Despre călătoria băcăuană a doi artişti din Luxemburg

„Garden, a borrowed landscape”, o invitaţie de a restabili conexiunea cu natura, prin muzică şi dans

Găsiţi că Bacăul are poezie, că locul acesta te poate face să visezi, să creezi, să te îndrăgosteşti de el? Doi artişti luxemburghezi, aflaţi în rezidenţă la Centrul de Cultură „George Apostu” pe durata lunii mai, au creat aici proiectul de dans contemporan „Garden, a borrowed landscape”, în care oraşul de pe Bistriţa este prezent prin ritmuri, arome şi sunete, un univers senzorial captivant aflat în imediata noastră apropiere dar de care noi, poate, nu mai ştim să ne bucurăm.

Coregrafa japoneză Yuko Kominami şi muzicianul peruan Tomas Tello, stabiliţi în Luxemburg, şi-au creat proiectul de spectacol inspiraţi de experienţele trăite în România, de oameni cunoscuţi aici, de energia acestor locuri. La prezentarea informală, la care a fost invitat publicul băcăuan, la finalul lunii mai, cei doi artişti au avut un „duet” muzical – coregrafic care a repus spectatorii în conexiune cu natura. Artista japoneză a dansat cu flori de soc, proaspăt culese din grădina Centrului de Cultură „George Apostu”, iar muzicianul peruan a utilizat în momentul său de improvizaţie muzicală, în care s-a folosit de instrumente precum Mbira, chitară ori sintetizator, şi sunete din natură, înregistrate în aceeaşi grădină a centrului, chiar în ziua prezentării informale.

„Ceea ce am dorit noi în Bacău a fost să explorăm dansul, muzica, energia. Sîntem artişti dar înainte de asta sîntem oameni şi ne interesează cum comunicăm cu lumea exterioară sau interioară. Un performance poate fi un mediu în care lucrurile şi oamenii se întîlnesc. Îmi place să dansez cu flori, e o inspiraţie din dansul japonez contemporan butoh, iubim această relaţie cu natura, ciclul vieţii şi al morţii redat prin intermediul florilor, care înfloresc şi apoi mor. Mi-a plăcut să împărţim acest moment împreună”, a declarat coregrafa japoneză Yuko Kominami.

Aceeaşi energie primară a vieţii este şi scopul căutărilor artistice ale muzicianului peruan.

„Am fost întotdeauna sătul de faptul că oamenii îşi dau atîta importanţă, că sînt preocupaţi de natura lor umană, astfel încît abordarea mea, în general, în munca mea este să dezumanizez într-un fel arta. Cred că m-am săturat de mine. Cînd fac muzică îmi place să dau senzaţia că o golesc de semnificaţie. Îmi place să distrug ideea de «standard», de «calitate», bariera asta între «asta e bun», «asta e rău». Eu încerc să aduc lumea mai aproape de ideea că oricine poate să facă muzică. Îmi place acea tradiţie a familiilor în care fiecare ia un instrument şi cîntă al el. Nu-mi place foarte mult diferenţa asta care se face între artist şi spectator. Spun unii «mi-aş fi dorit să fiu muzician». Păi cîntă, omule (rîde, n.red.)! Dacă îţi doreşti, fă-o!”, a spus muzicianul Tomas Tello.

Peruanul a mărturisit că iubeşte muzica românească, pe care a descoperit-o în străinătate, cînd a cumpărat un CD al Mariei Tănase, pe care de altfel îl şi asculta în momentul interviului.

Într-un jurnal al vizitei lor în România, pe durata lunii mai 2012, cei doi artişti din Luxemburg au trecut pe lista momentelor şi experienţelor dragi, memorabile, cîntecul broaştelor, dintr-o plimbare pe Bistriţă, mirosul florilor de salcîm, o excursie la Piatra Neamţ, cu membri ai echipei de la „George Apostu”, timpul petrecut la centrul cultural băcăuan, întîlnirea cu Fanfara „Shukar”, din localitatea Zece Prăjini, o vizită la Bucureşti, culesul de cireşe s.a.m.d. De asemenea, pe durata reyidenîei, cei doi artişti au avut ateliere de muzică şi dans cu elevi de la Colegiul Naţional de Artă „George Apostu”, din Bacău.

Forma finală a proiectului de spectacol conceput în rezidenţa băcăuană de cei doi artişti din Luxemburg va putea fi văzută în Bacău în luna octombrie, în cadrul unui eveniment organizat de Centrul de Cultură „George Apostu”.

Yuko Kominami şi Tomas Tello s-au aflat în această rezidenţă artistică în cadrul unui parteneriat dintre centrul cultural băcăuan şi Centrul de Creaţie Coregrafică „Trois C – L”, din Luxemburg.

Sursa foto: Anca MIHĂILĂ şi Eugen GRIGORE

Similar Articles

Comments

  1. un adevarat gift sa simti si sa redai intr-un timp scurt,
    tot ceea ce noi A, E si M am impartasit cu Yuko si Tomas pe tot parcursul lunii mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular