Fernando Arrabal, ultimul mare dramaturg al lumii, în viaţă, va fi prezent la ediţia 2013 a Galei „Star”, din Bacău

„Primesc invitaţii de peste tot, şi îmi dau seama că mă invită pentru că toţi colegii mei au murit, Ionesco, Beckett, Picasso, Dali, toţi au murit”. Autorul acestei autoironii, dramaturgul spaniol Fernando Arrabal (foto), va fi preşedintele de onoare al ediţiei 2013 a Galei „Star”, şi vă veţi putea bucura de personalitatea sa spectaculoasă marţi, 30 aprilie, de la ora 10.30, în cadrul unui colocviu care îi este dedicat de Teatrul Municipal „Bacovia”, din Bacău.

Fernando Arrabal este nu doar un creator de geniu, nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură, în anul 2005, dar şi un one man show în sine la fiecare apariţie publică a sa, în care impresionează, la cei 81 de ani, cu o extraordinară vivacitate.

„Colocviul cu Fernando Arrabal ar fi al doilea pilon pe care se sprijină, să zicem aşa, ediţia de anul acesta a Galei «Star», a punctat criticul de teatru Doru Mareş, secretar literar al Teatrului Municipal „Bacovia”, din Bacău. Începe cu recitalul Angelei Gheorghiu şi se încheie cu, dacă vreţi între ghilimele, «recitalul» lui Fernando Arrabal.

Este ultimul mare dramaturg al lumii, în viaţă, din generaţia în vârstă, nu vorbim de cei maturi, vorbim de cei ajunşi la senectute. Este promoţia imediat după cea a lui Eugene Ionesco, Brecht, toată zona asta a teatrului absurdului. Arrabat face parte dintre cei care au venit imediat după şi au şi crescut în bună măsură profesional lângă ei, de altfel Arrabat având o relaţie extrem de bună cu emigraţia românească de la Paris de după cel de-al doilea război mondial.

Face 81 de ani anul acesta dar ca să zic aşa nu i-ai da vârsta. A fost un revoltat toată viaţa, o revoltă împotriva tuturor sistemelor dicatoriale. Tatăl lui a dispărut în condiţii foarte misterioase după ce a fost arestat, condamnat la moarte, pedeapsă comutată în închisoare pe viaţă, fiind un antifascist, antifranchist. Arrabat a ajuns la Paris prin ’55 şi a rămas toată viaţa acolo, la un moment dat a avut o trecere prin Spania, a fost arestat, condamnat la închisoare, până la urmă l-au lăsat să plece din Spania şi a devenit persona non grata până la moartea lui Franco. În egală măsură a fost şi un anticomunist, aşa se şi explică faptul că a acceptat ca prima lui piesă pusă după ’90, în România, de Alexander Hausvater, la Bucureşti, la Odeon, «Au pus cătuşe florilor», să devină un mesaj anticomunist – piesa avea un mesaj antifranchist – pentru că pentru el ceea ce este de nesuportat este lipsa libertăţii, nu altceva.

E incredibilă biografia lui, e un monstru sacru, şi care are şi norocul unei longevităţi deosebite, drept pentru care a scris şi foarte mult, are, de exemplu, 100 de cărţi de poezie, iar de la Dali şi pană la Picasso i-au făcut toţi grafică. E o legendă, în orice caz.

Fernando Arrabal răspunde din final de Gală vocii Angelei Gheorghiu din început de festival, şi, acum cinstit vorbind, bun, toată strategia asta am gîndit-o toată echipa, dar vreau să vă spun că am tot respectul pentru nebunia asta frumoasă a lui Adrian Găzdaru )directorul Teatrului Municipal „Bacovia”, nota mea). E ceva să vrei aşa şi să-ţi şi iasă. E un moment bun şi pentru Bacău, dar şi pentru geografia teatral artistică românească, cred că Teatrul „Bacovia” se poate lăuda cu asta. Arrabal a zis: «Am promis că vin la Bacău şi vin la Bacău». Ba mai mult s-a lăudat pe blogul lui, de am rămas şi eu perplex, la tot mapamondul, că el va veni la sfârşitul lunii aprilie la Bacău. Mi se pare un lucru extraordinar ca un geniu de talia asta să facă acest gest. Cred că ne onorează, onorează Bacăul şi onorează şi România o asemenea poziţie”.

Colocviul „Povestea teatrului cu şi prin Fernando Arrabal”, la care este invitat dramaturgul spaniol, va avea loc în Sala mare a Teatrului municipal „Bacovia”, accesul publicului la acest eveniment fiind liber.

„Colocviul va privi opera lui Fernando Arrabal, atât cât a fost ea jucată, din păcate nu ştiu să existe vreo carte Arrabal publicată în România, nu ştiu de ce, întrebaţi editorii, deşi el are poezie, dramaturgie, roman, eseu, vreo şapte – opt filme, expoziţii de pictură şi mai este şi îndrăgostit de şah, prieten bun cu toţi marii şahişti ai celei de-a doua jumătăţi a secolului XX, cu Kasparov, cu Bobby Fischer, se vizitau, jucau şah împreună, mă rog, o existenţă interesantă”, a mai spus scriitorul Doru Mareş, secretar literar al Teatrului din Bacău.

Fernando Arrabal nu va asista la recitalurile din secţiunea concurs a Galei „Star”, dar, în calitatea sa de preşedinte onorific al evenimentului, va semna diplomele câştigătorilor, un motiv în plus de mândrie pentru laureaţii din acest an ai festivalului.

Ataşez cîteva scurte înregistrări cu Fernando Arrabal, ca să vă faceţi o imagine despre personalitatea dramaturgului spaniol. Veţi dori, cred, vizionându-le, să-l întâlniţi în Bacău, la ediţia 2013 a Galei „Star”.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular