In memoria lui Octavian Voicu

voicu.jpgPe 7 ianuarie 2010 s-au implinit cinci ani de cind poetul bacauan Octavian Voicu si-a luat ramas bun de la aceasta lume, in care a propavaduit iubirea de oameni si de cultura.

Luni, 11 ianuarie, cei care l-au iubit pe acest om „care n-a urit pe nimeni”, scriitori, artisti plastici, profesori, jurnalisti, au participat la o slujba de pomenire, oficiata de preotul Constantin Leonte, si la un moment comemorativ, organizate in biblioteca Uniunii Artistilor Plastici din România – Filiala Bacau, de pictorul Dionis Puscuta, fiul poetului, de Asociatia „Octavian Voicu” si de Filiala Bacau a Uniunii Scriitorilor din România.

Ca si anul trecut, cind membrii Asociatiei s-au intilnit in memoria poetului, profesorii si criticii literari Grigore Codrescu si Petre Isachi, publicistul Cornel Galben, poetii Petru Scutelnicu, Nicolae Mihai sau Dumitru Braneanu, si nu doar ei, au rememorat momente din viata lui Octavian Voicu sau de la despartirea de el, in cimitirul satesc de la Viforeni, si au lecturat cele mai frumoase poezii ale celui care se despartea de oameni cu salutul memorabil „Cu iubire, dragule”.

„Octavian Voicu facea parte din rasa celor care iubeau cartea, poezia, oamenii. Avea in el o anumita evlavie, o anumita credinta” (criticul literar Petre Isachi).

Dionis Puscuta a declarat ca are in posesia sa peste 30 de caiete, memorii ale tatalui sau, pe care le ofera spre publicare, fara a cere drepturi de autor.

„Cind se vor implini sapte ani, cred ca o sa-l aduc linga mama. Este in Bacau o scoala cu numele sau, o biblioteca, ar mai trebui o strada. Domnul Constantin Calin a spus ca ar trebui sa cer ridicarea unui bust, dar nu eu trebui sa fac aceasta solicitare, ar fi interpretat”, a mai spus fiul poetului.

„Poate de aceea e asa de iubit, pentru ca el a iubit pe toata lumea. Asta ar trebui sa facem si noi” (poetul Nicolae Mihai, mesager al poetului Stefan Dincescu)

Voi ce amintiri aveti despre Octavian Voicu?

Sa va ajut cu o poezie din „Cartea lui copil imparat” (Octavian Voicu, Editura „Corgal Press”, Bacau, 2002):

Doamne, fii tai ne creste

Ingerasul de zapada
a venit ca sa ma vada
Ingerasul cel de nea
a venit si vrea sa stea
Impreuna-acum vom spune
Domnului o rugaciune
Doamne, de mai sus de cer
eu acestea vreau sa-ti cer
sanatate, mingiiere
sa fac bine da-mi putere
pe pamint pace sa fie
si sa scriem poezie
de din toate româneste
Doamne, fii Tai ne creste!

La comemorare a fost prezenta si Mara Puscuta (foto, alaturi de Dionis Puscuta), nepoata poetului, care a impartit prietenilor bunicului sau luminari si colaci. A impartit la toata lumea.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular