Expozitie Robert Capa in Bacau: „D – Day”

Centrul de Cultura „George Apostu” din Bacau aduce in fata publicului la acest sfirsit de saptamina expozitia „D – Day”, semnata de celebrul fotoreporter american de razboi Robert Capa (foto*), pseudonim al lui Endre Erno Friedmann, nascut in 22 octombrie 1913 intr-o familie evreiasca din Budapesta, Ungaria. A petrecut peste zece ani in prima linie a frontului, in Razboiul Civil din Spania, Razboiul Chino – Japonez, Al Doilea Razboi Mondial, Razboiul din Vietnam si cel din Indochina.

Si-a cistigat celebritatea odata cu publicarea fotografiei „Moartea unui soldat spaniol loialist” (foto 2*), realizata pe frontul Cordoba in 1936.

Motto-ul dupa care se conducea Robert Capa era „daca o fotografie nu este suficient de buna inseamna ca nu ai fost suficient de aproape”. Acest dicton i-a fost fatal in 25 mai 1954, cind, aflat pe frontul Razboiului din Indochina, in Thai Binh (Vietnam), calca pe o mina anti-personal, si, ranit grav, moare.

„Preocuparea majora a lui Robert Capa in redarea istoriei a constituit-o factorul uman, suferinta si sentimentele oamenilor obisnuiti, «captivi in realitatea zilei», martori si creatori de istorie. A devenit celebru in lumea intreaga riscindu-si in mod repetat viata pe cimpul de lupta, aparatul de fotografiat fiind principala sa arma impotriva totalitarismului”, a subliniat Biroul de presa al Centrului de Cultura „George Apostu” din Bacau.

Vernisajul expozitiei „D – Day” va avea loc vineri, 18 februarie, de la ora 17.00, la Muzeul de Arta Contemporana „George Apostu”.

Evenimentul este organizat in parteneriat cu Centrul de Cultura Arcus, Covasna, si Asociatia Fotografilor „Gyulai Ferenc”. Fotografiile care vor fi expuse provin din colectia Muzeului de Arta Fotografica din Kecskemet, Ungaria.

Intilnirea se va incheia cu un recital de pian sustinut de Ozana Kalmuski Zarea.

* Sursa foto: Foto Magazin

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular