„Farmecul ametitor al banilor negri” – O premiera fara farmec…

4
1159

premiera-bacovia.jpgTeatrul Municipal „Bacovia” din Bacau a deschis duminica seara stagiunea 2009 – 2010 cu spectacolul premiera „Farmecul ametitor al banilor negri”, o adaptare a regizorului Dumitru Lazar Fulga, dupa piesa „Funny Money”, a dramaturgului londonez Ray Cooney (n. 1932), considerat unul dintre cei mai importanti autori de comedie. Piesa a fost pusa in scena cu succes, in 2001, la Teatrul de Comedie din Bucuresti, de Horatiu Malaele, in calitate de regizor, si de actori precum George Mihaita, Virginia Mirea, Mihaela Teleoaca sau Dan Tudor. Nu acelasi impact il va avea, cred, spectacolul lui Dumitru Lazar Fulga.

Sa deschizi o stagiune teatrala cu o comedie mi se pare o idee buna, in aceste vremuri sumbre din care numai simtul umorului ne mai scoate din incurcatura si ne mai da puterea sa speram ca o sa razbim la lumina pina la urma.

Pesemne insa ca nici regizorului si nici actorilor bacauani nu prea le arde de gluma in perioada asta, ca nici pe mine nu m-au facut sa rid. Doi vecini de vizionare au parasit sala la jumatatea reprezentatiei catalogind spectacolul drept „stupid” iar la final o doamna a comunicat fiicei prin telefon ca „n-a pierdut nimic” daca n-a ajuns la premiera. Dupa citeva luni in care teatrul a lipsit din viata comunitatii, o revenire atit de neconvingatoare e dezolanta.

premiera.jpg

In piesa lui Ray Cooney, un schimb accidental de serviete, il face pe Henry Perkins (Viorel Baltag), un contabil oarecare, un om foarte bogat. Aflat in posesia banilor, Henry se decide sa renunte la viata de pina atunci si sa ia primul avion spre Buenos Aires, impreuna cu sotia sa, Jean Perkins (Firuta Apetrei). Lucrurile nu sint insa atit de simple pe cit par, mai ales ca tot pe neasteptate nevasta ii planuise o petrecere secreta de ziua lui iar plecarea la aeroport e intirziata de diversi oaspeti nedoriti si de nenumarate schimbari de situatie. In fata farmecului ametitor al banilor negri, personajele isi schimba caracterul de la un minut la altul.

farmec2.jpg

In aceasta comedie, menita sa aduca un zimbet pe chipul spectatorilor, rolurile mai sint interpretate de actorii Daniela Vranceanu (Betty Johnson), Bogdan Matei (Vic Johnson), Stefan Ionescu (Devenport), Ion Goranda (Slater) si Bogdan Buzdugan (Raj), care au avut pe rind momente de interpretare care au stirnit amuzamentul publicului.

farmecul.jpg

Tensiunea personajelor se dilueaza, insa, prea des, in replici si reactii fara tonus, care pierd din farmec prin repetitie si umor fortat. Din acest punct de vedere cel mai concentrat si coerent personaj construit de Dumitru Lazar Fulga este Raj, taximetristul indian, interpretat de Bogdan Buzdugan, care are aparitii scurte, ritmate si cit de cit naturale.

Interesant in conceptie este si cuplul Betty si Vic Johnson, interpretat de Daniela Vranceanu si Bogdan Matei. Tinarul actor al Teatrului „Bacovia”, insa, interpret memorabil in „Requiem”-ul lui Alexander Hausvater, pare pe alocuri ca se risipeste in aceasta comedioara, in care interpreteaza si secvente vulgare: vezi gestul de a-si scoate kilt-ul din partea dorsala, dupa un „tete a tete” cu personajul Devenport, detectivul gay interpretat de Stefan Ionescu.

Carismatici in rol sint in citeva secvente, prin replica si interpretare, actorii Viorel Baltag si Firuta Apetrei.

farmec3.jpg

Spectacolul „Farmecul ametitor al banilor negri” lasa in final impresia unei reprezentantii liniare si previzibile, un ris fortat, fara rezonanta in sufletul publicului.

Un Henry Perkins mai savuros ar fi putut, cred, face actorul Geo Popa, cu o mobilitate mai mare in astfel de roluri, sau actorul de comedie Florin Zancescu.

Mai scurta, cu mai mult nerv, mai multa naturalete, si mai putina stridenta poate, aceasta premiera ar fi fost ce si-a propus sa fie: un spectacol de deschidere de stagiune.

„Farmecul ametitor al banilor negri” va mai fi reluat joi, 22 octombrie, de la ora 17.00, si duminica, 25 octombrie, de la ora 18.00.