Kobo Glo, ultima noutate în domeniul tehnologiei de lectură, la Salon du Livre Paris. Şi despre formatul „ultrapoche”

1
1072

Un tîrg internaţional de carte este şi un prilej de promovare a celor mai recente noutăţi în domeniul tehnologiei de lectură. Reprezentanţii FNAC, cel mai mare retailer de cărţi, muzică şi IT din Franţa, au promovat ca noutate de ultimă oră la ediţia 2013 a Salonului de Carte de la Paris, e-Reader-ul Kobo Glo, produs de o firmă canadiană.

Numit de francezi „livre numérique”, „liseuse électronique ” sau de englezi „e-Reader”, Kobo Glo este un dispozitiv pentru lectura cărţilor în format eletronic. Ce aduce nou Kobo Glo faţă de modelele precedente? Ne-a spus la Salon du Livre o reprezentantă Kobo.

Kobo Glo este modelul cel mai recent de la Kobo. Sistemul este mai rapid şi în plus are ecran cu rétro-éclairage (iluminare de fundal, traducerea mea). Este prevăzut cu un buton care luminează ecranul sau îl stinge, în funcţie de ceea ce decideţi dumneavoastră. Nu este luminat tot timpul. Cînd reglaţi luminozitatea apare în partea de jos a ecranului un soare mic. Pînă acum exista doar Kobo Touch care nu avea rétro-éclairage. În fară de asta e cam acelaşi model, doar că acesta, Kobo Glo, e mai rapid. În plus, Kobo Glo nu oboseşte ochii şi poate fi folosit chiar la soare, în grădină, pe plajă, pentru că nu reflectă razele solare. În magazinle FNAC o astfel de tabletă costă 130 de euro. Tot ca noutate este Kobo Act, care ajunge la 200 – 250 de euro în funcţie de cîţi GB are”, a spus Mirella Ebet, reprezentanta Kobo.

Cei interesaţi de particularităţile tehnice ale acestui dispozitiv pentru lectura cărţilor în format electronic găsesc alte amănunte pe site-ul Kobo, la adresa http://www.kobo.com/koboglo.

O altă curiozitate descoperită la Salon du Livre 2013 a fost cartea în format „ultrapoche„, o cărticică cu scrisul dispus nu pe lăţimea ci pe înălţimea volumului, pentru o mai uşoară utilizare şi o mai bună vizibilitate la lectură, şi care poate să încapă în buzunarul de la blugi. Însă aceasta era o noutate 2011 a Salonului, şi eu mai văzusem astfel de modele înainte de a ajunge la acest tîrg, şi probabil că nici pentru voi nu este o noutate absolută dar tot e simpatică, nu-i aşa?