„La Femme Nikita”, probabil cel mai bun film serial de actiune ever made

6
1499

Nu sint nici un fan al serialelor si nici al filmelor de actiune dar de „La femme Nikita” (1997 – 2001) am reusit sa devin recent dependenta. In mai putin de o luna am vazut toate cele cinci serii (96 de episoade).

Povestea o stiti: o tinara fara adapost este recrutata fara voia ei si devine unul dintre cei mai buni agenti de teren ai organizatiei antiteroriste Section One. Restul e pretext.

Ce m-a atras pe mine a fost componenta strategica si psihologica a scenariului, interpretarea, jocul seductiei si mai apoi relatia extrem de speciala dintre personajele Nikita si Michael si, nu in ultimul rind, coloana sonora si costumele.

Am (re)descoperit odata cu el piese extraordinare de Gus Gus, Lamb, Kate Havnevik, Mono, Morcheeba sau Garbage.

Nu mi-i amintesc din alte productii dar in rolurile din „La femme Nikita” Peta Wilson (Nikita), Roy Dupuis (Michael Samuelle), Don Francks (Walter), Eugene Robert Glazer (Operations), Matthew Ferguson (Seymour Birkoff) si Alberta Watson (Madeline) au fost (in)credibili si au creat personaje memorabile, parca irepetabile. De aceea, desi am inteles ca a mai aparut in 2010 un serial „Nikita” (alt scenariu, alti actori), nu am absolut nicio curiozitate sa il testez.

Desigur, au mai fost si imperfectiuni (usoare exagerari, un final dezolant) si poate ca, totusi, cinci serii au fost cam multe iar ultimele doua n-au mai avut impactul primei serii (the best), dar pentru mine „La Femme Nikita” ramine un serial inteligent la care as putea reveni cu placere.

Filmul este redifuzat in prezent de Antena 1, la o ora dusmanoasa. Eu l-am vazut pe net.