Deschiderea oficială a stagiunii aniversare 2017 – 2018 a Teatrului Municipal ”Bacovia” din Bacău se anunță un adevărat eveniment teatral. Duminică, 29 octombrie 2017, Teatrul băcăuan își invită publicul la premiera spectacolului ”Țara lui Gufi”, o adaptare după textul cu același nume, publicat în anul 1991 de celebrul dramaturg român, stabilit la Paris, Matei Vișniec. Spectacolul este pus în scenă de un alt nume important al scenei internaționale de teatru, regizorul Tapasztó Ernő, cunoscut publicului băcăuan din cadrul festivalului internațional al recitalurilor dramatice.

În anul 2013, spectacolul „Decalogul după Hess”, de Alina Nelega, în regia lui Tapasztó Ernő și interpretarea actorului Attila Harsanyi, a căștigat Marele Premiu și Trofeul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional al Recitalurilor Dramatice ”Gala STAR”, organizat de Teatrul Municipal ”Bacovia”. În 2015, la cea de-a X-a ediție, echipa Attila Harsanyi – Tapasztó Ernő a sedus din nou publicul festivalului, de această dată cu un spectacol invitat, multipremiat: “Sex, drugs, gods & rock ‘n’ roll”.

Tapasztó Ernő revine acum, în octombrie 2017, la Teatrul Municipal ”Bacovia” din Bacău, pentru a pune în scenă, în deschiderea unei stagiuni aniversare (în 2018, Teatrul băcăuan sărbătorește 70 de ani de existență), un text – parabolă, al unui clasic al dramaturgiei românești.

”Am considerat întotdeauna că Teatrul Municipal ”Bacovia” trebuie să beneficieze într-un fel de pe urma acestui festival al Bacăului și am considerat foarte oportun ca Erno să vină să monteze în acest teatru pe care de-a lungul anilor l-a frecventat în calitate de concurent, în calitate de invitat, cu spectacolele pe care le-a adus și acum ne bucurăm cu toții că e alături de noi și că a agreat ideea de a monta «Țara lui Gufi»”, a declarat Eliza Noemi Judeu, director al Teatrului Municipal ”Bacovia”.

”Țara lui Gufi” este o piesă în trei acte, un text – parabolă, publicat de Matei Vișniec în anul 1991.

Întrebat la conferința de presă, organizată de Teatrul Municipal ”Bacovia” marți, 24 octombrie, despre mesajul spectacolului ”Țara lui Gufi”, pe care îl semnează ca regizor și scenograf, Tapasztó Ernő a răspuns următoarele:

Cred că la un spectacol de teatru mesajele sunt întotdeauna multiple și au extrem de multe dimensiuni. Dacă vă gândiți la un film al lui Scorsese sau Tarantino sau dacă priviți un spectacol de teatru, de multe ori nu vă rămâne story-ul sau mesajul spectacolului, rămân imagini, rămân niște fragmente, rămâne gestul unui actor, rămâne atmosfera acelei seri, rămân momente. Eu nu doresc să transmit un mesaj, mesajul să îl găsească fiecare în el. Sunt acele momente de orgasm estetic, care nu au nicio legătură cu o anumită linie dramatugică concretă. Sunt momente, sunt stări și dacă ajungem la așa numitul catharsis într-un final, atuci înseamnă că ne-am făcut rolul, fără mesaje. Catharsisul, acel sentiment de eliberare, dă foarte mult omului. Cred că rolul teatrului e acesta, să conectăm oamenii. Oamenii de multe ori vin la teatru să se deconecteze, să uite de problemele cotidiene, dar noi dorim să ne conectăm, să ne conectăm din nou în ceva care poate aduce un plus în viața lor. Deci nu e vorba de o de-conectare, ci de o conectare. Pentru acest lucru lucrăm noi, să conectăm publicul la estetica noastră”.

Spectacolul băcăuan, pus în scenă de Tapasztó Ernő, are o dublă distribuție și va avea, în consecință, ne anunță conducerea Teatrului, o dublă premieră. Primul spectacol este programat la ora 17.00, iar cel de-al doilea va fi jucat de la ora 20.00.

Vor debuta în această premieră pe scena Teatrului Municipal ”Bacovia” trei noi actori ai Secției Dramă: Andreea Darie, Minodora Broscoi (originară din Bacău) și Eduard Burghelea.

”Țara lui Gufi”,Afis Tara lui Gufi
adaptare după Matei Vișniec

DISTRIBUȚIE: (listă preluată de pe pagina de Facebook a Teatrului Municipal ”Bacovia”)

Iola – ANDREEA DARIE
Robderouă – ANA ADELAIDA PERJOIU
Gufi – EDUARD BURGHELEA/BOGDAN MATEI
Zeno – ELIZA NOEMI JUDEU
Bubi – FLORINA GĂZDARU
Marțafița – CORINA GORANDA
Țonțonel – MINODORA BROSCOI
Gârneață – DANIELA VRÂNCEANU
Firfirică – ANCA BUCȘĂ
Lulu – FIRUȚA APETREI
Macabril – MARLENE DUDUMAN
Stăjer – ALINA SIMIONESCU
Curtean – NINA IONESCU

Regia: Ernő Tapasztó
Asistent de regie: Alexandra Gâtlan
Dramaturg/Consilier artistic: LAJOS NÓTÀROS
Coregraf: FARKAS TAMAS
Scenografie: Ernő Tapasztó
Costume: PAPPJANÓ
Light Design: IOAN HORGA
Muzica Mihai Bălan

”Teatrul Municipal are o nouă generație de actori, în număr de nouă, plus un nou secretar literar, Ivona Lucan, absolventă a Universității ”George Enescu”, din Iași, Teatrologie. Patru actori, la Animație, două fete, doi băieți, și cinci actori, la Dramă, trei dintre ei vor debuta duminică. Restul, pe parcursul stagiunii”, a punctat directoarea Eliza Noemi Judeu.

Chiar dacă echipa spectacolului include nume sonore ale scenei internaționale de teatru, costurile totale ale producției ”Țara lui Gufi” nu vor depăși 30 de mii de lei noi, crede managerul Teatrului din Bacău.

”Costurile au fost suportabile. Dacă voia mai mult (regizorul, n.m.), nu ieșea. A știut să se descurce cu ce avem, cu ce s-a mai putut lua. Spectacolul nu s-a încheiat încă, se încheie, ca proces de producție, duminică, dar nu știu dacă am ajuns de exemplu la 30 de mii de lei noi, regizor, costume, coregraf, light design, dramaturgie, tot”, a spus Eliza Noemi Judeu în cadrul conferinței de presă.

Următoarea premieră a Secției Dramă, a anunțat managerul Teatrului Municipal ”Bacovia”, va fi ”Uciderea lui Gonzago”, de Nedialko Iordanov. Producția va purta semnătura regizorului Dumitru Lazăr Fulga.

Vor urma, în 2018, „Crocodil”, de Elise Wilk – text care a câștigat Concursul de Dramaturgie al ediției 2017 a festivalului Bacău Fest Monodrame și care va fi pus în scenă de Horia Suru, regizorul actual al Teatrului, ”Dragă Elena Sergheevna”, după Ludmila Razumovskaia, în regia băcăuanului Mădălin Hîncu, și ”Scaunele”, de Eugene Ionesco, tot în regia lui Horia Suru.

”Animația va avea parte de două premiere, una, în regia doamnei Oana Leahu, i-am propus două texte, ”Aventurile lui Habarnam” și ”Morcoveață”, rămâne să vedem pe care dintre ele îl va alege. Domnul Traian Săvinescu, tot regizor pentru spectacole de animație, va monta o operă cu păpuși, ”Peter Pan”, cu ocazia asta lucrăm puțin la culturalizarea publicului tânăr.

Cu aceste spectacole mi-am propus să aduc la rampă tot colectivul Teatrului, Dramă și Animație, pentru ca să se poată bucura toți de celebrarea Teatrului nostru. Tot ceea ce lucrăm în stagiunea aceasta este pentru a întâmpina cum se cuvine sărbătorirea a 70 de ani de teatru la 9 octombrie 2018. Atunci se vor împlini 70 de ani de când s-a dat primul gong în acest spațiu”, a mai spus Eliza Noemi Judeu, director al Teatrului Municipal ”Bacovia”.

O altă premieră din acest debut de stagiune va fi, duminică, 29 octombrie, redeschiderea pentru public a foaierului Teatrului Municipal ”Bacovia”, în care a funcționat în ultimii ani Librăria ”Glissando”. Managerul Eliza Noemi Judeu intenționează să transforme însă, pe viitor, acest foaier într-un spațiu multifuncțional, al dialogului cu publicul instituției, care să găzduiască de la spectacole, la diferite evenimente culturale.

Managerul Eliza Noemi Judeu, în cadrul conferinței de presă din debutul stagiunii 2017 – 2018:

”Oamenii nu au puterea să creadă că teatrul este cea mai sublimă formă de educație. Când o să se înțeleagă asta probabil că teatrul va pieri”

eliza

Articolul precedentExperiența mea cu Elitemob, exact așa cum a fost. Sau cum să nu pierzi aiurea patru ani din viața ta.
Articolul următorRegizorul Tapasztó Ernő: ”În România întotdeauna se sare un pic calul”