Gheorghe Velea, „un artist al tihnei si al frumusetii”

0
1164

velea1.jpgArtistul Gheorghe Velea pare sa fi cistigat „pariul cu eternitatea”, pentru ca sint oameni care au grija ca el sa nu alunece in uitare, a remarcat criticul de arta iesean Valentin Ciuca la vernisajul expozitiei „Florile românilor” deschisa la Galeriile „Velea” (Transart).

Gheorghe Frantz, patronul acestui spatiu expozitional, a reusit sa aduca in atentia publicului 28 de lucrari ale lui Gheorghe Velea, aflate in prezent in proprietatea unor colectionari particulari.

Florile lui Velea au transformat mica galerie intr-o gradina, inima de culoare in centrul Bacaului mohorit de inceput de iarna.

„Poeticul cred eu ca defineste structura lui Velea. Expozitia aceasta este de fapt forma lui de respiratie. Sint mici poeme, de culoare, de chietudine, adica de liniste interioara, de detasare (…). Velea este un artist al tihnei, al frumusetii si mai ales al armoniei. Capacitatea de a fi viu in memoria concitadinilor inseamna ca pariul cu ceea ce numim noi conventional eternitatea a fost cistigat. Este atit de prezent incit este imposibil sa nu intrezarim inca si inca atitea generatii de oameni care privindu-i tablourile vor avea un sentiment de bucurie, daca oamenii nu vor uita sa se mai bucure. Sa ne aducem aminte cu drag, cu evlavie si cu maximum de respect de Gheorghe Velea„. (criticul de arta Valentin Ciuca).

veleav1.jpg

Artistul Vasile Craita Mindra:

Nu mi-e rusine sa spun ca mi-a dat niste sfaturi deloc rele. Este monumentalist ca si mine, eu ca formatie si educatie am facut pictura monumentala. Velea este un monumentalist in constructie si tratare a volumelor si formelor, adica un rationalist si un clasic prin excelenta, fiindu-i maestru Corneliu Baba. Este un babist, cum se spune, un babist reusit. Are lucrari de foarte mare calitate in peisaj si faptul ca Frant, gazda noastra, s-a gindit sa organizam o expozitie de natura statica, flori, mi se pare extraordinar”.

Printre cei prezenti la vernisaj s-au mai numarat artistii Ilie Boca, Dany Zarnescu, Mihai Chiuaru, Carmen Poenaru sau Ovidiu Marciuc.

Expozitia mai poate fi vizitata timp de o saptamina.

FOTO: Liviu MAFTEI (fotoreporter Ziarul de Bacau, Mediafax)


Gheorghe Velea
(1937 – 1996) s-a nascut la Piatra Neamt, pe 19 iunie. A urmat cursurile Liceului „Petru Rares” din Piatra Neamt iar in 1966 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucuresti, la clasa profesorilor Aurel Vlad si Corneliu Baba.
Din 1967, pina in 1996, a predat arte vizuale la Liceul „Vasile Alecsandri” si la Liceul de Arta „George Apostu”, din Bacau. A fost inspector scolar, metodist si, in 1994, presedinte al Filialei Bacau a Uniunii Artistilor Plastici din România.