Divanul VIP cu FSC – 2011, Anul European al Voluntariatului

4
1232

M-am dus la Divanul VIP cu FSC mai mult pentru Florin, o spun din start. El a propus bloggerilor din Bacau, membri ai Divanului Ad-Blog, sa ne intilnim cu reprezentanti ai Fundatiei de Sprijin Comunitar, organizatie care implineste 10 ani de existenta. Nu eram si nici nu cred ca am devenit fan, desi, daca lucrurile stau asa cum s-au prezentat in intrevederea noastra, Gabriela Achihai – presedinta, Irina Avornicitei – directoare, Gabriel Magurianu – coordonator si toti cei care sprijina proiectele organizatiei merita mai multa atentie, chiar respect.


Ce cred ca trebuie stiut, mai ales in acest an 2011, An European al Voluntariatului, este ca, in timp ce unii dintre noi nu fac nimic gratis sau prea putin pentru binele celor din jur, pentru binele unor oameni condamnati la boli sau la situatii financiare dificile, care le reduc sansele la viata, sint tineri care isi sacrifica ore din zi sa ajute un batrin bolnav, sa faca temele cu un copil fara familie, tineri care aleg sa fie alinare, fara niciun cistig material.

In prezent, FSC are 280 de voluntari, de la elevi de la clasa a VII-a, la studenti de anul II, care ajuta, alaturi de cei 112 angajati ai organizatiei, 16.166 de beneficiari (cifra din 2010).

Cred ca nici nu conteaza motivul pentru care cei 280 de copii si tineri au dorit sa devina voluntari FSC, poate au vrut in primul rind sa cunoasca mai multi tineri de virsta lor, sa-si faca prieteni, poate s-au inscris in organizatie de curiozitate, poate doar au nevoie de adeverinta aceea necesara pentru a aplica la studii in strainatate sau au vrut sa se familiarizeze, ca viitori studenti la Medicina, cu situatia din spitale. Conteaza doar ca ajuta, in timp ce noi, ceilalti, nu o facem.

In prezent, 70 la suta din fondurile cu care FSC isi sustine activitatile vin din strainatate, cea mai mare finantare provine de la Guvernul Norvegiei, care a investit un milion de euro intr-un program care se incheie in aprilie 2011. Restul banilor provin de la Consiliul Judetean Bacau, Consiliul Local Bacau, Ministerul Muncii, din donatii directe sau din impozitul de 2 la suta.

Ce mi-as dori eu este ca pe spatele unor tineri inimosi sa nu se cistige bani, sub paravanul ideii nobile de voluntariat. Nu este o acuza este o indoiala, in lipsa unei totale transparente.

Ce si-ar dori ei si care le sint temerile? Presedinta Gabriela Achihai a spus ca in ultimul an s-a constatat o diminuare a activitatii ONG-urilor din România si scaderea impactului lor. Ii preseaza, spun cei trei, nesiguranta financiara, faptul ca „miine” ar putea sa ramina fara bani pentru proiecte, ii ingrijoreaza – prin prisma acestei nesigurante financiare – ca solicitarile din partea oamenilor care au nevoie de ajutor cresc, si ii nemultumeste contextul socio – economic românesc, in care putin inteleg sa sprijine activitatile de voluntariat.

In ceea ce ma priveste, FSC continua, cel putin prin echipa de conducere, sa aiba o problema de imagine. Nu-mi inspira totala incredere. Leslie Hawke, de exemplu, mi se pare mult mai credibila. Doamnei sau domnisoarei Irina Avornicitei, de exemplu, i-am aflat intii culoarea dintilor, in zimbetul PR-istic din momentul prezentarilor, si abia apoi numele. De ce simte cineva nevoia sa-mi cistige simpatia prin mecanisme de imagine daca actiunile sale sint demne de incredere?

In inceputul discutiei, Gabriel Magurianu a spus – de incalzire – ca la ce salarii sint in presa trebuie sa fii pasionat sa ramii jurnalist. Culmea, acelasi lucru il credeam despre organizatiile de sprijin comunitar. Sa inteleg, totusi, ca se cistiga bine? Sau e vorba tot de pasiune? Imediat dupa ce colegii din Divan au scris despre intilnirea cu FSC au aparut ca din senin pe blogurie lor numeroase comentarii ale unor voluntari sau beneficiari ai organizatiei care spun cit de minunat este totul acolo la ei, lucru care mi-a dat impresia unei „spamari” organizate.

Dupa intilnire ramin inca intrebari fara raspuns. Ce salarii au sefii FSC? In ce fel li s-a schimbat situatia financiara in ultimii zece ani? De ce e nevoie – cind te temi de viitor – sa ai un Nissan ca masina de teren (intre noi fie vorba eu prin oras am vazut-o nu pe teren, desi am inteles explicatia de la intilnire)?

Pina vom afla raspunsurile la aceste intrebari, tot respectul pentru voluntari, pentru cei care, fara cistiguri financiare, vin in sprijinul semenilor lor. Poate ar trebui sa facem, fiecare dintre noi, mai mult.

Alte amanunte despre Divanul VIP cu FSC, la Aghiuta, Kristofer, Inima Bacaului, Kaysha, Amalis.

Vineri, Divanul se intilneste cu Andre Muit, presedintele Asociatiei „Betania”.