Despre dragoste si (alte) intrebari adresate corpului, in ritm de dans

Rezidenta artistica pe dans contemporan oferita in aceasta luna de Centrul de Cultura “George Apostu” din Bacau coregrafei Ana Catalina Gubandru (foto) se apropie de sfirsit.

Timp de citeva saptamini artista bucuresteana a lucrat aici la realizarea proiectului “LAMUR (the most beautiful I can”, din care va prezenta un fragment si publicului bacauan in cadrul evenimentului “Dans Contemporan Bacau 2010”, care va avea loc joi, 28 octombrie 2010, de la ora 17.00, la Muzeul de Arta Contemporana “George Apostu” din Bacau.

“LAMUR” este continuarea unui proiect pe care Ana Catalina Gubandru l-a realizat si prezentat in acest an in Marsilia.

“Numele initial a fost “L’amour, mon amour”. In luna iunie am primit o cerere la comanda sa fac o piesa scurta de 15 – 20 de minute, in Franta, la Marsilia. A fost un proiect pe tema impusa, pentru care am parafrazat cumva titlul “Hiroshima, mon amour”, filmul lui Alain Resnais. Deci spectacolul are deja o varianta scurta, productie a Studioului “Officina” Marseille, pe care am prezentat-o intr-un festival.

Si in timp ce lucram mi-am dat seama ca as vrea sa dezvolt proiectul, sa vad unde mai poate duce si ce mai pot sa gasesc, asa ca am aplicat pentru aceasta rezidenta la “George Apostu” , pentru a continua proiectul. Ce voi face oricum nu va mai semana cu varianta initiala. Noul proiect va fi prezentat si in decembrie intr-un festival la Marsilia”, a declarat coregrafa Ana Catalina Gubandru.

Spectacolul sau va purta din “aroma” Bacaului, pe care artista si-a dorit sa-l cunoasca inca de la inceputul venirii sale aici.

“Intentionez sa incep sa ma plimb, sa-l miros putin, sa vad care este atmosfera si cum sint oamenii, cum sint strazile, sa vad ce-mi atrage atentia, detalii, mod de a vorbi, mod de a astepta in strada, lucruri, mai ales ca ideea de baza a piesei este structurata deja, acum vreau doar sa continui sI sa vad ce mai este de gasit acolo”, a spus coregrafa bucuresteana la inceputul programului sau bacauan.

Pentru aceasta rezidenta Ana Catalina Gubandru a primit si o bursa de cercetare din partea Centrului National al Dansului Bucuresti.

In cadrul evenimentului de pe 28 octombrie, va fi prezentat si spectacolul “Back to zero. Questioning my body”, al coregrafei Carmen Gianina Cotofana, rezidenta a Centrului “Trois C-L” din Luxemburg, in luna iulie a acestui an, in cadrul unui proiect finantat de CNDB, Centrul de Cultura “George Apostu” si ArtistNe(s)t – Reteaua centrelor de rezidenta pentru artisti.

Maria Ignat, coordonator de programe si consultant artistic al Centrului de Cultura si Arte „George Apostu”:

“Rezidenta din luna octombrie, a treia din acest an, este complet noua. Am avut segmentul Artistne(s)t 2006 – 2009, am inceput apoi colaborarea cu Trois C-L-ul din Luxemburg (2009 – 2011). Acum facem o rezidenta cistigata printr-o aplicatie, de care sintem foarte mindri pentru ca este finantata de Centrul National al Dansului Bucuresti. Noi sintem cu infrastructura si cu conditiile pe care le oferim in toate rezidentele. Este primul pas, in care ne-am demonstrat ca se poate si avem ambitia ca in fiecare octombrie de acum incolo sa avem in Bacau, la Centrul de Cultura “George Apostu” un rezident român”.

Ana Catalina Gubandru este coregrafă si dansatoare independentă. S-a nascut in Bucuresti, pe 27 iulie 1981, a absolvit Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” ,in 2000, si UNATC „I.L.Caragiale”, in 2004, sectia Creatie coregrafica, clasa prof. Raluca Ianegic.

A condus cursuri de dans pentru amatori la Centrul Național al Dansului din București. Incepând cu 2009 a lucrat mai mult in Franța unde a participat ateliere și a prezentat spectacole in festivalurile Uzes Danse, Mouvements sur la Ville Montepellier, Imaginez maintenant Marseille.

A prezentat de asemenea spectacole în eXplore dance festival București, Tanz in August, New Europe Festival Prague, 104 Paris, Mains d’Oeuvre Paris, La Raffinerie Brussels, MNAR și CNDB.

Colaboreaza cu coregrafii Mihai Mihalcea, Cosmin Manolescu, Felix Ruckert, Gigi Caciuleanu. Sergiu Anghel, Mateia Stanculescu, Carmen Cotofana, Valentina de Piante, Allyson Green, Andreea Tanasescu.

Foto: Liviu Maftei

Afis: Mari Bucur

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular