Promotia 1970 a Liceului de Muzica din Bacau s-a reintilnit simbata, 13 iunie 2010, la 40 de ani de la absolvire, in cladirea de astazi a Liceului de Arta „George Apostu”.
Aproape 60 de ani de viata au fost rezumati intr-un tabel, in care pe linga nume erau trecute numarul de telefon, adresa, locul de munca si, la date personale, adevaratele realizari: „doi baieti – bunic”, „o fata – bunic”, „1 baiat (USA) – bunica”.
Din 23 de colegi, au mai ramas 22 iar la intilnirea de 40 de ani nu au spus „prezent” decit 14. „Nu voi veni, va multumesc si chiar regret”, a venit prin SMS vestea absentei lui colegului „Florin”, directorul Liceului „Dinu Lipati”, din Bucuresti.
Profesoara Georgeta Potop – Cozma (Bacau), inima acestei revederi, pune la casetofon melodia lor din clasa a IX-a, “Ciao, ragazzi”. Pe fundalul cintecului lui Adriano Celentano, printre zimbete si lacrimi, amintirile curg, despre pozne, colegi si profesori. Si o excursie pe Ceahlau.
La catedra, rafoieste catalogul directoarea de atunci Ioana Lambru. Dirigintele Vasile Pirlea nu mai este. Si nici un alt profesor al generatiei de elevi 1970. Tema de astazi e mult mai grea decit orice lectie ce trebuia invatata in adolescenta. Pe rind, fiecare are de raspuns la aceeasi intrebare: “Ce-ai facut in 40 de ani?”.
“Prin voi am dus flacara muzicii in Botosani, la Piatra Neamt si Focsani. Din Bacau a pornit faclia, sub patronajul Conservatorului de la Iasi. Sinteti protectorii muzicii in aceasta parte a Moldovei. Arta este atit de necesara in aceasta perioada cum n-aveti idee. Drumul vostru auster, cu multe privatiuni v-a innobilat”, spune fosta directoare.
Timpul adolescentei lor a trecut foarte repede iar, straniu, ceasul de pe perete sta. E ora 10.30 iar secundarul nu se misca. La intilnirea de 40 de ani timpul sta in loc. Ceasul arata 7.40.
Mihaita, “un foarte bun clarinetist”, director al Liceului de Arta din Piatra Neamt, e strigat primul la catalog. Se ridica sa raspunda la intrebare si il ineaca lacrimile. La revederea dupa 40 de ani si barbatii pling. Cea de-a doua generatie a Liceului de Muzica din Bacau a dat vietii oameni frumosi, care au excelat in profesie, profesori si directori ai Liceelor de Arta din Bacau, Piatra Neamt sau Bucuresti, sau instrumentisti ai Filarmonicilor din Bacau si Botosani.
Daca n-a fost muzica, a fost literatura. Sorin a decis in clasa a X-a sa paraseasca violoncelul pentru condei iar astazi este reputatul publicist, profesor de jurnalism si scriitor Sorin Preda, redactor la Revista “Formula AS”.
“Mi-am descoperi vocatia literara prin clasa a X-a, cind am facut un reportaj dupa o excursie pe Ceahlau. Primele lectii de jurnalism le-am luat de la Romica Ciuraru. (…) Mi-am dat seama ca voi fi un instrumentist oarecare, cintind pe undeva printr-o fosa iar perspectiva nu-mi suridea. A fost un moment de sinceritate fata de mine”, marturiseste jurnalistul Sorin Preda.
Daniela Birzu, directoarea Liceului de Arta “George Apostu” din Bacau, gazda evenimentului, ofera tuturor celor prezenti la intilnirea de 40 de ani Diplome de onoare.
Pe holul Liceului, adolescenti de azi alearga catre ore de repetitii, in tinute lejere de vara, cu instrumentele muzicale pe umar. Unde vor fi ei peste 40 de ani? Intr-o sala de clasa depanind amintiri.
Catalogul Promotiei 1970 a Liceului de Muzica din Bacau:
Albu Mihaita
Andrei Sorin – absent
Aprofirei Silvia – decedata
Arhip Pintilie Niculina – absenta
Baron – Damic Mariana
Ciobanasu Saia Rodica – absenta
Ciochina Adriana – absenta
Ciocoiu Hect Coca
Gheorghe Fanica
Grama Ion
Grigoriu Corneliu
Jidvu Ionel
Mandel Adrian – absent
Nemes Florian – absent
Margarit Gheorghe
Panaite – Condrea Mihai – absent
Popa Ghedeon Rodica
Poputoia Cleras Elena
Potop Cozma Georgeta („Mi-am vazut visul cu ochii”, despre revederea dupa 40 de ani)
Preda Sorin
Purtuc Constantin
Radu Gheorghe – absent
Tochila Gorgea Margareta