Galeria „Frunzetti” din Bacau va invita vineri, 6 mai 2011, de la ora 17.00, la vernisajul expozitiei de arta contemporana „It is another”, un eveniment inedit ai caror protagonisti vor fi doua artiste care isi desfasoara activitatea in Amsterdam, Alex Reuter (Luxemburg) si Andreea Dumitriu, fiica artistului plastic bacauan Liliana Dumitriu.
„Expozitia exploreaza conceptul de identitate in raport cu societatea contemporana. Variate aspecte ale identitatii sint abordate prin diferite mijloace de exprimare artistica: fotografie, stopmotion, interventie urbana video, performance si o combinatie a celor mentionate”, a declarat artistul plastic Liliana Dumitriu, initiator al evenimentului.
Constructia expozitiei s-a facut pe sase zone conceptuale: „I-fit”, o propunere de reflectie personala la adresa uniformizarii modei pe plan global, „It is another”, o serie de autoportrete, o explorare personala a autoarei Alex Reuter, „Work buy die„, o trimitere la indeminurile societatii consumiste („Sa reuisesti”, „Sa fii eficient”, „Sa produci”), „A place called home”, despre bagajul nostru cultural si educational, care ne face unici la nivel local, regional, global, „Performance” (evenimentul va avea momente de work in progress, participantii vor asista la un proiect in lucru) si „Video”, un colaj in imagini, care va dezvalui sursele de inspiratie, convingerile artistice si lucrarile lui Alex Reuter.
Andreea Dumitriu este absolventa a Academiei de Studii Economice Bucuresti, a unui curs de videojurnalism din Amsterdam iar in prezent este studenta la Academia de Arta Utrecht, Facultatea de Media, sectia regie – film. Alex Reuter are studii de muzicologie si fotografie artistica.
Andreea Dumitriu:
I IS ANOTHER (Arthur Rimbaud – ‘Je est un autre’)
Expozitie personala Alex Reuter si colaborare video Andreea Dumitriu
I-fit
Spatiul public contemporan este bombardat cu mesaje comerciale si idoli falsi. Proiectul I-fit propune o reflectie personala la adresa uniformizarii modei pe plan global.
I is another
‘Sous ce masque un visage. Je n’en finirai pas de soulever tous ces visages.’ (Claude Cahun, ‘Aveux non avenus’)
Constient sau nu cautam sa ne incadram infatisarea personala in idealul de frumusete general acceptat. Acest ideal pare a fi de la sine inteles, dar care sunt limetele lui si ce spune acesta despre prejudecatile noastre? Ce este masculin si ce este feminin? Ne incadram cu totii in acest sistem binar? Seria de autoportrete care da si numele expozitiei este o explorare personala a autoarei, Alex Reuter.
Work buy die
Sa reusesti, sa fii eficient, sa produci, auzim aceste indemnuri de mici. Dar cat timp si spatiu mai avem pentru a face acele lucruri marunte care ne fac fericiti, pentru a petrece cu cei dragi, pentru a fi noi insine?
‘A place called home’ (Un loc numit acasa)
‘Acasa’ (home) este bagajul nostru cultural si educational, este ceea ce ne diferentiaza si caracterizeaza ca identitate la nivel local, regional si global. Ce inseama acasa in conditiile globalizarii si migratiei? Este tot ce nu e acasa, neacasa?
Performance
De unde incepe expozitia si unde se termina atelierul? Aceste granite vor fi explorate in timpul performance-ului, care propune accesul la spatiul intim al creatiei. Performance e un termen pretentios. Asistam de fapt la obisnuitul act dramatic realizat de autoare pentru ea insasi si in care singurul spectator e in mod obisnuit aparatul de fotografiat. Atelierul este adus in spatiul expozitiei si suntem martori la un proiect in lucru: autoportrete care vor alcatui un stopmotion. Performance-ul are loc atat in timpul vernisajului, cat si de cateva ori ori pe durata expozitiei.Scoaterea atelierului din zona de intimitate si confort si introducerea spectatorului au la baza ideea fotografiei ca teatru. Teatru nu neaparat in produsul final, fotografie si stopmotion, ci in procesul creatiei.
Performance-ul e un joc intre spatiu, cuvinte si masti, in parte planificat, in parte improvizatie pas cu pas. Subiectul graviteaza in jurul cuvintelor: acasa, migratie, dor de casa si identitate.
Video
‘Alex’ este un crez artistic. Este structurat ca un colaj de imagini care dezvaluie sursele de inspiratie, convingerile artistice si lucrarile lui Alex Reuter. Celelalte productii video reprezinta un demers de explorare si redare a fotografiei ca act dramatic.