Farsa de la Teatrul Municipal „Bacovia”

0
823

Actorul Gabriel Dutu, director artistic al Teatrului Municipal „Bacovia” si interpretul personajului Tudor din telenovela „Narcisa salbatica”, de la Antena 1, a fost duminica, 27 martie, victima unei farse (foto), pusa la cale de echipa emisiunii „Plasa de stele”, de la acelasi post de televiziune.

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacau a fost luat pentru citeva ore in stapinire de tehnicieni si producatori ai Antenei 1 si de complici ai acestora, actori profesionisti dar si simpli bacauani, selectati de firma de casting sa „joace” pe orbii. In jurul orei 15.00, sala mare a institutiei de cultura din Bacau s-a umplut, in premiera, de ochelari negri si bastoane albe, spectatori „nevazatori” veniti sa urmareasca spectacolul „Bigamul”, de Ray Cooney, in regia lui Cristian Ioan. La scurt timp dupa ridicarea cortinei, actorii bacauani au avut parte de momente imprevizibile. O „oarba” facea comentarii cu voce tare si isi striga ciinele prin sala, un tinar „nevazator” a reusit sa ajunga pe scena in cautarea toaletei iar in mijlocul unei replici, Gabriel Dutu s-a trezit linga el cu o fana care i-a declarat o dragoste inflacarata si l-a legat cu catuse de ea. Scena s-a aglomerat si mai mult in scurt timp, cind spatiul de joc a mai fost invadat de un echipaj de la Ambulanta si un politist, care a delimitat „locul crimei” cu banda reflectorizanta.

Fiecare miscare, fiecare replica din sala sau val de aplauze erau coordonate din punctul de regie al Antenei 1, amenajat in zona lojelor, in foaierul de la etajul 1 al Teatrului, producatorii comunicind cu complicii dotati cu casti minuscule. Totul a fost filmat cu noua camere, dintre care doar doua vizibile, restul ascunse prin sala si chiar in culise.

Desi scenariul a fost prea putin realist – asa ceva nu s-ar intimpla in mod normal, actorul Gabriel Dutu a reactionat ca si cum nu banuia ca i se joaca o farsa. S-a enervat, a injurat si chiar a cerut colegilor sai sa se traga cortina. Farsa a luat sfirsit cind din „tavan” a coborit un banner cu Dan Negru, moderatorul emisiunii, si replica sa „Ai luat plasa” iar pe scena a reaparut personajul de la Ambulanta, de data aceasta cu un tort de frisca.

„Eu stiam ca trebuie sa joc intr-un spectacol de caritate, la care vine si un ambasador al Marii Britanii. Adrian (Adrian Gazdaru, director al Teatrului „Bacovia”, n.r.) m-a sunat, era firesc sa ma cheme si sa vin, in momentul asta am cea mai mare vizibilitate dintre toti actorii din Bacau. Chiar daca nu am spectacole programate, eu sint oricind la dispozitia Teatrului.

Am inceput sa-mi dau seama ca este ceva in neregula in momentul in care a trebuit sa joc cu fata legata cu catuse de mine si cind a lesinat. Nu e treaba mea sa vorbesc despre scenariu. In ce ma priveste, reactiile mele au fost oarecum cenzurate pentru ca stiam ca este o camera de la Antena 1 sa filmeze niste cadre pentru un «making of» si asta m-a tinut oarecum sa nu reactionez foarte mult”, a declarat actorul Gabriel Dutu.

Gabriel Dutu primea scrisori de la admiratoare

Complicii Antenei 1 au fost Adrian Gazdaru, director al Teatrului Municipal „Bacovia”, actorii bacauani din distributia spectacolului, actori de la teatre din Bucuresti si din Iasi, colaboratori ai emisiunii „Plasa de stele”, si simpli bacauani, selectati de o firma de casting si rasplatiti pentru jocul lor cu cite 15 lei de persoana.

„Este primul teatru cu care colaboram, spatiul e foarte ofertant, ne folosim de replicile spectacolului, spectatorii sint ai nostri, 100 de oameni platiti. Farsa asta a avut costuri foarte mari, nu ma intrebati de sume, ca nu pot sa va spun. Gabriel Dutu stia ca astazi vine un ambasador sa vada spectacolul si ca noi am venit cu o echipa de la marketingul Antenei 1 sa luam citeva cadre ca sa promovam personajul din telenovela, ca sa aratam ca actorul face si teatru, nu numai seriale tv. Se va trezi cu o admiratoare care se va prinde cu catusele de el si ii va spune ca ea trebuia sa fie Narcisa. Echipa noastra a pregatit momentul asta de mai mult timp, i-am trimis regulat scrisori si fotografii ca din partea unei fane, care a jucat in primul episod din serial. Noi speram ca o va recunoaste”, a dezvaluit cu citeva minute inainte de inceperea spectacolului Gabriela Dumitrache, director de program al emisiunii „Plasa de stele”, de la Antena 1.

Farsa a trezit nemultumiri in Teatrul bacauan

Chiar daca unii ar spune ca evenimentul de duminica aduce vizibilitate la nivel national Teatrului din Bacau, faptul ca institutia bacauana a gazduit aceasta farsa a trezit nemultumiri in rindul unor apropiati ai Teatrului „Bacovia”. In cursul zilei de duminica, doi jurnalisti ai Ziarului de Bacau au primit pe telefon mai multe mesaje de la o persoana anonima, autointitulata „Samariteanul vesel”, care a scris, printre altele: ”

E corect ca teatrul din Bacau sa puna spectacol special pentru directorul adjunct ca sa faca «rating» la o tv privata? De ce au fost refuzati de teatrele din Bucuesti sau de telenovelisti?”.

Pentru a pregati filmarea acestui moment, duminica, de Ziua Mondiala a Teatrului, a fost anulat spectacolul Sectiei de Animatie din Bacau, programat pentru ora 11.00.

Farsa facuta lui Gabriel Dutu va fi difuzata intr-o editie din luna aprilie 2011.

Mai multe fotografii pe Bacau Expres.