Gata cu joaca, fetite si baietei!

19
1385

stop.jpgDe vreo trei zile, niste persoane fara ocupatii serioase joaca pir-pac pe acest blog, terenul de joaca preferat fiind posturile Nu va bagati in culisele «Saloanelor Moldovei», ca mine!”, „Mihalache in luna lui Marte” si Votati-l pe Petru Cimpoesu!, in care tintele lor sint in principal artisti plastici bacauani. Pentru ca „fara filtru” nu inseamna liber la injuraturi si atac la persoana, am blocat de la publicare comentariile injurioase sau irelevante pentru subiectul propus. Acest blog nu tolereaza atacurile sub anonimat, care contribuie, la denigrarea unei intregi bresle.

Sint „observatori” ai acestui conflict, din afara mediului artistic bacauan, care mi-au spus ca ar trebui sa las comentarile, pentru ca arata realitatea. Am decis sa le retrag, insa, nu le-am sters, pentru ca de fapt le semneaza, pe majoritatea, un grup restrins de persoane, aflate in conflict din 2006, de cind Mihai Chiuaru a fost inlocuit la conducerea UAP Bacau de Dionis Puscuta. Nu sint relevante pentru ca sint generate de interese personale. Colegii lor n-au nicio vina sa fie asimilati cu acest tip de comportament si atitudine.

Conflictul dintre Mihai Chiuaru si colegii de breasla dateaza de mai multi ani, marul discordiei fiind o afacere de familie aflata in chirie in sediul Filialei UAP Bacau. Exista pe aceasta tema mai multe articole in presa. Dupa numirea in functie a lui Dionis Puscuta, tinarul presedinte, cu un CV mai putin impunator dar care a deschis niste cai de comunicare intre UAP si alte institutii de cultura bacauane (ex. Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Bacau), a primit multiple amenintari anonime pe telefon, care iata continua, sub o alta forma, oriunde apare numele sau, in intentia probabil de a-l indeparta din postul de conducere.

Nu ma intereseaza cine este sau va fi urmatorul presedinte al UAP Bacau. Modelul Chiuaru a fost experimentat deja 12 ani, deci colegii sai stiu care e maniera sa de conducere. Dionis Puscuta are si el pacatele lui (ex. asocierea in 2008 a UAP Bacau cu numele unui candidat pentru functia de primar), dar ramine ca ai sai colegi sa decida, la alegerile in 2010, daca perioada „Puscuta” le-a daunat mai mult decit le-a folosit.

Este pacat, insa, ca pentru o indemnizatie de conducere si avantajele materiale pe care o astfel de pozitie sociala le aduce beneficiarului, sa aiba de suferit un intreg mediu artistic.

Critica bine intentionata, constructiva, pe un ton civilizat, este binevenita oricind pe acest blog. Ironia fina insa nu este la indemina oricui. De injurat, poate injura oricine, pentru asta nu trebuie inteligenta.