Iulia Colan schimba ordinea premiantilor pe podiumul Galei Star

15
1415

2-foto-spectacol-colan-elena-iulia.jpgClasamentul celor mai bune recitaluri inscrise in competitia Galei Star 2009 se rearanjeaza dupa vizionarea one – man – show-ului „Flori pentru Algernon”, interpretat marti seara de Elena Iulia Colan, o foarte tinara si talentata actrita a Teatrului National „Marin Sorescu” din Craiova, care diminueaza considerabil sansele Mihaelei Teleoaca de a cistiga Premiul „Best One Woman Show”, pentru care craioveanca a devenit favorita.

Iulia Colan a adus in fata publicului Galei Star, in calitate de autor al dramatizarii, regizor si interpret, povestea emotionanta a unei tinere cu dizabilitati, in relatia cu „oamenii normali”.


-Care este „istoricul” spectacolului „Flori pentru Algernon? De ce ai ales acest text?

Totul a venit de la sine. Am primit de ziua mea, de la un bun prieten, aceasta carte, „Flori pentru Algernon”, un roman contemporan american scris de Daniel Keyes. Am citit-o pe nerasuflate si am stiut de atunci ca vreau sa fac un spectacol. In carte este vorba de un baiat dar mi-a placut atit de mult textul incit a trebuit sa-l fac pentru mine. Prima oara a inceput ca un monolog pentru clasa, pentru repertoriu, ca un exercitiu al meu, dupa care, vazind reactiile, am decis sa-l duc undeva mai departe si am decis sa-l fac un one – man – show.


-Ai interpretat atit de bine rolul unei tinere cu dizabilitati incit m-am gindit in timpul recitalului ca ai studiat cu siguranta un astfel de caz.

-Da, am fost la o scoala speciala unde am urmarit o clasa intreaga de copii, de la care am incercat sa iau cite ceva pentru rol. Este vorba de un centru foarte putin cunoscut, din Pantelimon, pe care l-am si trecut si pe afis, ca lumea sa afle si daca se poate sa-i si
ajute cu ceva.


-Cum ai ajuns sa participi la Gala Star?

-Va spuneam ca pentru inceput am ajucat acest spectacol la facultate, unde am avut norocul sa fiu vazuta de Ioana Moldovan, managerul trupei „ACT”, care m-a placut si m-a chemat pentru o scurta colaborare. L-am jucat acolo, a fost foarte bine primit si atunci Ioana mi-a propus sa incerc la Gala Star, unde am trimis inregistrarea si iata-ma aici.

Elena Iulia Colan a absolvit Universitatera de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, la clasa prof.univ.dr. Adriana Popovici. In 2007 a obtinut Premiul „Best Actress”, in cadrul Festivalului de Teatru Experimental in limba engleza „D.O.T”.