Generatia ID Fest

5
1308

Saptamina aceasta se desfasoara in Bacau, pe scena Teatrului Municipal „Bacovia”, cea de-a IX-a editie a Festivalului de teatru in limba engleza pentru adolescenti – ID Fest (Ingenious Drama Festival), la care participa 11 trupe din Bacau, Suceava, Craiova, Timisoara, Sf. Gheorghe, Bucuresti si Alexandria. Programul de spectacole a inceput luni, 14 iulie, si se incheie vineri, asa ca mai aveti timp sa mergeti sa aruncati o privire, o vorba, un snop de aplauze sau de intrebari, pentru ca dupa fiecare spectacol actorii provoaca publicul la o dezbatere pe tema celor vazute, o sectiune foarte buna dupa capul meu, utila pentru toata lumea.

Majoritatea membrilor acestor trupe sunt elevi de liceu sau proaspat absolventi, care au doua „vicii”: limba engleza si teatrul. Adolescentii din generatia ID Fest spun badge la ecusoane, iti cer nu o reactie la spectacol, ci un feedback, ei fac improvising, nu improvizeaza, inventeaza cuvinte noi, pentru ca din „scurt” + „short” ce altceva poate sa iasa daca nu scort, si nu le pasa daca in sala se afla parintii cind se bijbonesc si vorbesc despre sex. Fetele au haine si tunsori trendy, adica asimetrice in culori felurite, poarta rochii asortate cu bijuterii art sau maieuri peste tricouri, „acompaniate” de blugi, tenisi si genti fara vreo logica aparenta, pentru mine, at least.

Dar stiu, toti, sa organizeze un festival, sa umble dupa sponsorizari, sa atraga in juriu o actrita precum Coca Bloos, un regizor precum Victor Ioan Frunza sau un dramaturg ca Stefan Peca, pot sa umple sala teatrului cu frati, parinti si bunici, nu se panicheaza atunci cind instituia gazda ii lasa fara curent si-i obliga sa-si amine reprezentatia cu doua ore, se inflacareaza usor si urla in culise de bucurie la finalul spectacolului, stau in fund pe scena si raspund intrebarilor publicului, sunt orgoliosi spre aroganti, se iau in serios si stiu sa puna cap la cap o conferinta de presa de promovare a ID Fest-ului, mai profesionist si mai ingenios decit a stiut Teatrul Municipal „Bacovia” sa faca pentru Gala Star.

Gheata festivalului a spart-o luni seara trupa bacauana A.C.T., cu “Gin an a Bit of Music”, de Vera Ion, un spectacol cu un mesaj actual si deloc facil dar caruia ii lipseste o viziune unitara, membrii trupei fiind deopotriva actori, regizori si scenografi, la gramada. Ideea in jurul careia s-a tesut spectacolul este ca traim, fiecare, intr-o cutie, metafora pentru un univers limitat de care suntem dependenti si din care nu putem evada. La momentul de feedback IDFest-ii bacauani au recunoscut ca au pregatit spectacolul in doua saptamini dar ca, totusi, cu citeva zile inainte de festival au facut o noua versiune. Cit de mult a contat treaba asta vom afla vineri, de la ora 18.00, la festivitatea de premiere.

PS: Spectacolul asta a facut prima proiectie pe cupola din istoria recenta a teatrului, din cite stiu eu.