Fostul jurnalist băcăuan Alin Leancă a lansat cartea „Legendele urbane”

Două oraşe din Moldova, Bacău şi Roman, au fost terorizate în ultimele săptămîni de zvonul, răspîndit pe internet, că mai multe adolescente au fost răpite de la discotecă şi ucise, pentru organe. Această teribilă veste s-a propagat cu mare viteză înfricoşînd copii şi părinţi deopotrivă. Numai că în urma unei minime cercetări s-a dovedit că informaţia care a băgat spaima în oameni nu este decît o legendă, reactivata la anumite intervale de timp în diferite oraşe din România şi chiar din străinătate.

Dar cine anume lansează aceste zvonuri şi cu ce scop? Cum şi de ce iau naştere astfel de legende urbane? Iată un subiect de cercetare sociologică, prea puţin abordat pînă acum în oraşul Bacău, cel puţin în plan editorial.

Alin Leancă, fost jurnalist băcăuan, de formaţie sociolog, a publicat însă de curînd la Editura Vicovia volumul „Legendele urbane”, în care explică, utilizînd instrumente ştiinţifice, mecanismul de apariţie a acestui tip de folclor citadin. Cartea sa este rezultatul unei cercetări derulate pentru teza de licenţă cu acelaşi nume, pe care a realizat-o în cadrul Universităţii „Al.I.Cuza”, Iaşi, sub coordonarea conferenţiarului Adrian Netedu.

După o primă parte introductivă de factură teoretică, în care defineşte conceptul ce stă la baza lucrării, autorul cărţii oferă mai apoi cititorului o mini – culegere de legende urbane, misterioase, terifiante sau pur şi simplu amuzante, descoperite în Bacău sau în alte oraşe din România şi chiar din străinătate, prin cercetare de arhivă sau în urma unor interviuri cu subiecţi de diferite vîrste şi categorii sociale. Autorul exemplifică munca sa de cercetare în teren printr-o selecţie de interviuri dar şi prin intermediul unor articole de presă pe tema unor legende urbane, articole semnate în perioada în care activa ca jurnalist.

Răsfoind cartea veţi găsi răspunsuri la întrebări care v-au preocupat probabil la un moment dat în legătură cu, de exemplu, anunţurile de cumpărare a unor maşini de cusut Singer, cu zvonurile că în discotecile băcăuane ar exista riscul să fii înţepat cu ace care transmit teribilul virus HIV, dar veţi afla şi numeroase alte legende inedite privitoare la oraşul în care trăiţi, cum ar fi posibilitatea existenţei unei sculpturi de Rodin într-un cimitir băcăuan.

Pentru acest volum, Alin Leancă a dus o muncă de cercetare de aproape doi ani, însă fostul jurnalist băcăuan crede că subiectul este departe de a fi fost epuizat şi speră ca prin lucrarea publicată de el să trezească interesul băcăuanilor de a porni ei înşişi în descoperirea unor legende urbane care dau o identitate culturală oraşului în care trăim.

„Am văzut un film al lui Night Shyamalan, «Lady in the water», care aborda legenda urbană a sirenei ieşită dintr-o piscină pentru a transmite lumii un mesaj important. Am realizat brusc în momentul acela că sînt o grămadă de legende urbane în jurul nostru, că o parte din folclor s-a urbanizat, că au venit la noi legende tocmai din Asia, de exemplu. Legendele urbane abordate în carte sînt în principal din Bacău dar m-am extins şi la legende naţionale şi chiar internaţionale.

Iniţial, aceste legende urbane par simple zvonuri şi chiar sînt cercetători care merg pe linia asta. Eu am spus şi în lucrare că mi se pare superficială o astfel de abordare şi merg pe abordarea unui etnolog român care e stabilit în Statele Unite, Constantin Eretescu, şi care spune că sînt cea mai pură formă de folclor, şi aici e comoara, mutaţiile pe care le-a suferit folclorul. Aceste legende urbane poartă o multitudine de semnificaţii şi, dacă vorbim de Bacău, administraţia poate să se inspire din ele pentru a vedea cum gîndesc locuitorii, pentru că unele legende urbane au scop de manipulare, altele sînt generate de încercarea comunităţii de a explica un fenomen, cum a fost cazul exploziei de la Comăneşti, care apare şi în carte.

Demersul acesta este unul de explorare şi oarecum de pionierat, deci va trebui continuat, nu ştiu dacă o să fiu eu sau o să fie altul. Cumva, prin apariţia acestei lucrări încerc să deschid ochii şi altora, ideea este că domeniul acesta nu mai poate fi ignorat. Lucrarea se adresează cu precădere studenţilor şi profesorilor dar şi omului obişnuit, cetăţeanilor Bacăului, care pot găsi în carte chestii amuzante, relaxante”, a declarat Alin Leancă, autorul volumului „Legendele urbane”.

Scriitorul Eugen Şendrea, el însuşi un cercetător al istoriei Bacăului, şi autor de cărţi pe această temă, s-a declarat încîntat de interesul fostului jurnalist pentru studiul legendelor urbane băcăuane, ba chiar l-a sprijinit pe Alin Leancă în demersul său.

„Cărţi cu subiectul ăsta, mituri şi legende urbane, s-au mai scris, dar în Bacău el este primul care a abordat subiectul în felul acesta. E foarte bine că i-a venit ideea. E pionier în genul ăsta. În străinătate legendele urbane au fost folosite pentru a dezvolta un turism cultural. Wilhelm Tell, de exemplu, n-a existat niciodată, e o poveste, un mit, un erou inventat, Robin Hood, la fel, n-a existat nici el niciodată, dar s-a inventat, iar Richard Inimă de Leu era în realitate un beţiv, un nenorocit, fără niciun pic de patriotism”, a subliniat importanţa poveştilor bine spuse istoricul Eugen Şendrea, bibliotecar al Bibliotecii Judeţene „Costache Sturdza”, din Bacău.

„Domnul Şendrea are un rol esenţial în cartea asta pentru că în momentul în care am venit din Iaşi cu gîndul să abordez subiectul ăsta m-a îndrumat. Prin legendele pe care dumnealui efectiv mi le-a relatat – şi pentru care am găsit mai apoi corespondent şi la alţi oameni – mi-a oferit cumva un instrument de abordare”, a ţinut să sublinieze autorul „Legendelor urbane” cu privire la sprijinul primit în demersul său de cercetare din partea istoricului băcăuan.

Alin Leancă dedică această carte soţiei sale, Anca, şi aduce mulţumiri în volum părinţilor lui, editorului Viorel Cucu, profesorului Adrian Netedu şi scriitorului Eugen Şendrea.

Prin lucrarea „Legendele urbane”, Alin Leancă oferă nu doar un foarte ofertant subiect de dezbatere, ci şi o cale spre investigarea spaţiului cultural urban, o zonă identitară insuficient explorată şi exploatată în oraşul Bacău.

Subiectul a fost supus dialogului şi pe reţeaua de socializare Facebook unde Alin a creat deja o pagină intitulată „Legendele urbane”.

Cartea a fost publicată cu sprijin financiar oferit de Primăria şi Consiliul Local Bacău.

UPDATE: Cartea poate fi găsită la Librăria „Glissando”, din Bacău.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular