Elevii bacauanii pregatesc cea de-a zecea editie a Festivalului de teatru in limba engleza pentru tineri – ID Fest. Revin cu comentariu. Acum comunicatul lor:
The Ingenious Drama Festival
a X-a ediţie
Unde: Teatrul Bacovia, Bacău
Când: 12-18 iulie 2009
Ce este?
The Ingenious Drama Festival, pe scurt I.D. Fest, este un festival-concurs de teatru în limba engleză pentru tineri. Este organizat în totalitate tot de tineri, prin Asociaţia „Ingenious Drama”, un organism propriu, proaspăt înfiinţat şi condus de către mai multe generaţii de seniori ai festivalului, care îşi propune să apropie tinerii de arta dramatică şi să prezinte comunităţii o alternativă în consolidarea educaţiei prin practicarea teatrului.
În cadrul acestei manifestaţii anuale se vor aduna 10 trupe de teatru de liceeni din întreaga ţară, pentru ca timp de o săptămână, Bacăul să devină un veritabil centru cultural al unei generaţii proaspete ce are multe de spus. Spectacolele vor fi realizate de amatori, dar exerciţiul artei dramatice îşi va arăta faţa printr-un profesionalism precis. Tradiţia festivalului este să promoveze multilingvismul, drept pentru care spectacolele vor fi prezentate în limba engleză. Anul acesta, la centenarul evenimentului, organizatorii îşi propun să adaoge la ultimele 9 ediţii, un 1, şi să dea rotunjime acestor 10 ani de I.D. Fest. 9 ediţii cu zâmbete, cu lacrimi, cu urcuşuri şi coborâşuri, cu cei care au luat sau nu calea teatrului, cu nopţi nedormite, cu disciplină şi seriozitate. Şi 1, care să închidă acest prim cerc de existenţă, să tragă primele concluzii direct dintre rândurile tinerilor ce fac posibil acest eveniment. Dar şi un 1 al noului, al surprizei, un 1 al unui început proaspăt, care dă posibilitatea celor ce participă la acest festival să-şi găsească propriile limbaje în artă.
Ce reprezintă I.D. Fest?
Această manifestaţie este una complexă, care valorifică mai multe zone ale amatorismului în arta dramatică, prin organizarea unor activităţi cât mai variate, originale, şi care au un caracter cumulativ şi evolutiv.
Competiţia în sine
Cele 10 spectacole vor fi prezentate în număr de două în fiecare dintre cele 5 zile de concurs. Participanţii vor beneficia de repetiţii ce se vor desfăşura după toate regulile profesionalismului. După fiecare reprezentaţie, fiecare trupă va primi, ca în fiecare an, feedback din partea unui juriu format din profesionişti ai lumii teatrale româneşti. Alături de doamna Coca Bloos, actriţă a Teatrului Mic şi colaboratoare cu unii dintre cei mai cunoscuţi regizori de film şi teatru din România, membră de onoare al juriului, vor mai fi dramaturgul Ştefan Peca, creatorul al spectacolelor eveniment de la Teatrul Luni de la Green Hours, doamna Mihaela Rădescu, actriţă a Teatrului Mic, şi scenografa Mihaela Ularu, creatoare a numeroase scenografii pentru regizori cunoscuţi de film şi de videoclip muzical.
De asemenea, pentru a ajuta tinerii în evoluţia lor artistică, şi pentru a dezvolta mai multe planuri de comunicare, după fiecare spectacol, publicul va avea posibilitatea să revină în sală şi să discute cu protagoniştii piesei ce tocmai au vizionat-o. Iar la finalul întregului concurs, spectatorii vor putea vota spectacolul preferat.
Concursul va începe şi se va termina cu o ceremonie de deschidere, respectiv una de premiere, care vor fi presărate cu diferite momente artistice.
Premiile oferite în urma jurizării vor fi: Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Cea mai bună regie, Cea mai bună coloană sonoră, Cea mai bună scenografie, Cel mai bun vorbitor de limba engleză, Cel mai bun spectacol. De asemenea va fi premiată şi calitatea organizatorică: Cel mai bun organizator şi Premiul „For Always Being Professional” (pentru întreaga activitate a celor mai vechi şi loiali organizatori).
Workshopuri
În timpul festivalului, participanţii vor lua parte la workshopuri, susţinute de absolvenţi ai secţiilor de actorie şi regie de teatru (din cadrul facultăţilor de teatru din ţară). Unii dintre aceştia au fost la rândul lor participanţi în cadrul festivalului, deci pot acum să le împărtăşească colegilor lor mai mici din experienţă dobândită prin educaţia dramatică. Conţinutul atelierelor va urmări o paletă largă de deprinderi scenice: construirea relaţiilor între personaje, mişcare ritmică, ateliere de personaj, tehnică vocală şi vorbire scenică, tehnici de lucru în teatru, arta improvizaţiei şi compoziţie scenică.
„Noaptea-n teatru”
În dorinţa de a experimenta noi activităţi spontane şi originale de exersare a artei dramatice, începând de anul trecut, organizatorii şi-au propus să introducă printre activităţi şi ateliere surpriză. Astfel că începând de anul trecut, participanţii sunt surprinşi cu un atelier de noapte (care se va desfăşura pe aceeaşi scenă pe care ei îşi prezintă spectacolele), în cadrul căruia le este testată concentrarea, coordonarea şi creativitatea în situaţii neaşteptate, dar distractive.
Searching for IDentity
Cea mai originală tradiţie a festivalului presupune ideea de cunoaştere între trupele participante. Această activitate se va materializa în final într-un scurt moment artistic înaintea ceremoniei de premiere. Trupele vor fi instruite să se „urmărească” între ele, dar nu în evoluţia lor scenică, ci în cea din „culisele” festivalului. Fiecare grup va primi în secret numele trupei pe care trebuie să o „urmărească” şi a cărei personalitate trebuie să o reprezinte pe scenă la final. Totul a pornit de la ideea de a crea relaţii durabile între şi cu participanţii. Astfel se va asigura găsirea unui limbaj comun, care să consolideze tradiţia participării unor trupe care mereu uimesc nu numai prin spectacolele realizate, ci şi prin caracterele individuale.
Spectacole invitate
Năzuinţele acestui eveniment au condus mereu spre o finalitate profesionistă. Aceeaşi idee se regăseşte şi în invitaţiile lansate în fiecare an celor care au mers pe drumul teatrului. Este vorba despre examenele de absolvire sau producţiile independente ale absolvenţilor din facultăţile de teatru din Bucureşti, fie ei viitori actori, regizori sau coregrafi.
Conceptul şi misiunea „Ingenious Drama”
Asociaţia „Ingenious Drama” este un organism non-profit la început de drum, dar cu ceva istorie „clandestină”. S-a născut, într-un fel sau altul, dintr-o nevoie, şi anume aceea de a continua o tradiţie – ID Fest. Istoria conceptului se regăseşte în naşterea şi creşterea acestui eveniment cultural, care a fost fondat şi organizat la ediţiile din 1998-1999, 2002-2005 de către British Centre SOL. Din varii motive, Centrul Britanic nu a mai putut derula acest proiect, dar ceva l-a ţinut în viaţă, în timp ce s-au perindat prin culisele lui câteva generaţii bune de organizatori. O energie necunoscută a adunat în fiecare an la un loc toate forţele proaspete şi ingenioase din acest mic oraş, şi a dus mai departe festivalul, fără a lua în seamă piedicile care s-au ivit mereu. De asemenea şansa cea mai mare a fost aceea de a avea mereu sprijin din partea unor organizaţii dornice să ajute un grup de tineri cu mult curaj.
Acum, la a zecea ediţie a evenimentului, Asociaţia Ingenious Drama a luat fiinţă din aceleaşi năzuinţe. O generaţie de seniori ID Fest şi una de organizatori tineri au vibrat pe aceeaşi undă, şi-au dat seama că sunt împinşi de aceeaşi energie inexplicabilă care a ţinut în viaţă, „clandestin”, acest festival şi au pornit la drum împreună pentru a crea un ONG propriu, profitând cât mai mult de această energie şi de îmbunătăţind mereu calitatea şi implicarea evenimentului.
Ingenious Drama este un concept care îşi propune să apropie tinerii (mai ales liceenii) de artele spectacolului şi tot ce implică acestea. Ideea de „dramatic” este pusă în aplicare prin prezentarea în cadrul comunităţii (atât naţională, cât şi internaţională) a tinerilor în dialog cu scena. Nu se urmăreşte doar crearea unui cadru favorabil practicării teatrului la nivel amatoricesc, ci şi transformarea acestei activităţi într-o metodă de educare alternativă. Tinerii trebuie instigaţi la cultură prin propriile limbaje de exprimare, iar arta dramatică oferă libertatea de a consolida şi împrospăta bazele lor culturale. Iar cei care îşi vor găsi calea în această deprindere, pot forma noua generaţie nouă de oameni de teatru. Pentru cei care nu îşi găsesc în teatru o vocaţie, dorim să provocăm la exersarea creativităţii şi imaginaţiei şi să oferim o metodă bună de introspecţie prin practicarea teatrului. De asemenea, se urmăreşte unirea mai multor generaţii prin dovada că teatrul poate fi educativ, prin extragerea a ceea ce este pozitiv din disciplină şi seriozitate.
Programele asociaţiei aspiră spre un caracter internaţional, în special prin promovarea multilingvismului, mai exact prin practicare artelor spectacolului în diferite limbi (cu accent pe limba engleză).
O altă latură pe care o urmăreşte I.D Fest este dezvoltarea caracterului profesional. Acest lucru se va realiza în special prin organizarea evenimentului 100% prin forţa tinerilor în formare. Organizatorii voluntari vor învăţa nu numai ce este teatrul, ci vor căpăta diferite deprinderi necesare în organizarea şi managementul unui eveniment cultural. Astfel se va pune accent nu numai pe partea artistică, ci şi pe cea organizatorică, cea a oamenilor din culise, care sunt la fel de importanţi, şi nu în ultimul rând, se vor găsi, regăsi sau consolida vocaţii.
Contact:
Simina Zidaru
coordonator proiect
tel. 0749.599.302
Diana Rusu
coordonator proiect
tel. 0731.510.520
Motoca Marius
preşedinte organizaţie
tel. 0740.511.816
Sursa Foto si Comunicat: Asociaţia „INGENIOUS DRAMA”
contact.idfest@yahoo.com