La o cafea si un ceai cu Andre Muit: “Viitorul Asociatiei «Betania» nu este foarte sigur”

Il stiam doar din ocaziile oficiale, de la diverse evenimente publice. Zimbetul acela inalt, la patru ace. Tipul blond – saten, distins, care taie panglici la scolile sau laboratoarele pe care le-a finantat, cu fonduri provenite din afara tarii. Cam asta era imaginea mea despre Andre Muit, presedintele olandez al Asociatiei „Betania” din Bacau, un nume de care orice bacauan cit de cit informat a auzit.

Vineri seara, insa, ne-am intilnit la Subway 2, la o cafea, el, si un ceai, eu, impreuna cu colegii mei din Divanul Ad-Blog, care l-au ales ca invitat pentru prima editie din luna martie a Divanului VIP. A fost o intilnire placuta. Andre Muit este un om deschis, cu simtul umorului, dar si al amaraciunii, deprins, cel din urma mai ales, in cei 16 ani de cind traieste in Bacau si se lupta zi de zi pentru a face viata mai usoara unor copii români, bonavi sau fara familie, adoptati in cele patru centre ale Asociatiei „Betania”.

Cind in ’95 a acceptat oferta de a veni in România avea 23 de ani.


“Facusem scoala profesionala, eram mecanic auto si am intrat la Volvo, am trecut de la piese de schimb, la vinzari, apoi Fundatia olandeza «Ajutoare Crestine pentru România» mi-a propus sa vin in Bacau pentru niste proiecte de caritate. Am acceptat, pentru ca intotdeauna m-a atras partea sociala. Mai fusesem in România in ’90, ca voluntar al fundatiei. Cind am venit in ’95 am fost privit foarte ciudat, m-a retinut Politia, care voia sa stie daca ma ocup de droguri sau de arme. Au deschis un dulap unde tineau tot felul de pusti si pistoale, sa ma intrebe daca am asa ceva, iar eu credeam ca imi traiesc sfirsitul, pentru ca nu intelegeam nimic, nu stiam româneste si nu stiam ce mi se intimpla”, ne-a povestit din pataniile inceputului Andre Muit .

Sta rezemat de spatarul scaunului, intr-o pozitie relaxata. Ia din cind in cind cite o gura de cafea, fumeaza mult. Aflam ca alcoolul nu-i place, abia spre finalul intilnirii de aproape patru ore, cind focul intrebarilor s-a mai domolit, si-a stins si el setea cu o bere, fara alcool.

…Din 1995, pina in 2010 Asociatia “Betania” a investit in proiecte cu beneficiari bacauani 14.145.000 de euro, fonduri provenite in majoritate din Olanda, Elvetia si Anglia (gasiti pe site-ul lor tot ce vreti sa stiti). Din 2005, “Betania” primeste subventii de la autoritatile locale. Acest sprijin s-a diminuat din 2008, in prezent 80 la suta din bugetul Asociatiei provine din strainatate si doar 20 la suta din Bacau.

Finantatorii straini, comunitatea de afaceri din Olanda, au inceput sa-si micsoreze contributia iar fara o implicare locala de sustinere a proiectelor Asociatiei, “Betania” risca sa isi inceteze in viitorul apropiat activitatea. Pentru derularea proiectelor sale curente are nevoie de 40 de mii de euro lunar.

“Viitorul Asociatiei «Betania» nu e foarte sigur. Finantatorii straini sint foarte nemultumiti de partea care se obtine din plan local. Asistenta sociala este subfinantata in România, dar cel putin centrele de stat sint subventionate. Copilul care ajunge la «Betania» este discriminat pentru ca e nevoie de bani din afara pentru ingrijirea lui. Totusi, acest copil nu este nici al meu, nici al comunitatii olandeze sau engleze”, a spus cu amaraciune Andre Muit.

Nu mai are entuziasmul de la inceput dar nu si-a pierdut speranta, isi continua proiectele, in Bucuresti, Suceava si Iasi, cu toate betele pe care i le mai arunca din cind in cind in roate România. In 2003 – 2004 s-a luptat sa fie implementat in Bacau proiectul unui spital de oncologie. Finantatorii straini erau dispusi sa investeasca 80 la suta, lucrurile s-au blocat, insa, la Ministerul Sanatatii si oportunitatea a trecut.

Anii din urma i-au dat tot felul de incercari dar isi pastreaza optimismul, cu gindul ca Bacaul, România vor intelege cit mai curind nevoia sustinerii financiare pentru actiunile de caritate, ai caror beneficiari sint in primul rind copiii.

Daca doriti sa sprijini proiectele Asociatiei “Betania” puteti dona 2 la suta din impozitul pe venit. Din aceasta sursa, in anul 2010 Asociatia a primit doar 20 de mii de euro, jumatate din suma necesara intr-o luna pentru derularea proiectelor sale care vin in sprijinul copiilor bacuani. De asemenea, „Betania” are in prezent nevoie de voluntari pentru Centrul “Lalelelor”, din Bacau, unde sint ingrijiti copii abuzati, neglijati sau exploatati.

*
Placeri olandeze

Andre Muit se relaxeaza ascultind Andre Rieu, un violonist, dirijor si compozitor olandez pe care-l admira intr-atit incit s-a dus pina la Viena sa-l asculte si sa-l vada intr-un concert. Ii place spectacolul pe care acest muzician stie sa-l faca pe scena.

Tot olandez este si cel mai recent film care i-a placut, “The Black Book” (2006), al regizorului Paul Verhoeven, creatorul cunoscutului “Basic instinct”.

In cei 16 ani de cind se afla aici, Andre Muit a indragit si Bacaul insa locurile sale preferate din România sint Brasov, Sibiu, Sighisoara si Delta Dunarii, unde are si un vaporas cu care mai merge la pescuit. Ii place sa pescuiasca iar atunci cind nu poate face asta se ingrijeste de acvariul cu pesti.

…Era planificat sa ramina trei ani, si au trecut 16. Ne-a obisnuit sa faca parte din imaginea publica a Bacaului, iar faptul ca nu s-a nascut aici, ci in Rotterdam, este, pentru mine cel putin, mai mult un amanunt. Aproape jumatate din viata sa si-a petrecut-o in Bacau, unde locuieste in prezent impreuna cu sotia si cei doi copii. Si, chiar daca spune ca in viitor se va intoarce in Olanda, imi pare dificil de crezut.

Daca doriti sa-i urmariti activitatea, il mai gasiti pe blogurile personale

http://andre.muit.eu/, in româna, si http://www.muit.eu/, in olandeza.

Au mai scris despre aceasta intilnire Contrasens, Aghiuta, Talent Irosit, Kristofer, Kaysha, Doua vorbe, Criticati.ro.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular