Expozitie eveniment la Galeriile “Frunzetti”: Ilie Boca – 74 (video)

Pictorul Ilie Boca, seniorul artei plastice bacauane, a deschis miercuri seara la Galeriile “Frunzetti” si la Galeria “Noua” din Bacau o ampla expozitie personala, in care aduce in fata publicului lucrari din ultimii ani realizate pe structura palimpsestului, o tehnica reprezentativa pentru creatia sa.

Evenimentul a avut o valoare aniversara, pe 21 februarie 2011 artistul implinind virsta de 74 de ani.

In discursul criticilor de arta dar si in interesul aratat de public pentru acest eveniment s-a atins un nivel superlativ de apreciere, Ilie Boca impunind in anii de maturitate nu doar prin pictura sa ci si prin arta de a vietui cu eleganta, intr-un mediu al orgoliilor si subiectivitatilor.

Ilie Boca nu incearca numaidecit un desen, o tema si o culoare aparte ci incearca limitele pina unde poate sa ajunga acestea, culoarea, desenul si tema, de fapt limitele expresivitatii, pentru ca despre asta este vorba in expozitia pe care o avem pe simeze, despre pina unde poate sa ajunga mina care urmeaza o idee si despre si pina unde poate sa ajunga mintea care trebuie intr-un fel sau altul sa puna pe pinza o idee, uneori o idee despre trecut. (…) Pictura este un memorial, adica un exercitiu de memorie, un exercitiu in care asupra operei de arta se tot intervine. Ilie Boca el insusi isi lucreaza operele in mai multe etape si deseori ca si Tizian revine asupra acestora. Va invit sa reveniti si dumneavoastra asupra lor, pentru ca din acest moment operele va apartin si aveti si dreptul sa lucrati asupra lor, sa le vedeti si sa continuati pictarea lor pentru ca opera de arta este o opera deschisa, nimic nu e vesnic intr-o opera de arta”, a spus in finalul discursului sau de la vernisaj criticul de arta Iulian Bucur.

“Sint lucrari mai noi, din ultimii ani, incepute mai demult dar finisarea lor dureaza, tot amini momentul in care spui ca sint gata atit timp cit crezi ca o poti duce mai departe, sa fie mai expresiva, sa te gasesti pe tine acolo. Asta este de fapt lucrul cel mai greu. Sint lucrate pe structura palimpsestului, care se construieste in timp”, a declarat la deschiderea expozitiei artistul aniversat.

Vernisajul a fost si un prilej de a fi lansat albumul “Ilie Boca”, realizat de Georgeta Djordjevic si publicat la Editura Eurogama Invent, colectia “Anemone”.

“Acest album somptuos, impunator este rodul unei initiative private. Autoarea, Georgeta Djordjevic, are studii juridice dar este in mod evident un om cu pasiune pentru arta su cu un limbaj adecvat, pentru ca dumneaei semneaza argumentul acestui impresionant album, care are o fastuoasa iconografie, luxurianta, are si un suport teoretic. Sint citeva interesante micro eseuri care il insotesc pe Ilie Boca in drumul sau, in superba lui cautare, a celui nemaivazut, nemaiintilnit, nedescoperit. Semneaza aceste micro eseuri Dan Haulica, Maria Magdalena Crisan, Pavel Susara. (…) Daca vorbim de insularitate, de faptul ca la un moment dat fiecare dintre noi ar putea sa fie o insula, eu cred ca Ilie Boca este un arhipelag. El asa spune: «imi scriu fiecare zi cu pensula». Si cred ca o sa ne faca in continuare martori ai acestor descoperiri si o sa ne farmece cu celelalte expozitii pentru ca este un magistru al jocului care nu deschide cu niciun chip usa batrinetii, Ilie Boca nu are virsta, chiar daca noi sarbatorim acum inainte de cei 74 de ani, el nu-i va arata niciodata si va veghea, cu generozitatea pe care o are, la aceasta nedezvrajire a lui si o sa ne farmece in continuare”, a spus in deschiderea evenimentului criticul de arta Carmen Mihalache, redactor sef al Revistei de cultura “Ateneu”.

Artistul Ilie Boca a primit cu eleganta si cu modestia cunoscute flori, imbratisari si ginduri bune de la foarte numerosii oaspeti ai expozitiei sale. Alaturi de el au fost prezenti la eveniment si membri ai asociatiei bucovinenilor din Bacau, Ilie Boca fiind nascut, desi ni-l revendicam bacauan, in comuna Botosana a judetului Suceava. Albumul care i s-a dedicat poate fi achizitionat de la Filiala Bacau a Uniunii Artistilor Plastici din România.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular