„Geanta cu cinci fermoare”, o noua carte despre conditia intelectualui român

1
892

Anton Petrovschi Bacopiatra, profesor pensionar bacauan, trecut din 2008 in breasla scriitoriilor, ne propune in acest an cel de-al treilea roman al sau, „Geanta cu cinci fermoare” (Editura Institutul European, Iasi), lansat marti, 14 iunie, la Libraria „Alexandria” din Bacau. Volumul ofera o imagine sintetica a intelectualului in societatea româneasca.

Noua aparitie editoriala a fost comentata in termeni superlativi de profesorul Traian Valeriu si de criticul literar Petre Isachi, care au vazut in „Geanta cu cinci fermoare” o carte „de referinta” pentru romanul contemporan, scrisa „in cheie proustiana”.

„Merita citit, atit pentru arta literara, cit si pentru problematica si imaginea pe care o ofera asupra omului contemporan, costrins de sistem sa se adapteze devenind un actor fara discernamint, fara a putea intr-un fel sau altul sa schimbe lumea. Romanul e important si pentru pluralitatea viziunilor si pentru ca functioneaza ca o oglinda pe care autorul ne-o aseaza in fata pentru a vedea propria devenire, propriul mod de a fi”, a declarat criticul literar la lansare.

„Am inceput sa scriu din nevoia de a ma exprima, de a spune ceva, dupa o viata intreaga traita in jurul cartilor si in mijlocul elevilor. In România fiecare are romanul lui, dar pentru a scrie iti trebuie si un har, altfel chiar biografia unui rege poate parea fara rost. In scris, l-am avut ca exemplu pe Brincusi, care in opera sa a renuntat la banal si a lasat esenta. Cel care va citi aceasta carte va avea foarte multe lucruri de invatat. Este o bogatie de idei, sub o forma artistica deosebita”, a spus autorul romanului „Geanta cu cinci fermoare”.

Anton Petrovschi Bacopiatra a marturisit ca isi doreste sa devina membru al Uniunii Scriitorilor din România si ca deja lucreaza la cel de-al patrulea roman, o promisiune facuta la 27 de ani celui mai bun prieten din copilarie, rapus in tinerete de cancer. I-a promis acestuia ca va scrie despre copilaria lor. Si se tine de cuvint.