Esecul „Humanitas” in Bacau

9
1362

Proiectul Editurii “Humanitas” de a deschide o librarie in Bacau a avut un inceput entuziast si un final nefericit. La trei luni de la inaugurare, punctul de vinzare carte deschis in spatiul Galeriilor “Alfa” s-a inchis, cu pierderi financiare pentru cunoscuta editura dar si pentru institutia gazda care, spune, a ramas cu chiria neplatita.

“Pentru mine Bacaul nu mai exista, as vrea sa-l pot uita. L-am perceput ca un mediu ostil. Spun asta ca persoana privata”, a declarat Mirel Cana, consilierul editorial “Humanitas”, implicat in derularea acestui proiect bacauan.

In opinia sa, la inchiderea librariei au contribuit mai multi factori printre care spatiul fara vad, criza financiara care a diminuat cererea de carte dar si dezinteresul bacauanilor pentru activitati culturale.

“Am incercat sa pun la punct o librarie si un program cultural. Am intrat pe neobservate si am iesit la fel. Nimeni nu e vinovat. S-ar putea ca situatia generala a tarii sa nu fi fost compatibila cu deschiderea unei librarii. Unii oameni au migrat catre biblioteci. Nici spatiul nu era compatibil. Cred ca am facut niste erori din start acceptind sa o deschidem in interiorul unei alte institutii. In constiinta bacauanilor acolo este o galerie de arta. Nu e nici vad si nu m-a prevenit nimeni”, a mai spus consilierul editorial Mirel Cana.

Reprezentantul “Humanitas” exclude posibilitatea ca editura sa mai incerce in viitorul apropiat redeschiderea unui nou magazin de carte in orasul lui Bacovia. Ar accepta doar in cazul in care o firma bacauana ar prelua franciza.

“Esecul a fost prea mare ca sa ne mai gindim la asa ceva. Eu nu am descoperit aici un interes real pentru carte. In plus, in Bacau este o inflatie de librarii, in care cartea noastra merge foarte bine, isi mentine volumul vinzarilor”, a incheiat Mirel Cana, care a refuzat sa dea cifre concrete privind “aventura” bacauana.

In tara, Editura “Humanitas” are deschise 16 puncte de librarie, Bacaul ar fi fost al 17-lea pe harta sa.

Eu am fost o singura data in acea „librarie”, prin iulie, cind am participat la vernisajul „Saloanelor Moldovei” organizate in Galeriile „Alfa”. Si n-as putea sa spun ca mi-a placut atmosfera. Locurile mele preferate din oras unde colind dupa carti sint Librariile „Alexandria” de la Mall si fosta „Piru”, pentru ca sint spatioase si ai intimitate ca vizitator, sa spun asa, sa cauti, sa rasfoiesti. De acolo mai cumpar si, uneori, de la „Glissando”. De multe ori insa am comandat de pe net.

Voi de unde va cumparati cartile? Sinteti de acord cu Mirel Cana?