, nu Facebook-ul, nu autopromovarea, că asta, pe Facebook, e autopromovare. Nu se face. Asta este o problemă de bună cuviinţă, să te autopromovezi sau de lipsă de bună cuviinţă. Autopromovarea este greşită, după părerea mea.

Eu n-am făcut absolut niciun efort ca să devin notoriu sau mai ştiu eu cum. Eu am scris. Nu pot să fiu atît de ipocrit încît să spun că n-am încercat la un moment dat să mă promovez, să ies în faţă cum ar veni, dar mi-am dat seama că e zadarnic. Şi că trebuie să stau la locul meu şi să-mi văd de treabă. Şi dacă va fi să vină vreun rezultat va veni, dacă nu, cu asta, basta. Şi cred că foarte mulţi scriitori de calitate trăiesc aşa şi despre care lumea nu ştie mare lucru. Despre Mircea Ivănescu cîtă lume n-avea habar pînă n-a murit? Era un poet foarte bun şi un om de mare calitate şi un traducător extraordinar de bun”, a mai spus Petru Cimpoeşu.

Prozatorul stabilit în Bacău este unul dintre cei 27 de scriitori români selectaţi să participe anul acesta la Salonul de carte de la Paris, la care România este invitat de onoare.

Voi sînteţi de acord cu opinia lui Petru Cimpoeşu despre Facebook? Sau nu?

UPDATE: În urma publicării acestui articol, poetul băcăuan Val Mănescu a luat decizia să renunţe şi el la Facebook. Citiţi întreaga argumentaţie pe blogul său Varanus.

Similar Articles

Comments

  1. Pai sa-i spuna cineva domnului inginer ca lucrurile neinteresante si oamenii neinteresanti se pot ascunde cu usurinta pe Facebook.
    Si sa-i mai spuna cineva ca nu e chiar asa valoros cum se crede.

  2. Petru are dreptate. Eu am vazut niste imagini oribile, de pilda, cu madam X (cenzurat de admin), universitar clujean, „levitand” prin Italia in horbota albiturilor de te cruceai…

  3. „Toţi vor să vorbească despre ei” – Petru Cimpoeşu

    Adica pe Facebook prea multi vor sa vorbească despre ei înșiși si prea putini despre domnul Cimpoeşu.

    Asta este(in general) o problema scriitorilor si a artiștilor. Ei nu pot sa înțeleagă ca oamenii mai pot fi interesați si de altceva decat de ilustra lor persoana. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular