Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău deschide marţi, 27 noiembrie, ora 13.00, la sediul din strada 9 Mai, nr. 7, Expoziţia „Eroul Necunoscut – simbol al eroismului naţional”, organizată în colaborare cu Filiala Bacău a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.
Pe lîngă exponatele de tematică principală, vor fi prezentate în expoziţie şi piese ce aduc în atenţia publicului aspecte legate de eroi băcăuani, care s-au evidenţiat în diverse momente ale istoriei naţionale.
„Eroul Necunoscut al României este instituţia reprezentativă a eroismului românesc, despre care putem afirma, fără putinţă de tăgadă, că a urmat acelaşi drum istoric ca al României, cunoscînd veneraţia de după primul război mondial, decăderea din perioada comunistă, dar şi reparaţia istorică de după Revoluţia din 1989.
El a fost desemnat în cadrul unui ceremonial maiestuos în 1923, pe pământul eroicelor lupte de la Mărăşeşti, dintre zece sicrie cu eroi necunoscuţi aduse de pe toate fronturile importante din ţară, de către copilul de trupă Amilcar Săndulescu. După desemnare a fost dus în Capitală şi înhumat pe terasa „Cuza-Vodă” din faţa Muzeului Militar Naţional, aflat atunci în Parcul Carol. În decembrie 1958 comuniştii au strămutat Mormântul Eroului Necunoscut la Mărăşeşti, în parcul din faţa Mausoleului Eroilor Neamului, unde a rămas până în octombrie 1991, când a fost readus în Parcul Carol, din Bucureşti, fiind aşezat în capătul aleii principale. În 2006 a suportat ultima mutare, fiind amplasat pe locul ce-i fusese iniţial destinat.
Prin urmare, Expoziţia «Eroul Necunoscut – simbol al eroismului naţional» încearcă să surprindă toată evoluţia istorică a instituţiei naţionale destinată a cinsti eroismul românesc, precum şi realizările ştiinţifice înfăptuite pe această temă la Muzeul Militar Naţional, cu atât mai mult cu cît în perioada interbelică a fost responsabilul ştiinţific şi administrativ al acestei instituţii, fiind şi depozitarul sacru al obiectelor care de-a lungul timpului au fost dăruite Eroului Necunoscut român”, a precizat dr. Marius-Alexandru Istina, purtătorul de cuvînt al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, din Bacău, şi unul dintre cei care vor face prezentarea expoziţiei la vernisaj.
Alături de muzeograful băcăuan vor mai vorbi la deschiderea expoziţiei Valeria Bălescu, de la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” Bucureşti, preotul militar Ioan Roncea (Bacău) şi preotul Alexandru Croitoru (Parohia Fundeni).
În cadrul evenimentului dedicat Eroului Necunoscut român de instituţia muzeală băcăuană va fi prezentat şi un program de muzică militară, susţinut de Garnizoana Bacău şi va fi vernisată şi Expoziţia fotografică „Doar cerul e mai sus”, semnată de Constantin Dumitru Broşu.