Despre Eminescu, in ultimii zece ani

Eminescologul bacauan Stefan Munteanu a facut simbata un exercitiu util, ferit de cliseele carora le-au cazut prada in aceste zile aniversare profesori si oameni de cultura din Bacau. Fara a folosi superlative la adresa poetului, profesorul Universitatii „George Bacovia” a propus o privire lucida asupra receptarii operei lui Eminescu in ultimii zece ani, prin raportare la principalele aparitii editoriale dedicate operei eminesciene.

Pentru inceput, universitarul a amintit de evenimentul editorial al anului 2000, aparitia volumului „Dulcea mea Doamna/ Eminul meu iubit. Corespondenta inedita Mihai Eminescu – Veronica Micle„, in care sint publicate peste 100 de scrisori trimise de cei doi indragostiti unul altuia.

„Aparitia acestui volum, la 150 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, a luat infatisare de legenda, chiar de mit, eu as spune de poveste” (Stefan Munteanu).

Stefan Munteanu a mai readus in atentia publicului volumele Detractorii lui Eminescu, publicate intr-un interval de aproape zece ani de criticul si istoricul literar iesean Alexandru Dobrescu, volume „importante prin textele reproduse si prin cuvintul lui Alexandru Dobrescu cu privire la fenomenul detractarii lui Eminescu”, si cartea Ilinei Gregori, „Stim noi cine a fost Eminescu? Fapte, enigme, ipoteze” (Editura „Art”, 2008), prin care autoarea „demonstreaza ca, desi nu s-a finalizat cu doctorat, stadiul in Germania constituie o perioada de acumulari in formarea lui Eminescu„.

In acelasi interval 2000 – 2010, a mai amintit universitarul Stefan Munteanu, au aparut, sub coordonarea academicianului Eugen Simion, volumele de manuscrise ale lui Mihai Eminescu, dar si Eminescu. Negocierea unei imagini” (2008, Cartea Româneasca), semnat de Iulian Costache, un autor din „zona de influenta a lui Nicolae Manolescu, care nu se pronunta intotdeauna apreaciativ la adresa lui Eminescu”.

„Ce se intimpla azi? Aceeasi disputa intre cele doua optiuni, a acelora, de buna credinta, care il cinstesc pe Eminescu, si a acelora care il neaga si il sfideaza. Cred ca ultimii zece ani sint foarte slabi, foarte putini productivi in analiza, in critica si in slujirea operei lui Eminescu. Nu ma lamentez, fac o constatare. Sper ca urmatorii zece ani vor aduce ce asteptam cu totii”, (Stefan Munteanu).

Profesorul Universitatii „George Bacovia” a dezaprobat atitudinea criticilor literari Nicolae Manolescu si Ion Bogdan Lefter, din Festivismele Zilei Eminescu, articol publicat de Ziarul „Adevarul” in data de 15 ianuarie 2010.

Eu sint de acord cu spusele lui Manolescu din articolul la care a facut referire Stefan Munteanu, si nu pentru ca e Nicolae Manolescu, ca nu-s genul care sa dea dreptate pe nemestecate unor „personalitati”.

„Manifestările obişnuite sunt, din nefericire, formale şi neinteresante. În loc să ni-l apropie pe Eminescu şi să ne facă să-l citim, ni-l fac mai antipatic. (…) Asemenea aniversări au loc în toate ţările, dar sunt consistente. Un autor sărbătorit înseamnă ediţii noi ale operei sale, biografii, publicarea de scrieri inedite, simpozioane universitare şi academice. Se face tam-tam cu lucruri care pot atrage atenţia. La noi totul este formal. Avem nevoie de substanţă” (Nicolae Manolescu, Adevarul).

Geo Popa, gazda evenimentului de la Centrul de Cultura „George Apostu„,
si-a facut publica intentia ca la editia 2011 a aniversarii lui Mihai Eminescu sa-l invite in fata publicului bacauan pe istoricul literar Nicolae Manolescu.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular