Gala Star 4 – o noua editie fara actori bacauani

9
1370

gala.jpgGala Star, festivalul – concurs de teatru de tip one – man show, organizat de Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacau, se va desfasura si anul acesta, in perioada 10 – 16 aprilie, fara actori bacauani. Dupa o prima editie in care bacauanii au lipsit total, o a doua in care au participat in „off”, prin ordin de serviciu, o a treia in care a trecut de preselectie doar Daniela Vranceanu, care a si cistigat Premiul One-Woman-Show, cu „Amalia respira adinc”, de Alina Nelega, in regia Firutei Apetrei, anul acesta, la cea de-a patra editie, pe lista de concurenti nu figureaza niciun actor bacauan. „Nu s-au inscris”, explica situatia conducerea Teatrului „Bacovia”. Actorii cu care am stat de vorba acuza, neoficial, echipa organizatoare ca nu a pus un afis la avizier in care sa fie anuntata din timp perioada de inscrieri.

Sursa foto: Teatrul Municipal „Bacovia”

Cum credeti dv ca se poate explica absenta din Gala bacauana a actorilor din Bacau? Pentru care din urmatoarele variante votati?

1) O problema de comunicare intre conducere si trupa
2) Un dezinteres al actorilor de a se pregati pentru aceasta competitie
3) Un dezinteres al conducerii pentru inscrierea la competitie a propriilor actori, in favoarea celor din tara si din strainatate, a caror participare contribuie la notorietatea evenimentului
3) Lipsa de profesionalism/talent a actorilor bacauani
4) Dificultatea ca actorii bacauani sa-si gaseasca/plateasca regizor pentru pregatirea unui recital
5) Varianta dv:

Ce efecte credeti ca are absenta actorilor bacauani din Gala asupra imaginii lor/ a Teatrului „Bacovia”/ a Bacaului? Este importanta aceasta absenta sau este lipsita de relevanta? Ati participat la spectacolele din programul editiilor anterioare ale Galei Star? Ce v-a placut, ce nu v-a placut? Ce actor bacauan v-ati dori sa vedeti intr-un one-man-show?

LATER EDIT:

CE SPUN ACTORII BACAUANI:

Firuta Apetrei:
„Nu m-am inscris ca nu am vrut sa ma pregatesc si nici n-am avut
timp. O sa particip la editia urmatoare, dar tot ca regizor. O s-o
pregatesc pe fiica mea, care va fi in an terminal la Teatru si o sa aiba voie sa
participe”.

Eliza Noemi Judeu:
„Nu vreau sa comentez. Singurul meu raspuns
oficial este: «Vizionare placuta la aceasta Gala!»”.

Dumitru Rusu:
„Am o oarecare frica sa joc de unul singur. Nici nu am avut un
regizor care sa ma indrume. Dar banuiesc ca problema principala a fost
textul. Nu am gasit un text care sa ma impinga sa apar pe scena, de
unul singur, timp de jumatate de ora, in fata a citeva zeci sau sute
de spectatori. Daca textul nu este cit de cit valoros ca sa te puna in
valoare si pe tine, nu are sens sa participi. In momentul in care voi
gasi un regizor care sa ma indrume, sa-mi deschida ochii asupra
unui text, voi participa”.

Matei Bogdan: „Nu cred ca este obligatoriu ca Teatrul organizator sa aiba si actori in Gala. Nu cred ca are vreo relevanta daca participam sau nu in
concurs. Cred ca anul acesta a fost conjunctura de asa natura.
Teatrul din Bacau are o activitate intensa, daca esti angajat aici,
nu-ti mai ramine prea mult timp ca sa te pregatesti pentru altceva.
Noi am lucrat si la o premiera pe care am scos-o pe 8 martie si
toate energiile noastre s-au dus acolo. Anul trecut a fost o alta
conjunctura si am avut colegi in Gala. Pentru actorii bacauani nu
este o tragedie ca nu sint inscrisi in Gala si nici pentru spectatorii
bacauani n-ar trebui sa fie, pentru ca oricum ne vad saptaminal
pe scena”.

Stefan Alexiu:
„Nu m-am inscris pentru ca mai sint implicat in niste proiecte si le-
am dat curs. Poate voi participa la anul. Am avut programul de asa
natura ca in perioada asta nu m-am putut pregati pentru Gala. Nu
stiu daca s-a inscris cineva”.


Valentin Braniste:
„Nu mi-am propus sa particip, pentru ca n-am avut timp, am fost
ocupat cu altceva. Nici n-am gasit un text ca lumea. Fiecare actor e
liber sa decida, daca vrea sau nu sa participe”.

Gala Star – prezentare (sursa: Teatrul Municipal „Bacovia”)

DEFINITIE

Este un festival-concurs care isi propune sa aduca in fata publicului artisti cu posibilitati de expresie deosebite, valorificate in spectacole de tip One-Man-Show.

SCOP

Manifestarea se adreseaza tuturor actorilor din tara si strainatate si isi propune sa stimuleze interesul publicului pentru recital ca forma autonoma de spectacol si al artistilor pentru spectacolul individual si de autor de tip one-man-show, ca formula ce poate pune in valoare intregul potential al „creatorilor de teatru“.

INDIVIDUALIZARE

Ultimele decenii au adus o avalansa de evenimente festivaliere dedicate unor forme sau formule de spectacol extrem de variate – teatru scurt, teatru contemporan, teatru experimental, teatru clasic, teatru de studio, teatru de animatie etc.

Gala STAR este hotarita sa faca dreptate, sa redea demnitatea acelui element fundamental – coloana vertebrala a oricarui spectacol, indiferent de formule sau lecturi regizorale: ACTORUL. Este, totodata, un gest terapeutic de insanatosire a unui univers teatral sufocat de „experimente“ – in fapt rataciri neargumentate, devieri de la rostul de a fi al artei spectacolului: comunicarea unica, reala si nemijlocita dintre interpret si spectator.

OBIECTIVE ARTISTICE PE TERMEN SCURT, MEDIU sI LUNG

In contextul actual, al unei competitii acerbe intre arta spectacolului si celelalte modalitati de petrecere a timpului liber – cinema, televiziune, internet etc. – este important sa regândim raportul dintre artist si public.

Prin insasi datele sale fundamentale, actorul in recital raspunde perfect nevoilor acestui public nou, mult mai dinamic in receptarea produsului cultural.

One-man-show-ul detine, ca formula de spectacol, capacitatea de a concentra materialul artistic in timp, spatiu si intensitate emotionala. Se poate juca in spatii extrem de variate – fara a necesita resurse exceptionale financiare, de productie sau de timp.
Pe de alta parte, pentru artistul secolului 21, one-man-show –ul constituie o reala provocare, o calatorie initiatica in insasi esenta artei sale, ce ii ofera posibilitatea de a se revendica din acel sir de creatori deosebiti, care au marcat evolutia artei spectacolului prin calitatile de interpret-total.

ALTE OBIECTIVE: impactul cu consumatorii de cultura, turism cultural

Gala STAR se adreseaza Tuturor.

Gala STAR este o Agentie de turism – prin capacitatea de a provoca interesul pentru municipiul Bacau ca spatiu cultural autentic. Cei dispusi sa exploreze noi destinatii, pot avea sansa de a fi martori la re-nasterea Bacaului, la transformarea lui intr-o veritabila „cetate de scaun“ a actorilor.