Fenomen astronomic pe cerul Bacăului: eclipsă de lună prin penumbră

1
1088

Miercuri, 28 noiembrie 2012, se va produce o eclipsă de Lună, parţială, prin penumbră, fenomen pe care îl veţi putea urmări, dacă va fi cer senin, la Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, din Bacău, situat în strada I.G.Destelnica, nr. 8, fostă Trotuş.

„În timpul acestei eclipse Luna nu va intra în conul de umbră a Pămîntului, ci doar în penumba acestuia, astfel că discul selenar nu se va întuneca foarte tare, variaţia strălucirii Lunii fiind aproape imperceptibilă. Din Bacău se va vedea doar a doua jumătate a eclipsei, la noi Luna răsărind cînd se va afla deja în penumba Pămîntului. Imediat după răsăritul Lunei va avea loc şi maximul eclipsei, moment în care 91,55 la sută din diametrul discului selenar se va afla în penumbra Terrei”, a explicat Maria Velea, muzeograf al Observatorului Astronomic „Victor Anestin” din Bacău, secţie a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”.

Fazele eclipsei vor fi următoarele:

Faza / Timp legal român

1. Intrarea Lunii în penumbră 14:14 (În Bacău Luna va fi încă sub orizont)

2. Răsăritul Lunii (Bacău) 16:28

3. Faza maximă 16:34

4. Ieşirea Lunii din penumbră 18:51

În acea noapte, mai spun specialiştii Observatorului Astronomic din Bacău, Luna se va putea observa în constelaţia Taurul. Foarte aproape de ea se va zări la est planeta Jupiter iar spre nord-vest, roiul de stele Pleiadele.

Programul Observatorului Astronomic „Victor Anestin” din Bacău:

Luni: închis
Marţi – Duminică: 8:00 – 16:00

Telefon: 0234-513724

Persoane de contact: muzeograf Maria Velea
dr. Ortansa Jigău, director adjunct

Sursa FOTO