Dezastrul pe care îl dezvăluie mediile de admitere la liceu: Bacăul are absolvenţi de clasa a VIII-a tot mai slab pregătiţi. Analiză comparativă 2011 – 2012

Au adus salariile din învăţămînt la un nivel de mizerie, au lăsat familii întregi fără locuri de muncă şi au obligat părinţii să-şi lase copiii, elevi, singuri, şi să plece la muncă în străinătate, au promovat ideea că şcoala românească nu are valoare. Efectul ultimilor ani de guvernare începe să se facă simţit şi în produsul şcolii româneşti: elevul. În spatele aurei pe care cei cîţiva olimpici naţionali şi internaţionali o mai oferă învăţămîntului românesc se ascunde o realitate îmbucurătoare pentru politicieni, alarmantă pentru oamenii lucizi: a crescut producţia de proşti la hectar.

Nivelul de pregătire a absolvenţilor de clasa a VIII-a băcăuani scade dramatic de la an la an. O analiză comparativă a mediilor de admitere la liceu din anii 2011 şi 2012, a elevilor din judeţul Bacău, arată că numărul notelor mari a scăzut simţitor, în timp ce numărul notelor mici a crescut îngrijorător de mult. Aceste medii reflectă atît situaţia la învăţătură din anii de gimnaziu, cît şi rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională, în cadrul căreia absolvenţii de clasa a VIII-a susţin examene scrise la limba şi literatura română şi la matematică.

În timp ce în 2011 aveau medii de admitere sub 5.00 aproape trei la sută din totalul elevilor cu Evaluare Naţională (199), în 2012 procentul a crescut la 11 la sută.

De asemenea, numărul mediilor de admitere la liceu între 9.00 şi 9.99 a scăzut de la aproape 17 la sută, la 14 la sută, 827 de absolvenţi obţinînd acest rezultat în 2012, faţă de 1250, în 2011.

Mai mult, anul trecut Bacăul avea nouă absolvenţi cu media de admitere 10, în timp ce în 2012 doar o elevă a mai reuşit această performanţă.

Dezastrul este confirmat şi de reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, care sînt de părere că această situaţie a fost atinsă dintr-o culpă comună.

„Mediile de 1, la Evaluarea Naţională, sînt de nouă ori mai multe anul acesta decît anul trecut. Ce explicaţii să fie? Mediocritate, lipsa dorinţei elevilor de a învăţa, acel triunghi Familie – Şcoală – Comunitate. Sînt mai mulţi factori, mai multe motive. În unele cazuri vinovată este comunitatea locală din mediul rural, care nu asigură transportul elevilor la şcoală”, a declarat Ida Vlad, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău.

Rezultatele finale la Evaluarea Naţională 2012 a elevilor băcăuani arată că doar 61, 36 la sută dintre candidaţi au obţinut medii egale cu 5.00 sau peste 5.00, adică 3567, din cei 5813 de candidaţi prezenţi. În condiţiile în care subiectele din acest an au fost, o spun şi elevii şi profesorii, de nivel mediu, ba chiar sub acest nivel la unele puncte.

Jale în mediul rural

Cei mai mulţi absolvenţi de clasa a VIII-a care au obţinut medii de admitere la liceu sub 5.00, în 2012, provin de la şcoli şi grupuri şcolare din mediul rural. Imaginea dezastrului este dată de instituţii de învăţămînt precum Grupul Şcolar „G.J.Cancicov” Parincea (17 medii sub 5.00), Grupul Şcolar Răchitoasa (21), Grupul Şcolar „Al. Vlahuţă” Podu Turcului (13), Şcoala „Mihai Eminescu” Lipova (14), Şcoala cu clasele I – VIII Cleja (20), Şcoala nr. 1 Balcani (22), Şcoala nr. 1 Pînceşti (21), Şcoala Răcăciuni (15) şi Şcoala Sascut (26).

Dintre şcolile gimnaziale din municipiul Bacău care au absolvenţi 2012 cu medii de admitere sub 5.00 sînt Şcoala „Alecu Russo” (5), Şcoala „G.M.Canciov” (4), Şcoala „Ion Creangă” (4), Şcoala „Miron Costin” (7), Şcoala „Mihai Drăgan” (4).

În 2011, au avut cele mai multe medii de admitere sub 4, din judeţ, absolvenţi de clasa a VIII-a de la Grupurile Şcolare Răchitoasa şi „G.J.Cancivov”, Parincea. Sîmbătă, 14 iulie 2012, va avea loc repartizarea computerizată în învăţămîntul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a, pe baza mediilor de admitere.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular