Bacaul a fost ocupat vineri sa fie gazda memorabila pentru Emil Boc, Crin Antonescu, Varujan Vosganian si altii ca ei, asa ca la Casa Memoriala „George Bacovia” comemorarea celor 52 de ani de la moartea poetului s-a consumat in discretie, cu putini participanti.
George Bacovia a fost comemorat ca om si rememorat ca autor. Desi anumiti biografi ai sai au scris despre poet ca era ateu, preotii Toma Popescu si Constantin Leonte au tinut vineri o slujba de pomenire pentru „robii lui Dumnezeu” George, Agatha si Gabriel, dupa toate regulile crestinesti.
Gazdele Casei, muzeografii Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, au pregatit cozonaci, pasca, oua rosii si colaci, sa le imparta „de sufletul” celor morti. A fost o intilnire stranie cu latura umana a lui Bacovia. Ma uitam la obiectele din casa, la patul de metal din camera lui, la caciula de blana si la palaria agatate in cuierul din aceeasi incapere, la masa de scris, la toate acele obiecte care i-au apartinut. E util exercitiul ca sa constientizezi ca Bacovia nu este doar un autor din manual.
Structura evenimentului e cam aceeasi de ani de zile, de cind la Casa Memoriala se organizeaza aniversari sau comemorari. Zona de public e salvata de elevi adusi de un cadru didactic. Un profesor citeaza “personalitatile care l-au omagiat” pe poet, cineva citeste sau recita din versurile lui. s.a.m.d.
Cum am putea sa ne apropiem diferit de Bacovia? Cum am putea sa nu-l iubim monoton? Este Bacovia prea sumbru pentru aceste vremuri suficient de amare?
In spatele Casei este o curte frumoasa, un fel de parculet, cu copaci, banci si sculpturi. Cum ar fi oare sa se organizeze aici intr-o seara de mai un spectacol de poezie? Cum ar fi oare o zi a portilor deschise la Casa Bacovia in care vizitatorii sa fie condusi in tacere prin incaperi, doar la pianul din salon cineva sa cinte in continuu “Decembre” sau ceva vesel, mult mult mai vesel?
Tu ce crezi, bacauanule, simti ca Bacovia este ca un blestem pentru oras? Te-ai saturat sa auzi ca Bacaul este “orasul lui Bacovia”? Sau esti mindru? Te apasa sau “ti se filfiie”?
Foto: Mihnea Baran
Oamenii nu-l cunosc pe Bacovia. Nici macar cei care lasa urme prin presa despre un eveniment sau altul, organizat in cinstea lui Bacovia, nu-l cunosc pe acest poet. La „Plumb si „Lacustra” se reduce interesul romanilor si al bacauanilor pentru acest poet. Multi nici macar nu stiu ca Bacovia a scris si proza; si inca ce proza. In ceea ce le priveste pe individele care se ocupa de Casa Memoriala „G. Bacovia” (ma refer aici la respingatoarele matroane: Ioana Baitan si Silvia Iacobescu), acestea sunt prea dezinteresate de fenomen pentru a face ceva si chiar daca nu ar fi dezinteresate sunt, oricum, prea neputincioase. Nu au nici pregatirea necesara, nici forta intelectuala pentru a schimba ceva. Cat priveste lucrurile despre care spui ca le-ai vazut in aceasta casa, lucruri ce au apartinut odata poetului, va trebui sa te dezamagesc. Nici macar 10% din ce mai exista in casa, la ora actuala, nu i-a apartinut vreodata lui Bacovia. Au disparut multe lucruri, iar salturile de la o institutie la alta a casei Bacovia (ba Biblioteca Judeteana, ba Complexul Muzeal) au avut ca unic scop tocmai musamalizarea acestor disparitii misterioase de obiecte. Asa ca nu te mai iluziona…!
@rasky,
pari sa stii mai multe. Ai putea sa spui, atunci, ce lucruri au disparut din casa sau de unde sint cele care „nu-i apartin”? Tu ce crezi ca trebuie facut? Cum vezi viitorul acestei Case memoriale?
nu sunt singurul care pare sa stie mai multe… stii si tu destul de multe, dar preferi sa stai cu mainile in san…
@rasky,
Mi se pare numai mie sau tocmai te-ai eschivat de la un raspuns?
posibil…
@Laura: Sunt multe intrebari directe pe care le adresezi in articolul tau. Sunt si mai multe cele pe care le sugerezi printre randuri 🙂
Eu l-am trait altfel pe Bacovia, intr-unul din spectacolele avute in perioada liceului (nu sunt foarte sigur daca ai participat si tu, dar sunt convins ca o doamna de la Revista Ateneu a scris despre acest spectacol – cred ca Mihalache se numeste). Altfel, intocmai pentru ca ma saturasem de eternele „Lacustra” si „Decembre” incluse-n manuale, de „orasul lui Bacovia” ca fiind unul monoton si gri, de acel „sumbru” dus pana la extrem in unele comentarii contemporane. Iar „altfel” a insemnat tanar, viu, prezent, cu grijile, durerile, nevoile, slabiciunile, dorintele, visele, puterile oricarui om de pe pamantul asta.
Ma bucur cu / de ce-a lasat in urma, pentru viitor: proza si poeziile sale.
@Rasky: ce motive (serioase) ai sa ataci „iluziile” altora? sau ce relevanta (si pentru cine) are sa afli cate obiecte au fost „mutate” odata cu salturile casei memoriale de la o institutie la alta? Si daca tot stii „prea multe”, macar impartaseste-le si cu altii. S-ar putea sa iti / ne fie de folos.
Alin, am cautat citeva minute in arhiva articolelor de atunci, pt ca imi amintesc intr-adevar un recital al tau, intr-o idee foarte originala, impresionant mai ales pentru ca erai elev, dar nu stiu cum l-am denumit si mi-e dificil sa-l gasesc. Am ramas, nu stiu de ce, cu impresia ca era despre Eminescu. Poate nu ar fi o idee prea rea sa refaci acest spectacol, chiar pentru Casa Memoriala.
„Doamna Mihalache” de la „Ateneu” este doamna Carmen Mihalache, in prezent redactor sef al revistei.
Referitor la ce spune rasky, daca unele obiecte sint disparute este un delict contra patrimoniului cultural, deci are relevanta. Eu insa nu am astfel de informatii. Si daca nici el nu spune ceva concret, poate ca nici el nu are.
Stiu ca doamna Carmen Mihalache ( multumesc:) ) a scris in revista Ateneu la momentul respectiv despre spectacol (si despre mine) un articol care avea o denumire ca asta (sau apropiata) . A fost spectacolul de inceput al Festivalului National „George Bacovia” – nu mai stiu a cata editie, dar cu siguranta s-a intamplat in 2004, pentru ca eram in clasa a 12-a.
Impresia pe care o ai, referitor la un spectacol despre Eminescu, e intemeiata, intrucat tot in clasa a 12-a (mai prin ianuarie, if i remember correctly) am pus „in scena” amfiteatrului liceului cateva poezii si ceva proza de-ale lui, impreuna cu niste colegi si parca (cu o siguranta de peste 80%) ai fost si tu in sala 😉 .
Sunt de acord cu faptul ca daca unele obiecte din casa memoriala sunt disparute, atunci asta semnifica un delict contra patrimoniului cultural. Dar ar fi nevoie de o mica „revolutie” in jurnalismul cultural bacauan pentru ca aceste detalii sa iasa la supravata si, astfel, actiunea sa capete relevanta. Revolutia trebuie, cu siguranta, sustinuta intr-un ritm constant si bine pus la punct. Tu stii mai bine ce inseamna asta.
am uitat sa spun denumirea articolului: Bacovia ca un „angry young man”
Nu atac iluziile altora, dar nici nu-mi place sa-i vad pe altii cum se iluzioneaza fara motiv. Cat priveste Casa "Bacovia"… sunt foarte multe de facut acolo, tocmai pentru ca nu exista nimic. Se vorbeste in text despre gradina casei si ce ar insemna pentru bacauani si memoria poetului o sezatoare in cadrul careia sa se recite poezia lui Bacovia. Eu iti spun ca daca ai fi fost putin mai atenta si ai fi mers si prin spatele casei ai fi vazut in ce hal se prezinta acea gradina. Nu sunt in stare nici macar sa o ingrijeasca, sa tunda iarba, ce sa mai vorbim de sezatori?! Apoi, ma intrebai de lucrurile care lipsesc din casa Bacovia. De ce nu esti curioasa sa ceri un inventar al lucrurilor care existau in acea casa in anul 1991, sa spunem, si sa-l compari cu inventarul zilelor noastre. Sunt aproape sigur ca vei constata disparitia unor seturi de uz casnic sau a unor tablouri, printre care s-ar putea numara si unul pictat de Octav Bancila, daca nu ma insel. Si sunt multe astfel de nereguli. Dar acum, pentru ca m-ai provocat, am sa spun ceva mai mult decat as fi vrut si am sa-ti ofer si cateva motive care te vor impiedica sa mergi mai departe cu o astfel de ancheta. Problema o vei intampina la "domnisoara" Iacobescu. Individa va reactiona la inceput surprinsa si putin umila in momentul in care ii vei cere aceste inventare. Apoi, daca insisti, iti va spune, cu autosuficienta si nesimtire in glas, ca nu-ti poate oferi aceste inventare, ca institutia ei se plaseaza in afara acestei raspunderi si ca nici macar politia nu are dreptul sa ceara astfel informatii =)) …auzi…probabil va trebui sa faci rost de o procura de la Ministerul Culturii si Cultelor sau probabil sa vii cu Paleologu, in persoana, pentru a-ti oferi documentele de care ai nevoie pentru a demonstra neregulile =)) . Mai departe, vazand ca insisti si esti hotarata sa mergi pana in panzele albe, va incepe sa-ti trimita drepturi la replica la fiecare articol pe care il vei scrie despre puii ei, muzeografii incompetenti, pe care ii apara ca o closca degenerata si te va transforma in dusmanul Complexului Muzeal, acuzandu-te de tot felul de interese ascunse, printre care distrugerea imaginii unei embleme culturale a Bacaului =))=)) .. cum sa nu. Ei bine…tu cunoscand foarte bine fiecare pas al unui asemenea demers vei prefera sa nu te complici. De ce sa strici relatiile cu "minunatii" de la muzeu si sa-ti ingreunezi, astfel, munca. Pentru ca aceeasi situatie o intalnesti peste tot (directia de patrimoniu, teatru, biblioteca judeteana s.a.). Presa culturala din Bacau se limiteaza la consemnari, de cele mai multe ori elogioase, intretinute de prieteniile tesute intre redactori si diversi responsabili din acest sector al vietii bacauane. E mai simplu asa, mai comod, dar ineficient si… sincer…fara rost. Prieteniile in presa te impiedica sa-ti faci treaba.
Revenind la Casa Bacovia, ar mai fi ceva extrem de important de spus. Intereseaza-te care este distanta limita admisa pentru ridicarea unui imobil in apropierea unei cladiri de patrimoniu (ceea ce Casa Memoriala "George Bacovia" este) si explica-mi, te rog, ce cauta acea vila de prost gust construita, nu cu mult timp in urma, chiar in coasta casei memoriale? Cine a permis ridicarea unei asemenea monstruozitati si in ce masura s-a respectat, acolo, distanta limita? Asta si ca raspuns la invocarile matroanei Baitan, legate de atingerea binecuvantata si actiunile nobile de mecenat pe care le-a demonstrat Sechelariu, fata de casa "Bacovia", in timpul mandatelor sale…..
P. S. Si ce ti-am scris aici e doar o mica parte din ce aveam de spus…..
rasky,
esti un tip destept si sint de acord cu multe din problemele ridicate de tine, dar vad ca esti cam patimas si ai tendinta sa generalizezi raul (ex: „Acolo nu exista nimic”. Nu spune asta, ca poate fi folosit de cineva ca argument s-o desfiinteze definitiv, fiind zona centrala…). Poate din aceasta discutie va fi iesi ceva bun, ideea unei campanii de presa pentru binele Casei „Bacovia”, de exemplu, dar stim amindoi dinainte ca exista sanse ca o ancheta serioasa pornita in presa locala, cel putin, sa moara la un telefon. Despre iluzii n-are rost sa vorbim, fiecare cu ale lui, n-ai tu treaba. Despre relatii, aici ai tu iluzii, de ziaristi nu va spune nimeni ceva de bine vreodata, in absenta. Is calita.
In privinta gradinii, am fost „putin atenta” cum spui, am mers si, cel putin in ziua comemorarii iarba era tunsa si gunoiul era strins, daca despre iarba vrei sa vorbim. N-am pus poza din gradina, ca n-am facut poze. E adevarat ca in discutiile mele cu Ioana Baitan cu o saptamina inainte de eveniment, se plingea ca nu ajuta nimeni Casa Bacovia si se referea inclusiv la aspectul gradinii. Cit despre spectacole, ca eu n-am zis „sezatori”, nu trebuie sa le faca Muzeul. Pot sa le faca actorii, elevii, studentii, oricine.
O sa ma interesez despre aspectul legat de posibile disparitii, dar un inventar al bunurilor de patrimoniu chiar nu stiu daca e ok sa ni se dea. Le-am putea publica si va fi un pont numai bun pentru hoti. Tu de tabloul lui Octav Bancila de unde stii?
Cind spui „presa culturala” la ce te referi? Daca te referi la redactorii culturali din presa cotidiana, e o poveste mai lunga, daca te referi la revistele de cultura din Bacau, din cite stiu, singurele anchete pe care le au sint cele literare. Aceste publicatii sint finantate fie din plan local (Consiliul Judetean), fie de Ministerul Culturii, asa ca nu e loc de revolta. Doar sa scoata cineva pe cont propriu un lunar de anchete din domeniul cultural. Nu-i o idee foarte rea, zic eu.
Povestea cu vila si Casa Bacovia e de prin 2001 – 2002, nu e de acum. Au trecut 7-8 ani si vila se simte bine, dupa cum vezi…si proprietarii. Crezi ca va darima cineva vila aia? Chiar daca Ioana Baitan spunea ca, din cauza cladirii cu etaj, peretele din spate al Casei se lasa spre interior.
Una peste alta, este bine ca se discuta, si ma bucur ca n-ai tacut. Am o rugaminte, insa, nu mai folosi apelative injurioase la adresa oamenilor despre care scrii aici. Daca ai naduf, fii macar inventiv, sa nu ne prindem. 🙂
ciudat, sa arati sanii unei femei si sa spui ca e „Arta erotica”.