Astazi s-au implinit 600 de ani de cind voievodul Alexandru cel Bun a pus pecetea rosie pe certificatul de atestare documentara a municipiului Bacau. Momentul aniversar a fost sarbatorit la Centrul de Cultura si Arta “George Apostu”, prin lansari de carte si rememorari ale Bacaului de altadata, la o cupa de sampanie.
Profesorul Ioan Mitrea a vorbit in fata zecilor de invitati despre importanta istorica a acestui oras, strajuit in trecut de cetatile dacice Zargidava si Tamasidava. “Bacaul este legat de toate evenimentele importante din istoria moderna si contemporana a acestei tari”, a incheiat istoricul bacauan.
Filmul “Bacaul de altadata”, realizat de Eugen Grigore si Valdimir Lucavetchi, un roman nascut pe tarimuri care azi apartin Ucrainei, cel mai pasionat pastrator totusi al memoriei in imagini a istoriei bacaune, a fost o intoarcere in timp emotionanta chiar si pentru cei mai tineri, care nu au cunoscut Bacaul altfel decit este in prezent, acel oras plin de o poezie inghitita definitiv de cuva unor escavatoare care au ridicat in perioada comunista orasul Epocii de Aur.
Cistigul acestui an aniversar, care va trece ca toti ceilalti, sint citeva carti care ramin o memorie vie pentru cei care vor sarbatori peste ani Bacau – 700. Ieri s-au lansat “Salutari din Bacau”, un album cu imagini ale Bacaului vechi, din colectia lui Ioan Catana, un album dedicat artistului plastic naiv Ion Maric, o reeditare a unei monografii semnata de Costache Radu, “primul cronicar modern al Bacaului”, o istorie a vietii politice si administrative a Bacaului din perioada 1900 si 1930, semnata de tinarul universitar Alin Popa si alte aparitii editoriale aniversare asupra carora voi reveni.
La aniversara, nostalgici cu gindul la trecut si bucurosi de transformarea prin care a trecut in timp orasul, au vorbit doi astazi israelieni, care au parasit orasul in perioada comunista, scriitorii bacauani Gheorghe Mosari si Roni Caciularu.
Amfitrion al evenimentului a fost scriitorul Val Manescu.