Duminica seara, dramaturgul Cornel Udrea a urmarit alaturi de publicul bacauan, la Teatrul Municipal „Bacovia”, premiera spectacolului „Visinata de afine”, dupa textul sau, cu acelasi nume. Pe 27 martie 2010, scriitorul a implinit 63 de ani, astfel ca premiera a fost sau ar fi putut fi darul actorilor bacauani pentru aniversarea sa.
Premiera a avut aceeasi valoare aniversara si pentru actrita Florina Gazdaru, interpreta personajului Madam Ciobanas, din „Visinata…”, care si-a sarbatorit ziua numelui, in seara Duminicii Floriilor, alaturi de spectatorii bacauani. Acestia i-au oferit la final de spectacol aplauze si multe buchete de flori.
In loc de cronica, un interviu de cinci minute cu dramaturgul Cornel Udrea, dupa premiera.
Fara Filtru: -V-ati recunoscut personajele in spectacolul din seara asta?
Cornel Udrea: -Regizorul Adrian Gazdaru, cu care ma cunosc de foarte multa vreme, deci implicit imi cunoaste scrisul iar eu ii intuiesc dar in general ii stiu constructia scenica, cred ca a reusit foarte bine sa aleaga personajele; mai mult decit personajele, caracterele, care au fost puse in joc. Viata la bloc devine astfel o viata in acvariu, o viata cu imixtiuni violente si cu tragedii de buzunar, ceea ce si prin ilustratia muzicala dar si prin jocul actorilor, extrem de la obiect, cu multa imaginatie, cu multa intuitie, a dus la crearea unor caractere.
FF:-Punerea in scena s-a potrivit cu ideea textului dv?
Cornel Udrea: -Da, sint foarte incintat de spectacol, sint incintat de felul in care Adrian a tradus mesajul si metaforele mele si am deplina convingere ca foarte curind acest spectacol va lua si drumul Ardealului. Il vom duce si la Cluj, la Beclean, la Jibou, la Simleul Silvaniei, in orase unde piese de-ale mele au mai fost prezentate.
Dincolo de aceasta, ce e cel mai important, oamenii doresc teatru, oamenii doresc comedie, chiar daca in spatele unei lacrimi se ascunde zimbetul, doresc viata asa cum este ea. Asta nu inseamna ca sint impotriva montarilor de metafora, de simbolistica, de semiotica scenica. Eu ramin la ideea ca teatrul trebuie sa comunice oamenilor ceva ce stiu ei, dar nu in acest fel.
FF:-Am citit textul piesei „Visinata de afine” si in seara asta nu mi s-a parut ca a fost foarte bine pus in valoare…unele replici, savuroase in piesa, nu s-au auzit sau au fost rostite precipitat, au fost pauze prea lungi. Cred ca spectacolul trebuia sa fie mai comprimat.
Cornel Udrea: -Spectacolul a avut citeva burti, e drept, citeva lungimi, dar ele sint cauzate de emotie, de emotia primului spectacol. Sigur, trebuie mai strins si rostit mai catre public. Asta se repara pe parcurs. Am deplina convingere ca vom reusi cu acest spectacol sa depasim recordul meu personal cu „Românie draga, Elvetia mea…”, care s-a jucat la Teatrul National din Tg. Mures de 104 ori. E singurul spectacol dupa un autor român, dupa 1989, care a avut atitea reprezentatii.
FF:-Mi-a placut interpretarea actritei Florina Gazdaru, cred ca si-a jucat personajul foarte bine, a Elizei Judeu si, pe alocuri, cea a actorului Stefan Ionescu. Care este opinia dv despre interpretare in acest spectacol?
Cornel Udrea: -Da, Florina Gazdaru a intrat bine in rol, ramine ca si ceilalti sa…inegalitatile sint de inteles la primul spectacol. Trebuie sa vina cu mai mult curaj unul spre altul. Isi cunosc replicile, isi cunosc misiunea dar trebuie sa se stringa spectacolul, sa se apropie foarte mult.
FF: -Trei persoane din public au parasit sala in timpul reprezentatiei spunind ca spectacolului ii lipseste umorul si actiunea. Cunoscind piesa pot spune ca are si umor si actiune. Ce credeti s-a intimplat?
Cornel Udrea: -Are si actiune si umor, da, sigur, trebuie reparate aceste lucruri iar cei care au plecat au facut-o din convingerea lor. Cind vor veni la al doilea spectacol vor pleca cred cu o alta impresie.
FF:-Care a fost ultima piesa a dv pusa in scena in Bacau, inainte de „Visinata de afine”?
Cornel Udrea: -In urma cu citiva ani am fost jucat aici la Teatrul de Papusi, cu „Domnita albastrita si Ionica Apa Rece„, un basm pentru copii, si apoi, in 2002, a fost „Pygmalion cu termen redus”, cu Viorel Baltag in rolul principal. Urmeaza acum sa reluam ceea ce s-a intrerupt in repetitii, „Cotele apelor Dunarii”, tot cu Viorel Baltag in rolul principal. Si vom pleca apoi cu un fel de coupe in acest turneu transilvan.
Sursa foto: de aici