Despre averea lui Mihai Cimpoi si despre averea Bacaului

Cel de-al treilea premiu “George Apostu” din acest an a fost acordat criticului si istoricului literar Mihai Cimpoi, membru al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova, membru de onoare al Academiei Române, presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, autorul a 45 de carti si 2000 de studii monografice, “o avere intelectuala”, dupa propriile sale cuvinte.

Academicianul basarabean, numit de criticul literar bacauan Adrian Jicu, in Laudatio, “esenta fiintei românesti din Basarabia si de pretutindeni”, a primit Premiul Centrului de Cultura si Arte „George Apostu” din Bacau, “pentru intelegerea si asumarea idealului national, pentru stradania mereu innoitoare de a consacra valorile estetice in matca spiritualitatii românesti integrale”.

In cuvintul sau, academicianul Mihai Cimpoi a atras atentia ca adevarata avere a Bacaului sint trei personalitati care dau identitate europeana acestui loc: Vasile Alecsandri, George Bacovia si George Apostu.

“In perioada asta traim un dialog extraordinar cu Europa, un dialog al valorilor. Bacaul a fost in preocuparile mele intelectuale, culturale, am scris un studiu monografic despre Bacovia, care in 2008 a aparut la Londra, in traducere englezeasca, si cu acest prilej am scris un studiu: “Frica de existenta la Bacovia si Nietzseche”, aparut in numarul aniversar al Revistei de cultura “Vitraliu”. Bacaul a dat culturii românesti pe Bacovia, Alecsandri si George Apostu.

Cu aceste trei figuri emblematice putem dialoga si cu Europa, pentru ca trebuie sa venim acolo cu valorile noastre. Imaginea politica a unei tari poate fi mai buna sau mai rea dar imaginea noastra culturala este cea autentica, cu aceasta imagine putem noi sa dialogam cu Europa si cu lumea intreaga”, a incheiat Mihai Cimpoi discursul sau, nu inainte de a preciza ca relatia stabilita cu „George Apostu” este si un motiv in plus de a-si vizita socrii mai des, fiul sau fiind casatorit cu o bacauanca.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular