Centrul de Cultură ”George Apostu” din Bacău promovează prin programele și proiectele sale, în mod constant, nu doar elita culturii naționale, ci și dialogul intercultural, care crează continuu punți de comunicare între cultura română și culturile altor țări, ceea ce face din instituția băcăuană o ambasadă pentru relații culturale internaționale benefice pentru România.

După ce, în luna mai, instituția a găzduit un eveniment dedicat unor personalități culturale iraniene, joi, 8 iunie, Centrul de Cultură ”George Apostu” a organizat vernisajul expoziției ”Fascinanta Indie”, cu sprijinul Ambasadei Republicii India în România.

Evenimentul a avut energia și nivelul unei întruniri diplomatice, de diplomație culturală, atât prin prezența invitaților, cât și prin prisma discuțiilor purtate la vernisaj.

”Expoziția Fascinanta Indie promite să ne ofere o călătorie imaginară, fastuoasă, pe coordonate culturale și spirituale. India este pentru prima data prezentă aici, în Bacău, în istoria noastră de peste 600 de ani. Mark Twain spunea despre India că este mama istoriei, bunica tradiției și străbunica legendelor.

India este o țară cu totul aparte, este un univers cu totul special, plin de culoare, e o planetă trepidantă, de o diversitate unică în lume.

India este poate că singura țară din lume care a învățat să scrie povești de iubire în piatră, cu arabescuri foarte fin cioplite, cu milioane de pietre prețioase. Taj Mahal-ul ar trebui văzut de fiecare bărbat, măcar o data în viață, ca să se gândească preț de câteva clipe pentru care dintre iubirile lui ar fi capabil să cioplească în marmură alb-albastră iubirea.

India este o țară fascinantă pentru că este o țară de o diversitate culturală, religioasă, lingvistică unică în lume. Fără îndoială că întâlnirea de astăzi este una de diplomație culturală”, a declarant prof.dr.Alin Sebastian Popa, amfitrionul evenimentului, în discursul său de deschidere.

Oaspetele de onoare a fost Excelența Sa Rahul Shrivastava, Ambasadorul Indiei la București, care a vorbit despre importanța expoziției băcăuane, în contextul în care anul acesta se împlinesc 75 de ani de relații diplomatice între India și România.

”Mă bucur că sunt în Bacău și mă bucur că sunt atât de multe persoane aici. Cu Bacăul avem relații de cooperare de mai multe decenii, dar în ceea ce privește domeniul culturii aceasta este prima expoziție.

De ce este important? Pentru că relațiile noastre cu România nu au început cu domeniul economic sau politic, ci au început cu domeniul culturii. Încă din secolul al XVIII-lea am avut pictori, scriitori, filologi români care au venit în India, acestea au fost primele relații de cooperare pe care le-am stabilit cu România, și începând de atunci aceste colaborări cu scriitorii români au continuat, cei mai cunoscuți fiind Mircea Eliade și Mihai Eminescu.

Importanța acestei expoziții rezidă și din faptul că se împlinesc 75 de ani de relații diplomatice între India și România. În acești 75 de ani am avut relații politice foarte bune, dar nu atât de extinse și de intense pe cât ne-am fi dorit.

De aceea aș dori sp reiterez ideea că sunt foarte fericit să mă aflu aici, m-am așteptat să fie mai puțini oamnei, ar sunt fericit că sunteți într-un număr atât de mare. Mulțumesc Centrului de Cultură ”George Apostu” și tuturor celor care au depus eforturi pentru a pregăti această expoziție!”, a declarant Excelența Sa Ambasadorul Indiei la București, la vernisaj.

Au mai luat parte la eveniment, vorbind despre ce înseamnă India pentru țara noastră,sau pentru sine, oficilități locale și județene, dar și elevi, profesori, oameni de cultură, pensionari interesați de ”Fascinanta Indie”.

Un rol important în organizarea evenimentului l-a avut Marcela Lăzăroiu, reprezentantă a Direcției Marketing și Dezvoltare din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, fost cadru didactic, pasionat de India, care în discursul său s-a adresat în principal elevilor prezenți la eveniment.

”Tot ce este astăzi aici a fost un vis de-al meu, de când lucram ca coordonator al Centrului de Promovare Turistică Comănești  – acum un an și ceva în urmă. Sunt fost cadru didactic și acum vin cu inima către elevi și studenți, pentru că atunci când am gândit acest lucru am făcut-o pentru voi, pentru că mi-am zis: ”Ce cultură și ce moștenire le putem da noi copiilor noștri?”, pentru că în școală punem bazele culturii și tradițiilor românești, bineînțeles, dar le dăm copiilor și aceste aripi, ca ei să zboare, să poată să vadă și alte culturi și alte tradiții, în acest caz fiind vorba de India. Poate reușim să vă dăm acele rădăcini românești dar și acele aripi să puteți să zburați, să puteți să vă completați, pentru viitorul dumneavoastră, caracterul, să puteți ajunge unde vă doriți”, s-a adresat Marcela Lăzăroiu elevilor și studenților prezenți.

Expoziția ”Fascinanta Indie”  – care este deschisă la Centrul de Cultură ”George Apostu” între 8 și  13 iunie – include obiecte de artizanat realizate în diferite tehnici de prelucrare a lemnului și a metalului, porturi tradiționale, sculptură în marmură, obiecte de ceramică albastră, panouri informative și imagini de mari dimensiuni din fascinanta Indie, care pot deveni fundaluri perfecte pentru fotografii de colecție ale fiecărui vizitator.

Foto credit: Alexandra Vaman

 

 

Articolul precedentPărinte sau prieten? O alegere cu efecte pe termen lung în educația copiilor
Articolul următorOm de milioane