In the Spot a deschis „secţiunea” băcăuană a ID Fest-ului

0
676

Trei trupe băcăuane concurează anul acesta la Festivalul Naţional de Teatru în Limba Engleză pentru Tineri „The Ingenious Drama Festival” (ID Fest),eveniment care se desfăşoară în perioada 15 – 21 iulie, pe scena Teatrului Municipal Bacovia” din Bacău. Cea care a deschis „secţiunea” băcăuană a competiţiei a fost In the Spot, înscrisă anul acesta în festival cu spectacolul de comedie „Alice’s Adventures with Poorly Cooked Cafeteria Seafood”, de Don Zolidis, dramaturg, scenarist şi fost profesor de liceu american.

Piesa, inspirată de „Alice în ţara minunilor”, de Carroll Lewis, aduce acţiunea în contemporan, abordînd cu umor, într-un registru ironic şi parodic, relaţiile imperfecte ale adolescenţilor cu familia, şcoala şi societatea, şi problemele specifice vîrstei lor.

„Hello there. Numele meu este Alice. Locuiesc într-un oraş aproape de tine. Aş putea să fiu fata de lîngă tine. Aş putea fi fata cu care nu ai vorbit niciodată. S-ar putea nici să nu ştii că exist”, spune personajul principal al piesei lui Don Zolidis, o elevă de liceu, cu o slabă stimă de sine, problemă accentuată atît de familia sa, cît şi de şcoală. „Pînă nu împlineşti 18 ani părinţii pot să-ţi facă ce vor ei şi să numească asta educaţie”, este o altă replicâ definitorie pentru ideea acestui spectacolul.

Tinerii actori din distribuţie au avut o comunicare bună pe scenă şi au reuşit să construiască momente semnificative, pline de haz, însă atmosfera generală a fost neunitară, fapt cauzat de unii interpreţi ai rolurilor, fără aplomb scenic, şi de segmentarea, temporară, a fluxului energetic al spectacolului.

S-au remarcat în schimb elevii Doru Maftei (Waldo, Mad Hatter – foto), elev al Colegiului Naţional de Artă „George Apostu”, actor debutant în In the Spot, care a devenit de la prima apariţie pe scenă preferatul publicului, prin talentul său, şi printr-o foarte bună stăpînire a limbii engleze, şi Bianca Andrieş (Alice – foto), elevă a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, foarte potrivită în rolul în care a fost distribuită.

Spectacolul a fost bine primit de public, format în majoritate de colegi, prieteni şi părinţi ai tinerilor actori, care au oferit apaluze îndelungi, flori şi felicitări verbale membrilor In the Spot, însă la momentul de feed-back, în care spectatorii au posibilitatea să adreseze actorilor întrebări referitoare la producţia preyentată, voci profesioniste de teatru au găsit şi cusururi.

„Aveţi grijă totuşi că, din punctul meu de vedere, încercaţi să refaceţi cumva ce aţi făcut anul trecut, aveţi grijă că în unele zone vă duceţi prea mult. Vă pierdeţi în cioace care nu au nicio legătură. Încercaţi să vă bucuraţi de ce aveţi acolo, v-aţi bucurat destul de puţin”, le-a spus Ştefan Huluba, tînăr actor profesionist, născut în Bacău, fost membru Ingenious Drama Festival.

Evaluarea finală o va face însă juriul, format din actriţele Coca Bloos, Mihaela Rădescu, criticul de teatru Doru Mareş, Oliver Williams, actorul şi regizorul Horia Suru .

Anul acesta sînt înscrise în competiţie 11 trupe, din Bacău, Botoşani, Suceava, Piatra Neamţ, Bucureşti şi Timişoara. Luni a mai jucat Brainstoming (Bucureşti) iar marţi, a urcat pe scena ferstivalului cea de-a doua trupă băcăuană din programul ID Fest 2012, A.C.T.Bacău. Cea de-a treia (conform programării) concurentă băcăuană, Nobody’s Group, va juca vineri, 20 iulie, de la ora 15.00. Intrarea este liberă.

Programul ID Fest 2012, pentru zilele următoare:

Miercuri:
15:00 Atelierul de teatru (Botoşani)
17:00 Drama Club (Botoşani)
20:00 Hooleelogans (Timişoara)

Joi:
15:00 Limelight (Bucureşti)
17:00 The Knockers (Suceava)
20:00 Cheer up (Piatra Neamţ)

Vineri:
15:00 Nobody’s Group (Bacău)
17:00 Heavenly Hell (Timişoara)

Sîmbătă:
15:00 Searching for I.D.
18:00 Ceremonia de închidere

Sursa FOTO: Contrasens