„Femei singure”, despre suflet, cu bulina rosie

Avem toate aceeasi poveste? Este maternitatea singura modalitate de implinire a unei femei? E anacronic sa ceri „putin sentiment” de la relatia contemporana dintre un barbat si o femeie? Unde incepe singuratatea in cuplu? Sint citeva dintre intrebarile care plutesc in aer la spectacolul „Femei singure”, dupa texte de Dario Fo si Franca Rame, pe care actrita Eliza Noemi Judeu si regizorul Geo Balint l-au oferit publicului simbata seara, in premiera, la Salonul de Piane din Bacau, in deschiderea stagiunii 2010 – 2011 a Companiei particulare „Buzunarul cu teatru”.

Textele lui Dario Fo, interpretarea actritei Eliza Noemi Judeu si punerea in scena a regizorului Geo Balint, a scenografei arh. Crezantema Sofronea si a compozitorului Ciprian Manta fac din „Femei singure” un spectacol emotionant despre conditia femeii in societatea contemporana dar si despre excesele in dezavantajul artei intilnite in teatrul modern.

Regizorul Gheorghe Balint:

„Am vrut sa fac un spectacol despre suflet…sufletul femeii, sufletul nostru…sa spun o – aceeasi ?! – poveste, sa emotionam. Astazi, cind totul este pe foarte repede inainte (?), nu mai avem timp adevarat pentru nimic…o sexualitate agresiva, cultivata apasat…false pudori si multa ipocrizie. Textul spectacolului este un scenariu dupa «Nous avons toutes la meme histoire», «Orgasme adulte echappe du zoo», «Alice au pays sans merveilles», din volumul “Recits des femmes et autres histories”. Titlul, traducerea si adaptarea imi apartin si fac trimitere nu numai la singuratatea femeilor… Spectacolul nostru e «cu bulina», indicat pentru cei peste 16 ani!”.

Intr-un spectacol de 50 de minute, actrita Eliza Judeu devine oglinda sufletului feminin, cu vibratiile sale diferite. Reactia imediata a privitorului este de a ride de nuantele ironice ale textului si interpretarii sau de a ramine mut in fata unei marturisiri atit de directe a fragilitatii fiintei umane intr-o lume de o tot mai acuta brutalitate.

Eliza Judeu, actrita a Teatrului Municipal „Bacovia”:

“Si Ibsen prin „Nora”, jucat la Teatrul “Bacovia”, si Dario Fo prin textele sale, „Femei singure”, „Alice in tara fara de minuni”, si altele, au pus problema femeii in societate, dar in perioade de timp diferite.

Au atras atentia societatii asupra ideii ca femeia nu este sclava unui barbat, ca femeia este tot om, deci simte si rationeaza la fel ca un barbat, ba chiar ca ea este mai constienta de natura umana, de nevoile ei, de dorinta ei de autocunoastere, de autodepasire… (…) mie mi se pare ca femeia in ziua de zi se chinuie singura si nu-nteleg pentru ce? Cind rostul ei pe acest pamint este unul singur: sa creeze viata!”.

Spectacolul „Femei singure” se va mai juca in zilele de 18 si 25 septembrie 2010, ora 19.00, in acelasi spatiu al Salonului de piane. Banii acumulati din vinzarea biletelor vor fi folositi pentru deplasarea trupei la festivalul High Fest – International Performing Arts Erevan, din Armenia.

La premiera de simbata, alaturi de artistii bacauani au fost prezenti oameni de afaceri, medici, inspectori scolari, cadre didactice, actori, jurnalisti si, in mod neispirat, copii.

Seara culturala de la Salonul de piane s-a incheiat cu un recital instrumental sustinut de fosti elevi ai Liceului de Arta „George Apostu” din Bacau, actuali studenti ai universitatilor de muzica din Iasi si Bucuresti.

Si pentru cei care au vazut sau vor vedea spectacolul, melodia aceea hipnotica, care se repeta, este „O Superman”, de Laurie Anderson.

Sursa foto: Ionut Avram.

Au mai scris despre spectacol:

River

Criticati.ro

Inima Bacaului

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular