Graffiti, arta urbana sau vandalism? Monkink, umbra care da culoare orasului

Orasul este atelierul sau de creatie, sevaletul, zidurile gri, picioarele de pod, garajele, camera lui de vacanta din casa bunicii. Tuburile de culoare le-a inlocuit cu spray-uri. El este Monkink, umbra care da culoare orasului, unul dintre cei mai talentati grafferi din Bacau. A acceptat sa stea de vorba cu noi cu conditia sa-i protejam identitatea. Ceea ce el numeste arta altii numesc contraventie.


O maimuta extraterestra

In ultimul an, semnatura sa a aparut pe mai multe cladiri din oras dar si pe citeva amenzi privind incalcarea ordinii publice. Monkink-ul si omuletul cu ochi hipnotici apar pe colturi de cladiri, ca o prezenta invizibila a grafferului.

“Noi sintem ascunsi, desenam si vrem sa se vada doar desenul. Sintem priviti ca niste extraterestri. Iar Monkink-ul asta reprezinta, un extraterestru sub acoperire, de fapt o maimuta extraterestra, monkey insemnind maimuta”. si-a explicat tinarul noua semnatura.

Acum un an se semna diferit dar intilnirile nedorite cu Politia l-au facut sa-si schimbe identitatea artistica. Monkink este absolvent al Liceului de Arta “George Apostu”, sectia Arhitectura, unde a obtinut mai multe premii la olimpiade specialitate. Iar in prezent este student in anul III la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” din Bucuresti. Isi doreste sa aduca in aceasta meserie libertatea de expresie din arta urbana.“Ma exprim prin culoare”

Proiectele sale de arta urbana ies in evidenta datorita atentiei pe care o acorda detaliului. Creeaza in culoare personaje cu atitudine, caractere. Le vezi in locuri ascunse, pe pereti de garaje sau pe picioarele podului de la Serbanesti.

“Pentru mine este o placere sa desenez. Prin graffiti incerc sa ma exprim ca persoana sau ca exemplu pozitiv. Ma exprim prin culoare. Ceea ce imi doresc este ca atunci cind treci pe linga un desen de-al meu sa te faca sa zimbesti. Ma inspira oamenii pe care ii intilnesc, firea, caracterul lor. Graffiti-ul prinde acea latura pozitiva, copilul din fiecare. Cind devine adult, omul uita de amuzament, de copilarie. Vreau sa aratam lumii ceva placut, nu vreau sa ma exprim vulgar. Cel mai bine ne-a inteles intentia o femeie in virsta, care se afla sub podul de la Serbanesti cind ne-am dus sa desenam. Cind ne-a vazut ce facem a spus: «Mai dati si voi culoare vietii». Ni s-a parut o zi perfecta pentru desenat”, marturiseste grafferul Monkink.

Primul sau graffiti a fost un autoportret, un personaj de desen animat, “un omulet simpatic” pictat sub pasarela de la Margineni. Era in clasa a VI-a.

“Fiecare om care deseneaza poate merge spre urban, deci spre graffer, sau spre artist. Cred ca pe mine m-a influentat si stilul de muzica pe care il ascult. Imi place hip – hop-ul”, mai spune grafferul bacauan.

A facut “decorul” pentru videoclipul Bacauwood

Monkink lucreaza de cele mai multe ori pentru propria placere dar a primit si numeroase comenzi de proiecte. A pictat spatii de joaca pentru copii, sedii de firme. Cea mai interesanta “comanda” de pina acum i s-a parut insa un proiect de decor pentru videoclipul “Bacauwood”, o piesa de hip hop bacauana, semnata de Alexsay, Legee si Antid8t.

Cel mai recent proiect de graffiti l-a realizat in aceasta vara intr-o comuna din judetul Olt, in casa bunicilor, unde s-a petrecut vacanta. Pentru ca nu a putut ajunge la mare, si-a pictat camera cu valuri si animale marine.

“99 la suta din graffiti-urile din spatiul public bacauan sint taguri, semnaturi. Ca sa intelegi graffiti trebuie sa treci prin etapa asta. Dar sint grafferi din Bacau care au ajuns mari, lucreaza pentru reviste, cum ar fi la qrip ( Allandalla)”, subliniaza grafferul bacauan.

Monkink spune ca graffiti este un hobby costisitor. Din declaratiile lui, un tub de culoare costa cam 17 lei iar pentru un proiect ai nevoie de aproximativ 10 tuburi.

Arta sau vandalism?

Grafferul bacauan nu exclude categoric eticheta de “vandalism” pe care unii o dau acestor tip de activitati insa personal se distanteaza de aceasta eticheta.

“Este si vandalism, dar nu mai mult decit alte lucruri care se intimpla in spatiul public. Toata lumea vandalizeaza. Afisele care se pun pe pereti sint puse ilegal. Dar in cea mai mare parte e arta. Cind nu expui nimic vulgar, este arta, nu vandalism.

O data doi domni politisti ne-au si spus ca apreciaza ceea ce facem, dar sa facem in asa fel incit sa nu ne mai prinda. Eu cred ca oamenii care numesc graffiti-ul vandalism se tem de culori, sint obisnuiti cu un teren arid”.

In opinia sa, grafferul este cineva cu simt artistic dezvoltat care isi expune propria persoana in vazul tuturor.

Foto: Liviu MAFTEI (Ziarul de Bacau, Mediafax)

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular