ID Fest 2012 spune povestea ta

„Bagi theme song-ul, intră publicul, dai drumul la confetti, apoi intru eu”. Ultimele detalii ale ceremoniei de deschidere se fixează la microfon, de pe scena mare a Teatrului Municipal „Bacovia”, în timp ce vibraţia festivalului a început să se facă deja simţită în sala de spectacol, în întreaga clădire. Zeci de liceeni, fete şi băieţi, din diferite colţuri ale ţării s-au reunit duminică, 15 iulie, în Bacău, pentru a participa, timp de o săptămînă, la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru în Limba Engleză pentru Tineri „Ingenious Drama Festival” (ID Fest).

Sînt energici, expansivi, zgomotoşi, poate puţin egocentrici şi poate puţin aroganţi, dar sînt frumoşi, inteligenţi, talentaţi şi inventivi. Iar ID Fest-ul este spaţiul lor de exprimare, al celor care au decis să-şi dedice anii de liceu teatrului, limbii engleze, cunoaşterii şi dezvoltării personale.

În perioada 16 – 21 iulie, 11 trupe de liceeni din Bacău, Botoşani, Suceava, Piatra Neamţ, Bucureşti şi Timişoara vor concura în cadrul festivalului, pe scena Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău, în spectacole realizate după piese scrise de autori celebri sau după texte originale scrise chiar de ei, şi care vorbesc despre preocupările şi interesele vîrstei lor.

Firul roşu al ediţiei 2012, motto-ul de anul acesta, va fi „Tell your story” (Spune-ţi povestea”), o invitaţie la comunicare şi creativitate, făcută şi în cadrul unui moment coregrafic realizat de organizatori, printre picături de ploaie (furtuna de duminică dupa-amiză din Bacău a provocat o mică inundaţie pe scena Teatrului Municipal „Bacovia”, în plin moment festiv).

„O să încercăm să spunem o poveste, nu doar a participanţilor, ci şi a festivalului”, au subliniat organizatorii la ceremonia de deschidere. Pentru atingerea obiectivului, au mai „avertizat” gazdele băcăuane, vor fi folosite şi camere video, care vor urmări să suprindă în imagini personalitatea, ritmul, energia festivalului.

„O să vă filmăm la party, o să vă filmăm dimineaţa, la prînz şi seara, cînd mîncaţi, cînd vă schimbaţi, cînd dormiţi, o să vă filmăm şi în duş. Ce va ieşi vom vedea la final, într-un film care va include cele mai interesante secvenţe”, au declarat cu zîmbetul pe buze Buzzi Dragoş (Buzz) şi Paul Bîrgăoanu, foşti organizatori ID Fest, entertaineri ai actualei ediţii.

Un film similar a fost prezentat publicului chiar la ceremonia de deschidere, însă, din păcate formula aleasă pentru proiecţie (pe cortina din faţa scenei) a făcut aproape imposibilă vizionarea sa de către spectatorii din primele rînduri ale sălii de teatru.

Prima seară s-a încheiat cu vizionarea spectacolului invitat „We are camera”, de Fritz Kater, o producţie teatrală independentă, în regia lui Horia Suru, care are în distribuţie actori profesionişti şi elevi de liceu, membri ai unor trupe de teatru pentru liceeni din Bacău.

Horia Suru va fi prezent pe durata festivalului şi în calitate de mebru al juriului, alături de actriţa Mihaela Rădescu, criticul de teatru Doru Mareş, vorbitorul nativ de limbă engleză Oliver Williams şi, o prietenă dragă a festivalului, actriţa Coca Bloos, care participă anul acesta pentru a şasea oară la ID Fest-ul elevilor băcăuani pasionaţi de teatru.

Pe durata următoarelor şase zile din programul actualei ediţii, membrii trupelor aflate în concurs vor putea lua parte la ateliere de teatru susţinute de tineri actori profesionişti precum Horia Suru, {tefan Huluba, Dragoş Muscalu, Bogdan Rădulescu, Andrei Runcanu şi Ştefan Lupu. Cea de-a doua zi din programul ID Fest 2012, luni, 16 iulie, aduce în faţa publicului o trupă din Bucureşti (Brainstorming) şi una din Bacău (In the spot). Intrarea este liberă.

Sursa FOTO: Contrasens

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular