Gudurarea culturii pe lângă politic: epic fail

3
2555

gudura

Din câte știu, politicienii nu sunt o rasă superioară celorlalte categorii de cetățeni, i-aș considera astfel mai degrabă pe cei din categoria ”creatorilor”, oamenii de știință, artiștii, intelectualii. Prin urmare mi-e greu să înțeleg atitudinea celor din urmă de câte ori asist în spațiul public la gudurarea culturii pe lângă politic. Mi-e aproape greu să și privesc, pentru că am instantaneu viziunea unor cățelandri sau a unor mâțe frecându-se de picioarele stâpânilor pentru vreun os sau pentru vreun blid de mâncare. Pentru că asta e tot ce obții prin gudurare: resturi.

E vremea gudurărilor însă pentru că suntem în precampanie, perioada aceea în care politicul se îndrăgostește subit, bolnăvicios și trecător de mase. E aproape recomandabil să stai acasă în perioada asta, să nu participi la acțiuni publice pentru că inevitabil trăiești momente în care ”creatorii” se pun singuri în situații stânjenitoare față de politic.

De mai bine de zece ani de când tot iau parte ca jurnalist la diferite evenimente publice asist periodic la astfel de scene, n-am remarcat însă – ca o consecință a gudurării culturii pe lângă politic – o îmbunătățire a situației instituțiilor de cultură din municipiul Bacău. S-au schimbat, da, unii directori, dar problemele rămân aceleași.

Biblioteca Județeană, de exemplu, tot în Parcul Cancicov se află, în ”chirie” la Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Ion Borcea” – blocat astfel de a-și finaliza planul care a dus la construirea clădirii în formatul cunoscut, Galeriile”Alfa” tot nu au fost modernizate, hotelul de deasupra teatrului tot părăsit și fantomatic e, și în general totul e la fel, cultura e desconsiderată și, implicit, subfinanțată. Iar transformarea fostei biblioteci din centru într-o anexă a Primăriei cred că exemplifică cel mai bine, în mod simbolic, relația cultură – politică în municipiul Bacău.

Gudurarea aduce poate foloase temporare posesorului de coadă  – dar cu ce preț? E o mentalitate greșită, un obicei ineficient și nedemn, care nu produce o schimbare reală pe termen lung în favoarea culturii și a creatorilor.

Și acest comentariu nu are legătură directă cu ”eroii” recentei întâmplări la care am asistat, pentru că numele lor se schimbă mereu.

Ci este despre o mentalitate, despre o slugărnicie ineficientă și degradantă a unor oameni de cultură sau a unor manageri care dacă s-ar respecta mai mult, dacă și-ar respecta mai mult colegii și sensul menirii lor în lume, ar înțelege că politicul nu este o categorie superioară societății, ci în slujba societății. Că datul din coadă nu le face onoare și nu le va aduce niciodată respectul politicului. Profesionalismul, da.