Continuăm povestea creării spectacolului ”Țara lui Gufi”, nouă producție a Teatrului Municipal ”Bacovia”, pusă în scenă de regizorul Tapasztó Ernő, cu actrița Eliza Noemi Judeu, manager al Teatrului Municipal ”Bacovia”, cea care a decis montarea pe scena băcăuană a textului semnat de Matei Vișniec, dramaturg român contemporan, stabilit la Paris. În interviul care urmează – parte din seria ”Țara lui Gufi – the story behind the story”Eliza Noemi Judeu ne vorbește despre motivele pentru care a dorit ”Țara lui Gufi” în repertoriul Teatrului pe care îl conduce, cum a fost regizorul Tapasztó Ernő la repetiții și cum a cunoscut-o pe actrița Andreea Darie, new entry în trupa băcăuană și interpreta rolului principal feminin din acest spectacol. Următoarea reprezentație a spectacolului ”Țara lui Gufi”, pe scena Teatrului Municipal ”Bacovia”, va avea loc duminică, 7 ianuarie 2018, de la ora 18.00. Acesta este primul spectacol pe care Secția Dramă a Teatrului Municipal ”Bacovia” îl propune spectatorilor în anul 2018. În ”Țara lui Gufi” actrița Eliza Noemi Judeu poate fi admirată în rolul Zeno.

Foto: Mihaela Nazarie
Foto: Mihaela Nazarie

Mi-am propus să se vadă trupa

Laura Huiban: -Regizorul Tapasztó Ernő te-a ”pârât” că tu ai ales textul ”Țara lui Gufi”, că tu i l-ai propus. De ce ai optat pentru acest text al lui Matei Vișniec?

Eliza Noemi Judeu: -Despre acest text, sinceră să fiu, am tot vorbit cu Firuța (actrița Firuța Apetrei, interpreta rolului Lulu în spectacolul ”Țara lui Gufi” n.m.). E și ideea pe care-o include textul – să nu mai fim orbi, să dăm speranță iubirii și să vedem lucrurile așa cum sunt – care a contat în alegerea lui, dar era oportun și pentru evidențierea trupei, pentru că sunt multe personaje. El (Tapasztó Ernő, n.m.) a mai redus din personaje, dar ce mi-am propus, am reușit, să aduc într-un spectacol mai mulți actori, să se vadă trupa, pentru că cu acest spectacol începem practic aniversarea celor 70 de ani și tot repertoriul stabilit pentru stagiunea asta este gîndit pentru a scoate în evidență toată trupa, inclusiv Dramă, inclusiv Animație.

-Spectacolul ”Țara lui Gufi” aduce în fața publicului și trei tineri actori, nou veniți în trupa băcăuană, Andreea Darie (Iola), Eduard Burghelea (Gufi) și Minodora Broscoi (Țonțonel). Cum s-au integrat în colectiv și cum ți se pare că au funcționat în relația cu ceilalți actori în spectacolul acesta?

-S-au integrat foarte bine. Dar nu doar că s-au integrat foarte bine ci și trupa i-a asimilat imediat și în cel mai frumos mod.

S-ar putea ca eu să fi îmbătrânit, și cu siguranță am îmbătrânit, și cu siguranță s-a mai tocit ceva în sufletul meu și în mintea mea

-Știu că Minodora Broscoi e din Bacău. Ce ne poți spune despre ceilalți doi actori?
– Da, Minodora Broscoi (foto, n.m.) e din Bacău și ea a mai colaborat cu teatrul nostru, în spectacolul ”We Are Camera”, al lui Horia Suru. Sunt mândră că am pregătit-o, sunt mândră că a intrat la U.N.A.T.C, sunt mândră că l-a terminat, și

Foto: Mihaela Nazarie
Foto: Mihaela Nazarie
împreună cu Edi (Eduard Burghelea n.m.) au decis… of, nu vreau să spun asta, dar o spun, pentru că așa e… împreună au crezut în invitația mea de a fi parte a colectivului nostru. Pe Andreea (Andreea Darie n.m.) o știu de când mi-a luat un interviu; era în anul III și își făcea licența cu textul lui Kroetz”Melodia preferată”, text pe care l-am jucat eu sub titlul ”Călin (povestea modernă)”, și ea a vrut ca licența să-i fie întreagă cu un interviu cu o actriță care a jucat acest text. Și atunci firește că m-a interesat să văd ce face un tânăr absolvent din textul acesta, m-am dus la Iași, am văzut-o – ea a fost și în Bacău Fest Monodrame. Pe Andreea am văzut-o – pentru că sunt actriță, totuși, la bază și n-am putut să nu fiu 10 la sută subiectivă – am văzut-o pe Andreea cum eram eu când am debutat, m-am regăsit în ea și bineînțeles că am curtat-o să vină în Bacău.

Foto: Mihaela Nazarie
Foto: Mihaela Nazarie

-În ce sens te-ai regăsit în ea? Cum erai, cum este?

-Serioasă, nebună, citită, cu multe valențe actoricești, cu o paletă interpretativă largă. S-ar putea ca eu să fi îmbătrânit, și cu siguranță am îmbătrânit, și cu siguranță s-a mai tocit ceva în sufletul meu și în mintea mea, drept care mi-am adus o înlocuitoare (râde, n.m.). Pentru Andreea (Andreea Darie n.m.) m-am dus, să o văd jucând, la Iași. Acum o puteți vedea jucând pe scena noastră.

Am hotărât să îl invit, cu orice risc, chiar și acela de a arunca cu scaune după actori

-Cum ți se pare Ernő ca regizor, față de regizorii sub îndrumarea cărora ai lucrat în timp ca actor?

-M-a surprins. Eu când l-am cunoscut, în cadrul Galei ”Star””Decalogul lui Hess” a fost pentru mine o revelație a unui regizor, un spectacol în care și actorul era absolut genial (Attila Harsányi, n.m.) dar simțeai în spate regia – și atunci a fost momentul în care am ținut să-l cunosc și mi-a fost frică de el dar aș fi vrut să lucrez cu el. Am crezut atunci că este un regizor foarte dur, de o exigență extremă și totuși am zis că am oportunitatea asta să-l invit și am hotărât să îl invit, cu orice risc, chiar și acela de a arunca cu scaune după actori (râde, n.m.). Dar nu, nu este așa, este de o generozitate absolută, este un om, în primul rând, este un om cu un suflet extraordinar și un regizor pe care-l interesează actorul.

-Ce spui despre propunerea aceasta de spectacol, în care textul ”Țara lui Gufi”, al lui Matei Vișniec, pare pe alocuri doar un pretext?

-Având în vedere că este un text mai vechi, mai printre primele piese ale domnului Vișniec, iacătă că Ernő a înțeles că el trebuie un pic schimbat, de fapt nu l-a schimbat, l-a redus la esența lui: ce face tirania, cum decade un dictator, sunt surprinse totuși aspecte contemporane. Și faptul că prin iubire ne-am putea salva – bine, în spectacolul lui Ernő nici iubirea nu salvează dar e o încercare.

”Țara lui Gufi”
adaptare după Matei Vișniec

Distribuție:

Iola – Andreea Darie
Robderouă – Ana Adelaida Perjoiu
Gufi – Eduard Burghelea / Matei Bogdan
Zeno – Eliza Noemi Judeu
Bubi – Florina Găzdaru
Marțafița – Corina Goranda
Țonțonel – Minodora Broscoi
Gârneață – Daniela Vrânceanu
Firfirică – Anca Bucșă
Lulu – Firuța Apetrei
Macabril – Marlene Duduman
Străjer – Alina Simionescu
Curtean – Nina Ionescu

Regia: Tapasztó Ernő
Asistent de regie: Alexandra Gâtlan
Dramaturg/Consilier artistic: Lajos NÓTÀROS
Coregraf: Farkas Tamas
Scenografie: Tapasztó Ernő
Costume: PAPPJANÓ
Light Design: Ioan Horga
Muzica: Mihai Bălan

Articolul precedentTeatrul Municipal “Bacovia” a inaugurat un nou spațiu de evenimente
Articolul următor“Uciderea lui Gonzago”, un spectacol despre condiția artistului, noua premieră a Teatrului Municipal ”Bacovia”. Repetiție cu public.