elitemob1

Scriu acest text ca să folosească și altora, care, la fel ca mine, se vor trezi într-o bună zi că vor să-și mobileze / decoreze living-ul și nu vor ști încotro să apuce. Și vor da iama în internet, căutând pe google ”living elegant”, ”living modern”, ”bibliotecă living”, ”canapea living”, ”fotolii living” s.a.m.d. cam tot ce crede omul că i-ar trebui în camera aia care să fie oaza lui de relaxare, care să-l reprezinte și unde să-și poată invita oamenii dragi din viața lui, familia și prietenii; și tot ce vor găsi să le placă va fi pe site-uri din străinătate, așa cum am pățit eu, din America, cele mai multe, care nu vor exporta în România, decât la costuri de shipping de două ori mai mari decât prețul obiectelor de mobilier sau obiectelor decorative alese. Și vor alege, ca mine, varianta ocolitoare, vor amâna vreo patru ani momentul amenajării, din motive pe care le voi scrie mai jos, pierzând, într-un sens, patru ani de bucurie.

Living – epopeea

S-a întâmplat așa: acum patru ani mi-am renovat living-ul și urma să îl mobilez. Nu știu cum sunteți voi, dar eu, când e vorba să fac o investiție importantă, din bugetul ridicol pe care îl poți avea în România lucrând la stat, deci când e vorba să aleg pe ce să dau banii, sunt foarte chițibușară, din teama de a nu face investiții proaste. Cum s-ar spune, aleg de trei ori și plătesc o dată, sau, hai, pentru sinceritate deplină, aleg de cinci – șase – șapte – nouă ori înainte de a mă hotări. Și nu-mi plac lucrurile ieftine, la granița cu minunatul kitsch, care abundă pe piața băcăuană, da, sunt acea mică ciudățenie căreia îi plac lucrurile de calitate, elegante, cu bun gust și rafinament, chiar dacă, s-ar putea spune, nu și le permite.

Și a urmat epopeea lui Ghilgameș-ul amenajărilor interioare, care a durat patru ani și avut un final… Dar să încep cu începutul. 🙂 Când m-am hotârât că vreau să-mi mobilez living-ul, am luat la talpă orașul Bacău, mai mult eu, dacă înțelegeți ce vreau să spun – bărbații sunt mult mai puțin răbdători cu treburi din astea și mult mai puțin pretențioși, aș spune (are patru picioare? înseamnă că-i masă ori scaun ori fotoliu – și cam la asta se rezumă criteriile alegerii, în afară de preț, care trebuie să fie cât mai mic, normal, aproape indiferent de aspect). Deci am ”măturat” orașul Bacău, mai exact, mai toate showroom-urile de mobilă și toate hipermarket-urile care comercializează obiecte de mobilier sau de design interior. Cu o excepție: nu m-am dus la Elitemob, pentru că mi se părea că vitrina showroom-ului arăta ”scump” și auzisem că Elitemob are prețuri mari.

Și după plimbarea asta care m-a sleit de puteri și mi-a tocat nervii (că acum patru ani eram și mai grăbită, așa, aș fi vrut să rezolv totul în câteva zile, să nu aștept deloc dacă se poate), deci după această prospectare a pieței am ajuns la concluzia, subiectivă desigur, că Bacăul e plin de mobilă – kitsch, de aceleași canapele urâte și incomode (te așezi pe ele și zici că sub stofă – în cazul fericit în care e stofă, că de obicei e vestita piele ecologică de mare rafinament – pare a fi pus fie un balot de paie, fie niște placaj mai gros, acoperit cu burete de doi milimetri) și în general de piese de mobilier și de obiecte de design interior la granița kitsch-ului, chiar și cele mai scumpe. Între noi fie vorba nici azi nu găsești în Bacău o lampă ca lumea, elegantă, sau nu oi fi găsit eu încă locul acela (aștept cu interes să-l descopăr). Ori îs prea pretențioasă. Carpeta cu răpirea din serai e tot acolo, în casele celor mai mulți dintre noi sau în magazinele din care se aprovizionează categoria aceea de salariați, din care ca bugetar cu mândrie fac parte, care termină salariul pe te miri ce, în prima săptămână după ce-l încasează, e tot acolo, zic, doar că arată altfel și se vinde sub alte forme și culori.

Iar eu aveam moftul ăsta ”snob”, să găsesc o canapea confortabilă, elegantă, versatilă, o bibliotecă fără Junior”brizbizuri”, niște fotolii, care să nu vină ”la pachet” cu canapeaua și care să facă într-un fel parte din povestea mea, povestea noastră, a mea si a lui R., și a celor doi motani ai noștri, o poveste cu multe cărți, fotografii, teatru, film, jurnalism, poezie, visare, joc, temperament și cu un strop de rafinament. 🙂

Dar cum n-am găsit acel ”ceva” al nostru, m-am oprit din căutări, n-am avut chef să iau un lucru doar de dragul de a-mi umple casa, deși această alegere m-a făcut să pierd destule posibile momente frumoase lângă oameni dragi. Viața m-a adus totuși, din fericire, și în acel punct, doar că mult mai târziu, din vina mea, poate.

Anul acesta am realizat că au trecut patru ani de când renovasem living-ul și că trăim studențește în acest colț de casă, în sensul că avem în living două fotolii și o masă – fantezie, împrumutate de ai mei, și multe, multe cutii pentru depozitare. Și cam atât. Așa că mi-am luat inima în dinți și – pentru că între timp o cunoscusem, în diferite contexte profesionale, pe Dana Chiriac, managerul Elitemob – am zis, ”Hai să încerc”. Știi clipa aia, când te lovește hotârârea, de nici măcar tu nu mai poți sta în calea ta. Aia a fost! Și experiența mea cu Elitemob a fost exact așa cum urmează, fără nicio exagerare, cât de mică.

Întâlnirea și măsurătorile

Am stabilit telefonic cu Dana Chiriac (dar sunt și alte modalități, puteți suna la sediu
– găsiți numerele de telefon pe site) sau puteți să mergeți direct acolo) o întâlnire la showroom-ul Elitemob din strada Milcov 3-5, Bacău. Găsisem eu pe net (pe niște site-uri din străinătate), niște imagini care se apropiau cât de cât de ceea ce îmi doream în living-ul meu. Dana Chiriac m-a dat în grija domnului Mihai Țibulcă, unul dintre designerii Elitemob. Eram puțin sceptică față de colaborarea cu dumnealui, pentru că nu îl cunoșteam și nu mă cunoștea (mâ gândeam că Dana, cunoscându-mă cât de cât, știindu-mi preocupările, ar putea înțelege mai bine ce vreau și ce mi s-ar potrivi – mă interesa și o consiliere de specialitate în privința proiectului de amenajare interioară). Dar m-am înșelat în scepticismul meu. Am stabilit împreună vizita designerului la mine acasă, pentru măsurători. Și a venit ziua aceea. Ei, nu știu ce fel de alte experiențe ați avut voi în domeniu, dar eu atunci am aflat lucruri noi despre locuința mea. :)) Omul ăsta a măsurat fiecare milimetru de perete, de fereastră, de tavan, de podea, orice priză, orice denivelare (a durat cam vreo oră toată tărășenia, nici eu nu știam până atunci atâtea chestii despre living-ul meu), și a făcut pe loc un desen tehnic al camerei, a făcut și niște poze (pentru conceptul final – aveam deja un perete decorativ și niște elemente cromatice de care avea să țină cont în proiect). Din acel moment, m-am relaxat și am știut că sunt pe mâini bune cu Elitemob, și că oricât o costa, n-o să-mi pară rău de alegere.

Proiectul de mobilier / de design interior

Le spusesem ce piese de mobilier doresc în living, o canapea, două fotolii, o măsuță de cafea, o masă centrală multifuncțională, o bibliotecă, un corp de completare cu rafturi și spații de depozitare. Mă gândeam că de acum am de așteptat cine știe cât. În câteva zile însă am primit telefon să văd proiectul 3D și să facem eventuale mici modificări. Asta cu micile modificări a fost puțin diferit, în cazul bibliotecii, în sensul că inițial am vrut altceva, după care m-a trăsnit că vreau parcă altfel, ceva mai aerisit, păstrând linia de eleganță propusă. În final, că așa sunt femeile – mă rog, eu, – nu e necesar, ba chiar e de preferat probabil ca voi să nu fiți așa ”creativi”, ca să nu zic schimbători, după cum spuneam în final au fost vreo trei proiecte de bibliotecă, pe care designerul Mihai Țibulcă le-a făcut cu profesionalism, răbdare și eleganță, deși cred că aș fi meritat măcar o privire așa, mai câșă, după atâtea mofturi și schimbări (omul făcuse ce propusesem și ce discutasem, dar mie îmi tot tuna câte o nouă idee) – da, sunt chițibușară, un ”client dificil”, v-am spus. :))

Știți oamenii aceia din domeniul serviciilor care spun exact ce vreți să auziți, numai să scape simplu și să vă ia banii mai repede, pentru care clientul are întotdeauna dreptate, atât timp cât plătește, poa’ să arate și ca pomul de Crăciun. Ei, cei de la Elitemob nu sunt genul ăsta de oameni. M-au ajutat să iau cele mai bune decizii pentru mine, și pentru bugetul meu, chiar și atunci când eu credeam că probabil cele mai bune decizii sunt ale mele. :)) Da, cu răbdare și argumente, mi-au explicat fiecare propunere de proiectare sau de material, pe care au făcut-o pentru living-ul meu, fără a-și impune însă punctul de vedere. Am făcut cum am vrut eu. Și am vrut cum au vrut ei. :))

Timpul de execuție și montajul

Cât au spus că va dura să primesc mobila comandată, exact atât a durat. Nici mai mult, nici mai puțin. În ziua în care s-a făcut termenul anunțat, am primit telefon de la fabrica Elitemob și m-au întrebat dacă pot veni să aducă mobila. (”Minune!”, mi-am zis. :)) ). Cu montajul a fost altă surpriză plăcută. Aveam în perioada aia tot felul de coșmaruri, să le spun așa, și tot felul de gânduri cam cum o să fac să ajung cu mobila la etaj, pe cine să chem, cât o să coste, cum va fi montajul (un montaj prost, îți poate strica un mobilier bine executat), cam câți membri ai familiei trebuie să mobilizez să mă ajute la căratul mobilei, câte zile o să mă doară spinarea după aventura asta și dacă nu cumva îmi va trebui o macara să bage pe geam canapeaua, dacă o să am cum și așa, că ferestrele de termopan nu aveau deschidere pe geam dublu. Griji, peste griji, n-aveți idee. :)) Sau poate aveți.

Ei, în ziua cu montajul (de fapt în zilele – că au fost două termene de livrare diferite, pentru diferite piese de mobilier), am fost sunată de la fabrică din nou să fiu întrebată la ce oră voi fi acasă. La ora stabilită, mobila mi-a fost livrată de mașina fabricii Elitemob și, ce-i și mai frumos, n-am urnit un deget să aduc în casă un colț cât de mic din întreg ansamblul de mobilier. Totul era gândit din fabrică, și din proiectare, modular și echipa Elitemob a urcat la etaj toate piesele, ambalate individual. ”Țiplă”, cum s-ar zice. La montaj, totul s-a potrivit ”ca turnat”, ba chiar, echipa de montaj fiind diferită de cea de proiectare, băieții care au montat biblioteca au avut între ei următorul dialog: ”Cine a făcut măsurătorile”. ”Cutare”. ”Bravo lui!”. Totul se potrivea la fix. Și temerile mele se spulberau una câte una. Cele două echipe de montaj care au adus și montat mobilierul au lucrat cu răbdare, seriozitate și n-au plecat până când fiecare ușă și fiecare sertar nu au fost perfect aliniate. Scriu, și îmi aduc aminte sentimentul de bucurie din acele zile, bucuria, că în sfârșit, îmi luasem o piatră de pe inimă, că așteptarea mea de patru ani și căutările mele aveau un final fericit. De fiecare dată am sunat-o pe Dana și i-am mulțumit. Pentru sentimentul acela, că povestea din mintea mea se suprapunea perfect cu imaginea din realitate.

Prețuri/Costuri

N-am dat 1000 de lei pe canapea și nici 600 de lei pe bibliotecă, a fost mai mult de atât, dar merită fiecare leuț. Și privind proiectul final, aș putea spune că ar fi meritat și mai mult. Prețul final diferă în funcție de materialele alese (Elitemob are variate și pentru bugete reduse, păstrând standardul de calitate al execuției), dar oricare ar fi acesta, el nu include doar costul mobilierului la comandă. Practic, din momentul în care ai pășit pragul showroom-ului Elitemob și decizi să străbați împreună cu echipa Elitemob drumul spre living-ul dorit, nu mai ai altă grijă decât să îți îndeplinești în sfârșit visul. Pentru că vei primi consiliere de specialitate în design interior, vei primi proiectul 3D și vei putea vizualiza exact cum va arăta camera ta la final, și poți face modificările pe care le consideri necesare, vei beneficia de transportul mobilei și de montaj, fără să mai plătești un leu în plus, față de prețul produselor achiziționate.

Îmi place totuși ca refugiul meu, casa mea, să rămână sanctuarul meu, și nu voi pune alte fotografii cu proiectul final, cu excepția imaginilor pe care le-am publicat aici, el rămâne pentru oamenii foarte apropiați, dar vă pot spune că membrii echipei Elitemob nu fac mobilă la comandă, ci scriu, dacă le încredințezi această misiune, povestea ta. Vor citi printre rânduri și vor ști, în limita bugetului pe care-l ai, să te sprijine în a lua cele mai bune alegeri pentru tine. La final, sentimentul este că ai cuibul tău, așa cum ți l-ai dorit, că se integrează perfect în povestea ta de viață, fie că îți place stilul modern, minimalist, clasic, utilitarist sau elegant, rafinat. Orice își dorești, dacă îi alegi ca parteneri ai tăi în acest drum spre tine, vei simți la final că ești fericit în căsuța ta, locul în care te regăsești, oaza de liniște pe care o recunoști ca fiind tu sau sursa de energie care te recunoaște ca fiind în aceeași vibrație. Viața e prea scurtă și de multe ori prea grea ca să nu luptăm pentru visele noastre. Știți cum se spune, ”Pentru că meritați”, da, știți ce, chiar merităm, tot ce e mai bun pentru noi. Și e la fel de adevărat că ”Suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine” (pentru că lucrurile ieftine au durată mică de viață). De câte ori fac rabat de la calitate, în favoarea prețului, ajung să mă înfurii pe mine și până la urmă îmi iau, mai devreme sau mai târziu, ceea ce m-ar fi făcut fericită de la bun început, dacă îmi urmam instinctul.

Aș putea spune că a meritat așteptarea, că a meritat să aștept patru ani, dacă rezultatul final e sentimentul acesta de împlinire de la finalul zilei, când mă relaxez în oaza mea de liniște și frumusețe, care pare parte integrantă din mine, dar, dacă e să fiu onestă, voi spune că am pierdut patru ani, pentru că am evitat să îmi ofer ce meritam. Deci aleg de acum să mă bucur și abia aștept să fac, poate la anul, un nou proiect de design interior pentru căsuța mea, tot cu Elitemob, și să mă apropii și mai mult de mine, de ceea ce merit. Și toți merităm frumosul, chiar dacă pentru fiecare dintre noi ”frumos” înseamnă ceva diferit, calitatea e totuși un concept universal. Am aflat zilele trecute că Elitemob a mobilat un hotel din Germania, că nemții au girat, iată, profesionalismul firmei de mobilier personalizat din Bacău. Noi de ce n-am face-o?

Dana

Mi-ar plăcea să scriu povestea fiecărui om din echipa Elitemob, pentru că merită să fie cunoscuți, dar o să spun de data asta doar câteva cuvinte despre Dana Chiriac. Pe toată durata colaborării pentru proiectul meu, Dana a făcut echipă cu designerul Mihai Țibulcă, și m-au sprijinit, și unul și altul, cu sfaturi de specialitate. Dincolo de a fi un profesionist în design interior, Dana Chiriac mi s-a părut atunci și un fin psiholog, un cititor de elitemob3gânduri. Are o intuiție extraordinară în a-ți ghici nevoile, așteptările și un talent extraordinar în a te ajuta să ți le descoperi singur și să faci alegerile cele mai bune pentru tine. Dana îți intuiește personalitatea și gândurile pe care nici chiar tu nu ți le cunoști încă și poate să-ți propună, de exemplu, un fotoliu îndrăzneț, ca o grădină de primăvară – vară la tine în living, care îți suprinde la început zona de confort dar care devine grădina ta cu flori, oaza ta de energie, din mijlocul liniștii tale de nuanțe neutre. Ce m-a surprins atunci când lucra la proiectul de design de interior pentru livingul meu a fost că eu, clientul, și nu câștigul firmei ei, eram pe primul plan. Pentru că bugetul meu era, așa cum spus, limitat – ca al oricărui om obișnuit, i guess, pentru piese mai mici de mobilier m-a ajutat să găsesc soluții mai convenabile – chiar dacă nu la fel de spectaculoase aș spune eu – la alți furnizori sau producători, din București. Îmi oferea din timpul ei, renunțând la câștigul ei, pentru ca proiectul meu, visul meu, să fie realizat, în limitele bugetului pe care îl aveam. Și am simțit atunci că Dana și Elitemob nu livrează doar mobilier la comandă, ci că se implică efectiv ca oamenii care le cer ajutorul să se regăsească în povestea casei lor, că Dana e în primul rând un om de calitate, pe care am avut norocul să îl cunosc și că regret că nu am făcut pasul ăsta – pasul spre Elitemob, pasul spre mine, spre ce îmi doream cu adevărat – de la bun început, acum patru ani. Tu poți să o faci, câștigă patru ani din viața ta, și alege Elitemob. Dacă vrei. Știu că și tu meriți. 🙂