Directorul demisionar Gabriel Duţu critică „stilul de teatru” care se face în Bacău – VIDEO

1
931

Actorul băcăuan Gabriel Duţu, devenit în ultimii doi ani vedetă a Trustului Intact, din care fac parte posturile Antena 1 şi Antena 3, se desparte de Bacău în condiţii nu tocmai amiabile. În conferinţa de presă de săptămîna trecută în care şi-a anunţat oficial demisia din funcţia de director artistic al Teatrului Municipal „Bacovia”, vedeta din telenovela „Narcisa sălbatică” a criticat „stilul de teatru” al echipei băcăuane din care a făcut parte timp de 14 ani.

„Teatrul lucrează, dacă vreţi, ca şi imagine, concentric. Trebuie să ai un reper al locului de unde-ţi tragi seva şi al contribuabilului, să-l aduci în sală, după care, dacă ai dospit şi ai crescut destul de mult, «explodezi» şi te măreşti la linie naţională, după care dacă «explodezi» şi mai mult şi te duci pe linie internaţională. Eu aşa văd lucrurile. Ar fi trebuit să se schimbe stilul de teatru”, a comentat Gabriel Duţu în ziua în care şi-a anunţat demisia.

Actorul şi-a argumentat afirmaţia dînd exemplu cea mai recentă premieră de la Secţia Dramă a Teatrului Municipal „Bacovia”, „Avarul”, de Moliere, în regia lui Dumitru Lazăr Fulga.

„Aţi fost la premieră la Avarul». Fără a vrea să-mi jignesc colegii, noi facem un stil de teatru care nu se mai face acum. Teatrul este un organism viu, care, ca şi noi, se dezvoltă, şi are nişte etape. Nu poţi să mai joci în ziua de astăzi la faţă de scenă şi să vorbeşti numai cu faţa la spectator. Ăsta e un stil de teatru care s-a dus. Poţi folosi instrumentele de atunci dar trebuie să joci în alt fel. După părerea mea în «Avarul» Firuţa Apetrei este singura care atinge. Teatrul se joacă în ziua de azi foarte real, foarte normal. Dacă eu nu pot să-mi conduc oamenii în direcţia aia, dacă eu nu pot să chem regizorii care să îmi conducă oamenii în direcţia aia, dacă eu nu pot să mai fac ce ar trebui să fac nu văd ce sens are să mai ocup postul”, a declarat Gabriel Duţu, sugerînd că unul dintre motivele pentru care a demisionat a fost imposibilitatea de a lucra cu regizori cu viziuni noi asupra teatrului.

Pe de altă parte, întrebat ce notă şi-ar acorda, pe o scară de la 1 la 10, pentru activitatea de director artistic al Teatrului din Bacău, din ultimul an, Gabriel Duţu şi-a dat „un 5 cu indulgenţă”. În acest timp, însă, pentru funcţia sa actorul a primit indemnizaţia de 1700 de lei, din declaraţiile făcute de directorul executiv al Teatrului.

„Teatrul Municipal «Bacovia» beneficiază de o trupă de actori foarte buni. Că spectacolul este sau nu pe gustul public nu decidem noi. Noi scoatem un produs artistic, un «copil». Gabriel Duţu nu mi-a propus niciun proiect artistic în ultimul timp, cu excepţia colaborării cu doi tineri regizori, care cereau 5000 de euro pe un spectacol. Erau sume aberante care ne depăşesc posibilităţile”, a spus în replică directorul Adrian Găzdaru.


Gabriel Duţu
a mai anunţat în conferinţa de presă că, în momentul în care i se va încheia situaţia contractuală cu Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău, va semna un contract pentru funcţia de director artistic al Teatrului Municipal din Târgovişte, pentru o perioadă de un an.