Trei sute de plasticieni din România si Republica Moldova s-au inscris la editia de anul acesta (a XX-a) a „Saloanelor Moldovei”, expozitie comcurs organizata de Muzeul de Arta al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacau si Uniunea Artistilor Plastici din Chisinau, in parteneriat cu Muzeul National de Arta al Moldovei, din Chisinau, Centrul de Cultura „George Apostu” Bacau, Uniunea Artistilor Plastici din România si UAP Bacau.
Juriul prezidat de artistul Mihai Tarus a avut de selectat din 420 de lucrari de pictura, grafica, sculptura, arta decorativa si fotografica, instalatie si obiect.
Din cei 50 de nominalizati, au fost declarati cistigatori Viorica Zaharia (Premiul Ministerului Culturii si Turismului din Republica Moldova) si Luminita Radu (Premiul Muzeuluii National de Arta al Moldovei, Chisinau), membre ale Uniunii Artistilor Plastici din România – Filiala Bacau, Marin Gherasim (Bucuresti; Premiul U.A.P din Republica Moldova), Vasile Grama (Chisinau; Premiul Consiliului Judetean Bacau), Andrei Negura (Brasov; Premiul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau) si Valeriu Vânaga (Chisinau; Premiul Centrului International de Cultura si Arte „George Apostu” Bacau).
Printre nominalizatii bacauani s-au mai numarat artistii Mihai Chiuaru, Vasile Craita Mindra, Ion Vasâi, Constantin Tanasache, Mari Bucur, Silvia Tiperciuc, Mihai Docea, Geanina Ivu Vlad, Dionis Puscuta, Diana Rau, Ion Mihalache, Gheorghe Zarnescu.
Lucrarile selectate vor fi aduse in fata publicului in patru spatii expozitionale din municipiul Bacau: Galeria de Arta Contemporana si Muzeul de Arta, din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, Galeria „Ion Frunzetti” si la Muzeul de Arta Contemporana „George Apostu”.
Vernisajul si festivitatea de premiere vor avea loc joi, 8 iulie 2010, de la ora 16.00, la Galeriile „Alfa”.
Informatii suplimentare puteti gasi aici.
Centrul de Cultura si Arte „George Apostu” Bacau:
„(…) Unic în ţară, angajat în dezvoltarea unei reale strategii culturale legitimate după anul 1990, programul cultural “Saloanele Moldovei” are ca scop, atât evidenţierea identităţii culturale comune românilor de pe cele două maluri ale Prutului, cât şi statornicirea oportunităţilor de promovare continuă a valorilor cultural-artistice din Basarabia şi România.
Cele 19 ediţii ale programului, desfăşurate fără întrerupere, din anul 1991 până în prezent, dau măsura stăruinţei şi seriozităţii organizatorilor, partenerilor şi colaboratorilor acestora, a celor peste 400 de artişti participanţi şi a unor nume de prestigiu reprezentative pentru cele două culturi, care au făcut ca oraşele Bacău şi Chişinău să devină, în timp, adevărate capitale culturale.
Iar măsura mândriei Centrului de Cultură “George Apostu”, în calitate de iniţiator şi organizator permanent al “Saloanelor Moldovei”, este sporită de dubla aniversare, consfinţită prin cea de a XX-a ediţie a programului, desfăşurat în cel de al XX-lea an de existenţă a Centrului (…)”.