Il iubim monoton sau nu-l mai iubim?

12
919

bacovia-baran.jpgBacaul a fost ocupat vineri sa fie gazda memorabila pentru Emil Boc, Crin Antonescu, Varujan Vosganian si altii ca ei, asa ca la Casa Memoriala „George Bacovia” comemorarea celor 52 de ani de la moartea poetului s-a consumat in discretie, cu putini participanti.

George Bacovia a fost comemorat ca om si rememorat ca autor. Desi anumiti biografi ai sai au scris despre poet ca era ateu, preotii Toma Popescu si Constantin Leonte au tinut vineri o slujba de pomenire pentru „robii lui Dumnezeu” George, Agatha si Gabriel, dupa toate regulile crestinesti.

bacovia-pomenire.jpg

Gazdele Casei, muzeografii Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, au pregatit cozonaci, pasca, oua rosii si colaci, sa le imparta „de sufletul” celor morti. A fost o intilnire stranie cu latura umana a lui Bacovia. Ma uitam la obiectele din casa, la patul de metal din camera lui, la caciula de blana si la palaria agatate in cuierul din aceeasi incapere, la masa de scris, la toate acele obiecte care i-au apartinut. E util exercitiul ca sa constientizezi ca Bacovia nu este doar un autor din manual.

Structura evenimentului e cam aceeasi de ani de zile, de cind la Casa Memoriala se organizeaza aniversari sau comemorari. Zona de public e salvata de elevi adusi de un cadru didactic. Un profesor citeaza “personalitatile care l-au omagiat” pe poet, cineva citeste sau recita din versurile lui. s.a.m.d.

bacovia-salon.jpg

Cum am putea sa ne apropiem diferit de Bacovia? Cum am putea sa nu-l iubim monoton? Este Bacovia prea sumbru pentru aceste vremuri suficient de amare?

In spatele Casei este o curte frumoasa, un fel de parculet, cu copaci, banci si sculpturi. Cum ar fi oare sa se organizeze aici intr-o seara de mai un spectacol de poezie? Cum ar fi oare o zi a portilor deschise la Casa Bacovia in care vizitatorii sa fie condusi in tacere prin incaperi, doar la pianul din salon cineva sa cinte in continuu “Decembre” sau ceva vesel, mult mult mai vesel?

Tu ce crezi, bacauanule, simti ca Bacovia este ca un blestem pentru oras? Te-ai saturat sa auzi ca Bacaul este “orasul lui Bacovia”? Sau esti mindru? Te apasa sau “ti se filfiie”?

Foto: Mihnea Baran