Lansare de carte la Muzeul Unirii din Iași

Poza autor Muzeul Unirii din Iași a găzduit joi, 22 mai 2014, lansarea romanului istoric  „Ceață roșie în Crimeea”, publicat la Editura Junimea de scriitorul Gabriel  Chiriac.

Cartea sa prezintă un episod dramatic din acțiunile de luptă ale vânătorilor de munte  români în Crimeea, pe timpul celui de-al doilea război mondial, episod cu urmări  postbelice în Indochina franceză și a cărui final se petrece în Franța anului 2011.

Alături de autor, la eveniment au fost invitați să ia cuvântul Lăcrămioara  Stratulat, directorul Complexului Muzeal „Moldova” din Iași, criticul literar Ioan  Holban, istoricul Cătălin Turliuc și colonel (r) Radoslăvescu Grigore.

 „Ceață roșie în Crimeea” este al treilea roman al autorului Gabriel  Chiriac. Volumul său de debut, „Iarnă cu fulgi însângerați”, lansat în 2009, are  ca subiect evenimente petrecute în cel  de-al doilea război mondial. Romanul a fost  prezentat la Târgul Internațional de carte ”Librex”, ediția a XVII – a Iași ( 6-10  mai 2009), la Salonul Internațional de Carte Românească, ediția a XVIII-a    (Iași 29 mai – 2 iunie 2009), și în cadrul unor întâlniri cu elevii ieșeni,  precum  „Scriitori în școli”, acțiune cu prezentare și prelegeri la Colegiul Național  „Costache Negruzzi” (1-2 iunie 2009).

Cea de a doua carte, „Leul înaripat”, din 2011, având ca sursă de inspirație tot teme istorice, respectiv  perioada domniei Voievodului Vasile Lupu in Moldova, s-a bucurat de o apreciere deosebită atat în mediile literare, cât și în rîndul celor preocupați de cercetarea istorica, fiind nominalizată de criticul literar Ioan Holban  pentru Romanul Anului 2011.

Gabriel Chiriac s-a născut în 1968. În prezent este restaurator obiecte de patrimoniu în cadrul Laboratorului zonal de restaurare – conservare al Complexului Muzeal „Moldova” Iași. Este absolvent al Facultății de  Teologie, specializare Artă sacră, domeniu în care a absolvit și un master, ”în încercarea de a înțelege, asa cum spune chiar scriitorul, pe cât posibil atât cele văzute cât și cele mai puțin văzute ale acestei lumi”.  A cultivat de-a lungul timpului o pasiune statornică pentru istorie, dublată de plăcerea scrisului. „Istoria României reprezinta moștenirea noastră, a tuturor, o moștenire care ne face atenți la ziua de ieri și de azi, pregătindu-ne pentru ziua de mâine cu pilde și învățăminte  desprinse ca dintr-o poveste fără sfârșit spuse la gura sobei, dar o poveste fundamentală care ne conferă rădăcinile necesare să rezistăm în fața furtunilor Timpului”, spune scriitorul Gabriel Chiriac

Mai multe amănunte despre autorul romanului istoric „Ceață roșie în Crimeea” puteți afla de pe site-ul său, www.gabrielchiriac.info.

 

Ceata rosie in Crimeea Coperta Fata

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular