Eugen Tichindeleanu, bacauanul francez de la Festivalul International „Enescu, Orfeul Moldav”, editia 2008

Editia de anul acesta a Festivalului International „Enescu, Orfeul Moldav” a readus in Bacau, dupa 6 ani de absenta, pe tinarului violonist Eugen Tichindeleanu, scolit la Liceul de Arta „George Apostu”, stabilit la Paris din 2003. La 27 de ani, bacauanul imblinzeste cu vioara sa intreaga Europa. L-am intilnit pentru prima data vineri, 29 august, cind, impreuna cu pianista japoneza Nozomi Matsumoto, a sustinut un recital cameral, in salonul „Oedipe” al Centrului de Cultura de la Tescani, din Gabriel Faure, Ernest Chausson si George Enescu (Suita „Impresii din copilarie”).

Eugen Tichindeleanu este un solist carismatic, cu o aparenta fizica fragila. Dar minuieste vioara cu eleganta si forta. Semnul dragostei din stinga barbiei, permanenta pata rosie, tradeaza ore intregi de exercitiu, de apropiere neintrerupta de intrumentul muzical cu care vorbeste in lume despre Enescu, despre Romania. Tot la Tescani, Eugen Tichindeleanu a interpretat duminica, 31 august, ca solist, alaturi de violonistul Sebastian Tegzesiu si orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacau, Concertul pentru doua viori si orchestra in re minor, de Johann Sebastian Bach.

Eugen s-a nascut in Bacau intr-o familie de muzicieni. Studiul viorii l-a inceput la 4 ani cu tatal sau si la 8 ani debuteaza ca solist. Dupa ce a incheiat studiile la Liceul de Arta “George Apostu”, si-a continuat pregatirea profesionala la Universitatea de Muzica din Bucuresti, cu profesorii Mioara Comanescu, N. Bilciurescu si Stefan Ghiorghiu.

A obtinut numeroase premii, insa cel care i-a deschis drumul spre Europa a fost Premiul I la Festivalul International “George Enescu”, din Bucuresti, obtinut in 2003. “Fusesem in 2000 si in 2001 la niste cursuri de maestrie in Franta, la Fontainebleau, cu un mare maestru francez, care cumva m-a luat sub aripa lui, Gerard Poulet, si din 2001 tot a incercat sa ma aduca la el la clasa. Nu s-a putut decit atunci cind am avut o suma de bani si pe care am cistigat-o luind acest premiu. Am terminat in paralel Conservatorul la Bucuresti si l-am continuat la Paris, unde mi-au echivalat studiile. Am facut masteratul si am ramas acolo pentru ca e un centru cultural important”, povesteste Eugen Tichindeleanu.

Cu impresar, prin Europa

In 2007, Eugen Tichindeleanu si pianista Naomi Matsumoto au cistigat la Lyon Concursul de Duo sonate, succes care i-a adus in atentia intregii Europe. “Acum suntem sub impresariat si avem un program foarte incarcat de recitaluri pe toate scenele nationale, cam 70 de concerte pe an, in Franta, in Germania, in Belgia. Pe de alta parte, am vrut tot timpul sa-mi largesc orizontul si sunt concert maestru invitat pe unde e nevoie de mine”, spune tinarul violonist bacauan.

Tinarul cinta pe o vioara italiana veche din 1725. “Este a mea, am reusit dupa multe eforturi s-o cumpar. Vioara avea nevoie sa fie cintata si eu aveam nevoie de o voce. Vioara e vocea mea. Sunt lucruri pe care nu pot sa le spun decit asa”, isi incheie Eugen declaratia de dragoste.

“Pentru mine, Enescu este totul”

Tinarul violonist a interpretat la sfirsitul acestei saptamini la Tescani, in salonul “Oedipe”, acompaniat de pianista Nozomo Matsumoto, Suita “Impresii din copilarie”, op. 28, scris in 1940. “Enescu este foarte, foarte apreciat si in Franta, de toata lumea. Francezii au vrut sa il tina la ei.Toata lumea adora lucrarile lui, sunt toate minuni. Toti stiu sonatele pentru vioara. «Impresii din copilarie», mai putin, pentru ca e foarte greu la pian. Pentru mine Enescu e totul. Ma raportez la el ca la o icoana, cu piosenie, pentru ca omul a fost incredibil, e greu de imaginat ce auzea el, ce muzici a avut in el si cum a reusit sa transpuna suita asta,”Impresii din copilarie”, pe care o cint oriunde pot si cit mai mult pentru mi se pare o lucrare absolut geniala si care e pe nedrept putin ignorata.

Am invatat de la Enescu enorm de multe lucruri, am invatat sa cint la vioara”, marturiseste Eugen Tichindeleanu. El spune ca nu si-a facut planuri in privinta viitorului sau si ca se va duce oriunde isi va putea face meseria in cele mai bune conditii: “Asta e Franta pentru mine, e o tara adoptiva deocamdata, nu am planuri”.

Date biografice:

(Sursa: Filarmonica „Mihail Jora”, Bacau.)

Eugen Tichindeleanu s-a nascut in Bacau, intr-o familie de muzicieni. A inceput studiul viorii la 4 ani, cu tatal sau si la 8 ani debuteaza ca solist. Studiaza la Liceul de Arta din bacau, la Universitatea de Muzica din Bucuresti cu prof. Mioara Comanescu, N.Bilciurescu, Stefan Gheorghiu. Este detinatror a numerose premii, precum „Anonymus” (2002), Marele Premiu la „Remember Enescu” (2002), Cel mai tinar artist al anului 2004, Premiul I la Festivalul International „George Enescu”, 2003.

Sustine concerte in cele mai importante centre muzicale ale tarii dar si din lume si face inregistari pentru radio Romania. In 2004 debuteaza cu cu Orchestra Radio si Filarmonica din Bucuresti. In 2003, la Conservatorul Superior din Paris se perfectioneaza cu Jean Jacques Kantorow, Gerard Poulet, Olivier Charlier. Lucreaza cu Dimitry Sitkovensky, Mauricio Fuks si Pavel Vernikov.

Obtine premii la competitii internationale: Tadeusz Wronski (varsovia 2004), Uralsk Kazakstan (2005), Paganini Moscova (2006) si cistiga Premiul I si Premiul Special, cu pianista Nazomi Matsumoto in Duo 2007 la Lyon.

Eugen Tichindeleanu este invitat sa cinte si sa sustina cursuri de master in Franta, Germania, Belgia, Romania, Italia, Japonia, SUA, Spania.
Participa la festivaluri precum George Enescu, Pablo Casals Prades, David Oistrakh Parnu, Deauville, Berlioz, Musicades de Lyon, Newport, SUA si cinta cu Riga Chambers Players, New European Strings, Greensboro Symphony Orchestra.

Cinta in ansambluri camerale cu D. Sirkovetsky, Haruko Ueda, John Lenehan, Sergei Bezrodnyi, Marko Martin, Hamish Milne, Daniel del Pino, Henri Demarquette, Jiri Barta. In martie 2008 a cintat la faimoasa sala Gaveau (Paris) cele 3 Sonate de J. Brahms, acompaniat de Matei Varga.

Actualmente lucreaza cu Chamber Orchestra of Europe, New European Strings, Granada Symphony Orchestra si este invitat la Orchestra National du Capitole de Toulouse. In mai 2008 a obtinut Premiul II Concursul de vioara de la Varallo – Valsesia (Italia).

Este laureat al Fundatiilor “Meyer” si “Banques Populaires”. Cu sprijinul “Societatii Marilor Interpreti” din Paris, Eugen are sansa de a cinta pe exceptionale instrumente J.B. Vuillaume, N.Gagliano, G.Grancino.


Similar Articles

Comments

  1. Buna Eugen,

    Ma bucur ca citesc lucruri bune despre tine, am fost colegi de clasa la Liceul de Arta „G.Apostu” Bacau si vreau sa iti urez mult succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular