Dirijorul Valentin Doni, aniversat pe scena, alaturi de fiica sa

1
1887

Muzicianul Valentin Doni, dirijor permanent al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacau, isi va serba pe scena implinirea a 55 de ani, alaturi de colegii sai, intr-un concert simfonic, programat astazi de la ora 18.30, in sala „Ateneu”.

Sub bagheta lui, orchestra simfonica bacauana va interpreta lucrari de W.A.Mozart (Uvertura „Clementa lui Tito”), P.I.Ceaikovski (Suita nr. 4 op.61, „Mozartiana”) dar si doua creatii semnate chiar de Valentin Doni: Concerto Brevis „The Clock” pentru vioara si orchestra si „Balkan Fantasy” pentru pian si orchestra. Solisti in concert vor fi Felicia Doni, fiica sa, si Cosmin Horatiu Stoica.

„In procesul de creatie a acestor doua lucrari m-am sprijinit pe o tehnica de compozitie in special clasica. Ambele lucrari au la baza elemente din folclorul românesc. In «Concerto Brevis» care se mai numeste si «The Clock», «Ceasornicul», am folosit o tema a unui batrin lautar violonist din Republica Moldova. (…) «Balkan Fantasy» reprezinta perceptia mea proprie despre elementele melodice si ritmice care exista in spatiul cultural Balkano – Carpatic, expuse intr-o viziune stilizata, folosind mijloacele de expresie ale pianului si ale orchestrei simfonice moderne”, precizeaza compozitorul Valentin Doni despre lucrarile sale, pentru o publicatie Filarmonicii „Mihail Jora”, redactata de muzicologul dr. Ozana Kalmuski – Zarea.