George Apostu are pentru cei mai multi bacauani, mai ales pentru cei tineri, imaginea unui centru de cultura, deschis intr-o fosta casa de oaspeti, de linga insula de agrement, unde tragea Ceausescu in vizitele sale in Bacau, si a unui colegiu national de arta. Nu stiu citi il cunosc pe artist.
Finalul editiei 2011 a Simpozionului National de Estetica l-a readus in atentia publicului pe George Apostu – sculptorul român nascut in comuna bacauana Stanisesti, pe care criticii de specialitate il plaseaza valoric in vecinatatea lui Constantin Brincusi.
Vineri, 18 noiembrie, a avut loc la Muzeul de Arta Contemporana din Bacau deschidera expozitiei „Bacau – Inedit – Apostu”, ce reuneste o serie de fotografii alb – negru care-l surprind pe George Apostu la lucru, in atelier si in gradina casei lui, ori in diferite ipostaze alaturi de alti artisti.
Autorul fotografiilor este istoricul de arta si artistul fotograf Mihai Oroveanu, director al Muzeului de Arta Contemporana din Bucuresti, legat de George Apostu printr-o prietenie de mai bine de 30 de ani, care dureaza si dupa moartea sculptorului.
„Sint fotografii facute de-a lungul a vreo 30 de ani. Am fost prieten cu Apostu din anii ’65, aici aveti aici imagini care se intind cam din ’67, cind i-am facut fotografii pentru prima lui expozitie importanta, de la Galeria „Raymonde Caznave”, din Paris, si pina cind a disparut. Dupa ce a murit m-am dus pe urmele lui, la Paris, si am fotografiat la mormint, la atelier si asa mai departe.
Sa ne amintim ca Apostu a plecat dintre noi acum 25 de ani, e incredibil. Era un om foarte tinar, foarte puternic, umilit ingrozitor de regimul trecut, un artist caruia Ceausescu personal i-a supravegheat darimarea atelierului. A fost de fapt si singurul care a indraznit, intr-o epoca in care nu multi puteau sa ridice glasul, sa incerce sa pledeze pentru demnitatea artistului. Si a facut-o bine, pentru ca era un om drept, de o corectitudine extraordinara, un profesionist absolut desavirsit, pe care il respectau toate generatiile de artisti, fara exceptie.
George Apostu a insemnat un moment de coagulare a unei scoli de sculptura care a dat remarcabili artisti, l-a dat pe Vasile Gorduz, Paul Vasilescu, Mircea Spataru, toti acesti oameni functionau ca degetele unei miini si impactul lor a fost formidabil pentru ca ei si-au impus la un moment dat un punct de vedere, cel putin pentru o scurta perioada de timp, au lansat tabere, cum este Tabara de la Magura, era o echipa care putea sa darime muntii”, a spus Mihai Oroveanu, la vernisaj.
Directorul Muzeului National de Arta Contemporana din Bucuresti a marturisit ca prietenia dintre el si artistul George Apostu a pornit in tineretea lor, dintr-un conflict.
„Era sa ne batem, asa ne-am cunoscut. Pe vremea aia eu eram sportiv si am avut un fel de, sa spun asa, dialog, ne-am intrecut in ridicat greutati, piatra. Asta s-a intimplat la un atelier in Filaret. Acolo l-am cunoscut, apoi l-am ajutat sa-si faca prima expozitie la Casa Ziaristilor, dupa care ne-am legat si am stat in atelierul lui ani de zile. Ii faceam vizite, i-am fotografiat lucrarile, i-am publicat cataloage. Eu eram in admiratia lui ca artist si ca om, el considera ca fotografiile mele il reprezentau. In momentul in care avea nevoie de reproduceri, lucra mult, una – doua ma chema. Ma duceam si de placere in gradina lui, imi luam de citit si stateam acolo si invatam pentru examene, pe atunci eram student la Istoria Artei”, a povestit Mihai Oroveanu, pentru farafiltru.net.
Portretul in imagini al artistului George Apostu, din expozitia bacauana, este intregit de citeva dintre lucrarile sale de sculptura, provenite din colectia Muzeului de Arta Contemporana din Bucuresti. Veti vedea printre exponate lucrari din cunoscutele serii „Fluturi” sau „Tata si fiu”.
Expozitia „Apostu – Inedit – Apostu” este dedicata aniversarii, pe 20 decembrie 2011, a 77 de ani de la nasterea lui George Apostu.
Lucrarile vor ramine expuse la Muzeul de Arta Contemporana ‘George Apostu”, din Bacau, pina in luna ianuarie 2012.