Diferenta intre generatii, in mesaje pe tricouri

11
1267

instructor1.jpgIti plac tricourile imprimate cu mesaje? La intilnirea cu Ana Blandiana, in mijlocul unei discutii despre perceptia tinerilor si a virstnicilor asupra comunismului sau a literaturii, prozatorul Petru Cimpoesu a sintetizat la un moment dat diferenta intre generatii prin mesajele pe care unii si altii le purtau sau le poarta pe tricouri: „Am vazut intr-o zi pe strada o adolescenta care purta un tricou pe care scria «I love boys, parties and shopping». In tineretea noastra noi purtam tricouri cu «Love means never having to say you’re sorry», un citat din «Love story», un film in voga la vremea aceea„.

Asta m-a facut sa ma gindesc ca ar putea fi facut un interesant studiu despre diferenta intre generatii plecind de la aceste mesaje. Sau, ca sa nu cad in pacatul generalizarii, o sa spun ca portretul psihologic al cuiva poate fi facut si dupa mesajele pe care le poarta pe haine, accesorii s.a.m.d. Pentru ca, in afara de miza de a atrage atentia, a soca, a amuza sau a disimula realitatea, un mesaj spune ceva despre purtatorul sau.

Mi-a ramas in minte, ca semn de umor si de indrazneala, un mesaj purtat, cu 13 – 14 ani in urma, de una dintre cele doua gemene colege de liceu, la o clasa mai mare. Pe partea din fata a tricoului era inscriptionat „Sint virgina” iar pe partea din spate „Este un tricou mai vechi„. Imi amintesc din perioada liceului de insigne cu
„Sint timid dar ma tratez” sau „Sex instructor. First lesson free”, de exemplu.

Desi imi plac tricourile cu mesaje, nu-mi amintesc sa fi avut in adolescenta, asa cum in prezent nu am decit unul singur, cu „For me there is only one way – my way”, pentru ca n-am gasit ceva pe placul meu. Singura varianta este sa-mi creez. R. are citeva, printre care si unul cu mesajul ecologist „Save water! Drink beer!„, dar n-as putea spune ca e preferatul meu. Prin magazinele cu haine pentru adolescenti am vazut insa destule mesaje pe care fetele din generatia lui Petru Cimpoesu sigur nu le-ar fi purtat: „Stop staring at my tits!„, de exemplu.

Care este tricoul imprimat preferat din garderoba ta? Ce mesaj transmite?